Sausio 2 dieną Rusija į Ukrainą paleido daugiau kaip 70 raketų. Viena iš jų buvo numušta virš gelbėjimo centro, o raketų nuolaužos nukrito vos už kelių šimtų metrų nuo Junos aptvaro. Už šį centrą atsakinga 51 metų Natalija Popova, prižiūrinti gyvūnus, sausio pabaigoje sakė, kad nors Juna fiziškai jaučiasi vis geriau, ją ši patirtis labai prislėgė.

„Blogai. Fiziškai ji kasdien stiprėja, bet jos psichologinė būklė yra blogesnė nei tuomet, kai ji atvyko į mūsų centrą. Jei paklausite, ko ji nebijo, nežinosiu, ką atsakyti. Prabėgančios katės, šuns... Aš net negaliu jos pašerti, nesukeldama jai streso“, – apie liūtę Juną pasakojo N. Popova.

Patiria didžiulį šoką

„Vieną rytą netoli mūsų netikėtai nukrito raketa. Kol Tihrulia snaudė savo žiemos aptvare, nugriaudėjo labai stiprus sprogimas. Ji stryktelėjo ir, ištikta šoko, trenkėsi galva į geležinius strypus“, – apie tigrę pasakojo Laukinių gyvūnų gelbėjimo centro vadovė N. Popova.

Centro vadovė džiaugiasi, kad bent jau pavyko neprarasti nė vieno gyvūno.

„Kartais (per gelbėjimo operacijas) man drebėdavo rankos, ir ne kartą. Nepastebėjau, kada mus apšaudė. Kareiviai sakė, kad buvau drąsi. Bet aš to nesupratau, kol neišvykome iš (fronto) zonos. Tik tada jie man pranešė. Mano rankose merdėjo gyvūnas, apie kokį apšaudymą jūs kalbate. Aš nesu drąsi, tiesiog neturiu kito pasirinkimo“, – teigė N. Popova.

Tigrė Tihrulia

„Karo pradžioje Europa entuziastingiau priiminėjo gyvūnus, esame išvežę daugiau kaip 200 gyvūnų, tačiau ir jie neturi beribio skaičiaus aptvarų. Kiekvieną kartą vis sunkiau ir sunkiau rasti vietų, į kurias jie priimtų mūsų gyvūnus, tam mes sugaištame daugybę laiko. Buvau pasiruošusi perkelti Juną prieš pusę metų“, – pridūrė N. Popova.

Šiame gelbėjimo centre, be kitų gyvūnų, yra prisiglaudę penki liūtai, trys tigrai, viena lūšis, vilkas ir dvi lapės. N. Popova stengiasi kuo greičiau evakuoti gyvūnus per sieną į Europos Sąjungą, tačiau sako, kad laikui bėgant, rasti gyvūnams prieglobstį Europoje tampa vis sunkiau.

Artėjant antrosioms karo Ukrainoje metinėms, Rusija toliau raketomis ir dronais apšaudo Ukrainos miestus. Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas nurodė, kad per pastaruosius du mėnesius Rusijos pajėgos paleido daugiau kaip 600 raketų ir daugiau kaip 1 tūkst. dronų.