„Manome, kad šventės tikslą tikrai pasiekėme – nepaisant karščio, gyvūnų mylėtojai rinkosi į Vingio parką, aktyviai dalyvavo paskaitose, bendravo su įmonėmis ir organizacijomis, kitais šventės dalyviais. Džiugu, kad per 11 gyvavimo metų subūrėme tikrai nemažą tiek įmonių, organizacijų, tiek ir gyvūnų augintojų bendruomenę, kuriai rūpi gyvūnai ir jų gerovė. Tikimės, kad ši bendruomenė ateityje augs ir plėsis, o didėjant gyvūnų gerovės ambasadorių gretoms – mažės ir beglobių gyvūnų“, – apie įvykusią šventę pasakoja GGI vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Šventės metu – nemokamos veterinarų konsultacijos, paskaitos bei pramogos gyvūnams ir jų savininkams

Renginyje dalyvavo atstovai iš 25 įmonių ir organizacijų – gyvūnams pašarą gaminančios įmonės, veterinarijos klinikos, įvairios gyvūnų gerovės iniciatyvos, kurios pristatė savo paslaugas, kvietė dalyvauti konkursuose ir laimėti vertingus prizus. Renginio svečiai, į šventę atėję su savo šunimis, čia pat esančiose veterinarijos klinikų palapinėse galėjo atlikti profilaktinį sveikatos patikrinimą ar gyvūnui atlikti mini masažą. Kai kurie renginio dalyviai atvyko ne tik su šunimis, bet ir socializuotomis ir patogiai žmonių apsuptyje besijaučiančiomis katėmis.

Norintys daugiau sužinoti apie gyvūnų auginimą ir priežiūrą, turėjo galimybę pasiklausyti Lrytas.lt palapinėje skaitomų paskaitų apie kačių išleidimo į lauką pasivaikščioti grėsmes (augintinių auklė į namus Aliona Krištopaitienė), problemas, kurias sukelia „griežti“ antkakliai (Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kinologijos centro atstovas Mindaugas Sėjūnas bei „Fėjų kaimas“ - VšĮ „Šuniukų fėja“ Skaistė Svidraitė), pasirengimą būti atsakingu šeimininku (Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Gintarė Mockevičienė) bei šunų uoslės galimybes ir lavinimą (kinologas Rolandas Eidininkas).

Dėl aukštos oro temperatūros gyvūnų šeimininkų bėgimo su savo šunimis varžybos buvo atšauktos.

„Svarbiausia – sveikata, o bėgti taip kepinant saulei tiek gyvūnams, tiek jų šeimininkams, didelis iššūkis, todėl nusprendėme nerizikuoti ir lenktynes atšaukėme. Lenktynėms įsteigtus prizus panaudosime žaidimams mūsų Facebook ir Instagram paskyrose, todėl kviečiame ir toliau sekti informaciją socialiniuose tinkluose“ – apie atšauktas lenktynes paaiškino B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė.
Nepaisant to, kad lenktynės buvo atšauktos, veiklos iki pat renginio pabaigos – netrūko, prie palapinių rikiavosi žmonės, bendravo su specialistais, išbandė įvairias gyvūnams ir jų šeimininkams skirtas pramogas, fotografavosi, domėjosi įvairiomis gyvūnų priežiūros priemonėmis.

Renginio dalyvius vienija meilė gyvūnams ir rūpestis gyvūnų gerove

Pakalbinti renginyje dalyvavusių įmonių ir organizacijų atstovai sutartinai teigė, kad dalyvauti renginyje juos paskatino bendros vertybės – noras prisidėti prie gyvūnų gerovės, visuomenės sąmoningumo gyvūnų atžvilgiu skatinimo ir didesnės empatijos skriaudžiamiems gyvūnams.
Anot veterinarijos gydytojo-pardavimų vadybininko, Vilmanto Vaitkaus, iš įmonės UAB „Vetfarmas“, atstovaujančios prekės ženklą „Josera“, dalyvauti „Gyvūnų gerovės dienoje“ paskatino noras prisidėti prie švietėjiškos veiklos: „Čia ateina daug šeimų su vaikais ir jie yra ugdomi, sužino apie gyvūnų gerovę. Esu lankęsis ne vienoje Rytų Europos valstybėje ir, mano manymu, ten beglobių gyvūnų situacija yra prastesnė. O čia, Lietuvoje, yra daug prieglaudų, daug iniciatyvių žmonių ir manau, kad visa tai labai prisideda prie gyvūnų gerovės – kalbėdami, renginiais padedam susivokti, kad gyvūnas nėra žaislas, o gyvas padaras ir juo reikia rūpintis, jį reikia gydyti, prižiūrėti“.

„Royal Canin“ pardavimų atstovė Renata Dirmantė teigė, kad tokie renginiai kaip „Gyvūnų gerovės diena“ yra labai svarbūs siekiant parodyti, kad gyvūnų teisės yra tokios pat svarbios kaip ir žmonių.

„Gyvūnų gerovės organizacijas remiame ne pirmus metus. „Royal Canin“ misija yra padaryti geresnį pasaulį gyvūnams, tad visą laiką esam „už“ sudalyvauti, parodyti ir pabūti dalimi viso šio gražaus renginio. Atmosfera čia labai puiki, dalyviai džiaugsmingai nusiteikę, visi ateina pasikonsultuoti – labai smagu“, – renginiu džiaugėsi „Royal Canin“ atstovė R. Dirmantė.

Šunų centro savininkės Liisa Leitzinger manymu dalyvavimas tokiame renginyje padeda šviesti visuomenę, nes jau nekalbat apie beglobius, net ir atsakingais save laikantys šeimininkai ne visada žino apie tai, kaip tinkamai prižiūrėti gyvūną, rūpintis jo sveikata ir psichologine gerove: „Vis dar yra daug šeimininkų, kurie laiko šunis namuose uždarytus narvuose ar neprižiūri šuns dantukų, ar šunys turi per mažai veiklos ir taip toliau. Tai manau tokie renginiai skatina žmones daugiau pamatyti, kas vyksta bei kad yra labai daug galimybių ką nors linksmo nuveikti su savo augintiniu“.

L. Leitzinger teigė, kad sulaukė didesnio dalyvių susidomėjimo nei tikėjosi, ypatingai populiarūs stende atliekami mini masažai, kliūčių ruožas šunims, taip pat žmonės užsuka tiesiog pabendrauti: „Aš žinau, kad GGI visi renginiai yra labai geri, gerai organizuoti ir labai daug gauna dėmesio, tai visur kur tik yra GGI – norim dalyvauti.“

Galimybe dalyvauti renginyje su savo stendu džiaugėsi ir projekto „Dogs of Vilnius“ partnerės Gabija Kavaliauskaitė ir Ona Sabalienė: „Renginyje būti labai smagu, labai džiaugiamės, kad GGI mus pakvietė ir suburia tokią tikslinę auditoriją – visi ateina su šunimis ir pasakoja istorijas, sulaukėme ir tokių įkvepiančių istorijų. Tai labai gražu, labai svarbus renginys ir džiugu, kad yra užsiėmimų, paskaitų, pažįstamų veidų, tai manau, kad gyvūnų mylėtojams – čia reikia būt.“

Kad beglobių gyvūnų Lietuvoje būtų mažiau – augintinį ne pirkti, o pasiimti iš prieglaudos

Renginys vyko rugpjūčio 19-ąją, kuri visame pasaulyje žinoma kaip Tarptautinė beglobių gyvūnų diena. Todėl neatsitiktinai šių metų „Gyvūnų gerovės dienos“ metu buvo siekiama atkreipti dėmesį į beglobius gyvūnus pagalvojant, ką kiekvienas iš mūsų galėtume padaryti, kad jų Lietuvoje būtų mažiau.

Paklausus šventės dalyvių apie tai, ką jų, nuomone, reiktų daryti, kad beglobių būtų mažiau, buvo akcentuotas visuomenės švietimas: „Mano manymu tokio atsakingo požiūrio trūksta, kad, pavyzdžiui, gyvūnas nėra kalėdinė dovana. Taip pat klaidingas įsivaizdavimas, kad šuo perkamas dėl to, kad vaikai nori, o paskui, kai vaikai jo nebevedžioja, gyvūnas tampa nebepatogus. Tai manau, kad gyvūnas yra didžiulė atsakomybė ir įsipareigojimas ir jį prisiimti reiktų panašiai kaip planuojant vaiką. Turint tokį požiūrį beglobių gyvūnų tikrai būtų mažiau“ – mintimis renginio metu dalijosi projekto „Dogs of Vilnius“ partnerė Gabija Kavaliauskaitė.

Apie visuomenės švietimo svarbą kalbėjo ir šunų centro „Geri namai“ savininkė Liisa Letzinger.

„Tikrai yra labai liūdna, kad dar tiek yra nereikalingų gyvūnų, kad situacija gerėtų, tikrai daugiau švietimo yra labai svarbu. Lietuvoje yra labai daug prieglaudų ir visos jos – pilnos. Iš vienos pusės tai rodo ir tam tikrą sąmoningumą, nes žmonės vis dažniau praneša apie išmestus ar vienus, mirus šeimininkams, paliktus gyvūnus. Taip pat vis dažniau į prieglaudą atveža šuniuką vietoje to, kad jį paliktų miške“.

Taip pat dalyvių teigimu – svarbu šviesti visuomenę apie tai, kad prieglaudose esantys gyvūnai yra tokie pat šaunūs kaip ir įsigyti iš veislyno. Todėl ne visada gyvūną reikia pirkti, o jį galima paimti iš prieglaudos taip prisidedant prie gyvūnų gerovės: „Geriausia ne pirkti, o imti šuniuką iš prieglaudos – ten patys geriausi šuniukai“ – teigia Vilmantas Vaitkus iš įmonės UAB „Vetfarmas“, atstovaujančios prekės ženklą „Josera“.

Kai kurie dalyviai patys yra priglaudę gyvūnus ir dalinasi savo teigiama patirtimi: „Papasakosiu iš savo asmeninės perspektyvos – veisliniai šunys tikrai yra labai gražūs, nuostabu tokį šuniuką turėti, taip pat jo charakteris yra galimai nuspėjamas ir šeimininkui tarsi yra lengviau. Bet mes patys turim priglaudę tris šunis, taip pat pas tėvus gyvena priglausti katinai. Todėl labai siūlau pagalvoti, kas kiekvienam yra svarbiau, įvaizdis ar socialinė atsakomybė, nes meilės iš beglobio gyvūno bus tiek pat, o gal net ir daugiau“ – asmenine patirtimi dalijosi UAB „Mars Lietuva“ atstovė Viktorija Daugintytė.

Renginys baigėsi sveikinimais organizacijai GGI linkint dar ilgų gyvavimo metų, o šventės organizatoriai dėkojo visiems susirinkusiems, kuriems rūpi gyvūnai ir jų gerovė. „Esame dėkingi šventės dalyviams, įmonėms, organizacijoms, kurios šiandien būdamos čia parodė, kad joms rūpi gyvūnai ir tai, kad skriaudžiamų ir beglobių gyvūnų būtų mažiau. Šventės atmosfera buvo puiki, tikimės, kad ir šventės dalyviai pasikrovė gera energija ir toliau visi kupini jėgų galėsime dirbti dėl bendro tikslo – gyvūnų gerovės“, – teigė GGI vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė.