Šuo iš šeimininkės namų Honkonge paimtas trečiadienį

Penktadienį Honkongo žemės ūkio, žuvininkystės ir apsaugos departamento (AFCD) atstovas pranešė, kad šuo nerodė jokių viruso simptomų. Šuo priklausė 60 metų moteriai, kuriai buvo diagnozuotas šis virusas. Tiesa, gyvūnui bus atliekami tolesni papildomi tyrimai, siekiant patvirtinti ir patikslinti diagnozę. Pranešama, kad šuo bus grąžintas šeimininkei tik tuomet, kai viruso tyrimų rezultatai bus neigiami. Kol kas moteris taip pat izoliuota ligoninėje.

Kaip skelbiama naujienų portale businessinsider.com, tiek Honkongo sveikatos apsaugos pareigūnai, tiek Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžia, kad dar nėra įrodymų, kad naminiai gyvūnai, pavyzdžiui, katės ir šunys, galėtų užsikrėsti naujuoju virusu ar platinti virusą žmonėms.

Nepaisant to, Kinijos pareigūnai koronavirusu apsikrėtusiems asmenims, turintiems augintinių, rekomenduoja keturkojus perduoti karantinavimui ir tyrimams.
Kinija kovoja su koronavirusu

Tai – pirmasis toks atvejis Honkonge, kai „iš šuns nosiaryklės ir burnos ertmės paimtuose mėginiuose buvo aptikta nedidelė COVID-19 koncentracija“.

Veterinaras ramina: jei tai nutiktų Lietuvoje – specialistai pasiruošę

Reaguodamas į pasirodžiusią naujieną, „Jakovo veterinarijos centro“ vadovas, doc. dr. Jakovas Šengautas tikina, jog koronavirusu šunys, kaip ir katės, serga nuolat, tačiau žinia apie tai, kad naujoji viruso atmaina galimai veikia ir augintinius, veterinarui kelia nerimą.

„Koronavirusu šunys nuolat serga. Tai nėra naujiena. Dažniausiai senasis virusas sukeldavo virškinamojo trakto simptomus, tačiau kol kas neaišku, kas pasireikš augintiniams nuo naujo, mutuojančio viruso“, – teigia J. Šengautas.

Veterinarijos gydytojas pastebi, kad jokių specifinių vaistų prieš koronavirusą nėra, todėl su virusu turi kovoti pats organizmas – tiek žmogaus, tiek jo augintinio.
Koronavirusas Honkonge

„Kadangi antikūnių, serumų, specifinių vaistų neturim, galim tik gydyti antrinius simptomus. Organizmas turi kovoti pats. Jei Lietuvoje atsirastų šuniukas su naujuoju koronavirusu, veterinarijos gydytojai suteikt pagalbą tikrai galėtų. Galėtume palaikyti šuns imuninę sistemą, jeigu, sakykime, atsirastų kokie nors kvėpavimo takų ar virškinamojo trakto simptomai. Pastebėkime – kodėl žmonės miršta nuo naujojo koronaviruso? Nuo komplikacijų. Mes pastebime statistiką, kad pagrinde miršta turintys antrines lėtines ligas, kai imuninė sistema – nuslopinta.

Noriu patikinti, kad, atsiradus naujajam koronavirusui šunims, Lietuvos veterinarijos gydytojai žinotų, ką daryti“, – tikina veterinarijos gydytojas.

Tuo atveju, jei šis virusas išplistų tarp šunų, J. Šengautas patartų vengti masinių susibūrimo vietų, kad gyvūnas neužsikrėstų.

„Virusas plinta su organizmo skysčiais, tad jei virusas mus pasiektų, reikėtų vengti šunų masinių susibūrimų. Toliau matysime, kokie bus pranešimai. Matome, kad žmonės užsikrečia labai intensyviai, todėl kyla klausimas, ar šunys taip pat bus labai imlūs šiai infekcijai. Dar vienas klausimas – kaip sunkiai jie sirgs, nes tai dar nereiškia, kad jie susirgs sunkiai. Kaip ir su visais virusiniais susirgimais, pirmasis veiksmas turėtų būti izoliacija“, – aiškina gydytojas.