Vyriausia keturkojė keliautoja Megutė gali pailsėti specialioje kuprinėje

Kalytės Megutė, Širaz bei katytė Kysa turi ypatingą atsiradimo šeimoje istoriją. Ivetą ir jos augintines sieja tvirtas ryšys, kurio neišardė jokios sudėtingos gyvenimo aplinkybės.

„Megutė – maža juodoji šunytė, kuri atkeliavo kartu su manimi iš Lietuvos. Prieš išvykstant, man net klausimas nekilo, ar imti ją kartu, nors buvo patarimų palikti, kol įsikursiu. To net nesvarsčiau. Ji mano šeima, o šeima turi laikytis kartu. Dabar mes su mano senučiuke kartu jau beveik 15 metų“, – džiaugiasi Iveta.


Nors Megutė jau senjorė, noriai prisijungia prie žygių kalnuose. Augintinei pavargus, jai visuomet yra vietos specialioje kuprinėje.

„Per mūsų kalnų žygius paliekame specialiai laisvos vietos kuprinėje mūsų senjorei. Vasarą ji savarankiškai praeina beveik visą kelią, žiemą su jos trumpomis kojytėmis jau per sunku“, – pastebi Iveta.

Portugalijoje išgelbėta katytė Kysa – smalsi žygių dalyvė

Antroji prie šeimos prisijungė katytė Kysa – kaip pasakoja jos šeimininkė, katytė buvo išgelbėta. Iveta netiki, jog katės mažiau prieraišios nei šunys – moteris pastebi, kaip augintinė džiaugiasi jos draugija, todėl jos vienos irgi niekuomet nepalieka.

„Kysa, mūsų juodoji bagyra, prieš trejus metus, dar būdama maža, atkeliavo pas mus iš Portugalijos, kur buvo išgelbėta savanorių. Kadangi mes daug ir aktyviai keliaujame, buvo nuspręsta, kad nepaliksime katės nuolat vienos ir ji keliaus kartu. Niekada netikėjau tuo mitu, kad katėms nereikia žmonių, tik konservų atidarytojų ir šiltai pamiegoti. Katėms reikia jų žmogaus šalia taip pat kaip ir šuniui. Kysai visur gerai kartu su savo šeima, ji nejaučia visiškai jokio diskomforto naujose vietose ir viešbučiuose. O nakvynės palapinėje kalnuose jai patinka labiausiai – tiek laisvės“, – pasakoja Iveta.


Moteris prisimena, jog jau pirmasis susitikimas su Kysa buvo pirma jųdviejų kelionė: jos skrido lėktuvu, tada nakvojo viešbutyje ir kitą dieną 7 valandas keliavo automobiliu namo. Anot šeimininkės, jau tada matėsi, kad Kysa greitai prie visko pripras.

„Atvykus namo, davėme Kysai savaitę priprasti, susipažinti su Megutė. Tada pradėjau pratinti prie petnešos, kuprinės. Pirmiausia trumpi pasivaikščiojimai netoli namų, trumpi pasivažinėjimai su mašina, keliavo kartu su manimi į darbą. Priprato labai greitai prie visko. Megutė buvo jai labai geras pavyzdys“, – apie tai, kaip pratino augintinę prie žygių, kalba Iveta.

Dabar jau 3 metai, kaip Kysa aktyviai dalyvauja kalnų žygiuose net ir žiemą. Kaip sako keturkojų šeimininkė, Kysa „žygiuoja“ kuprinėje, nors moka eiti ir su pavadėliu.

„Katės – labai jau smalsūs gyvūnai: kol paragaus visas žolytes, apuostys visus akmenukus ir apžiūrės visus paukščius. Jei eitume vien su pavadėliu, mūsų žygiai truktų labai ilgai Kysa taip pat keliauja su mumis į kitas šalis Europoje su mašina. Jai labai patinka viešbučiai – ten visada viskas nauja ir kitaip. Vis dėlto, kadangi Megutė yra sunkesnė nei 8 kg ir per sunki lėktuvo salonui, tai lėktuvu, deja, su pūkuota kompanija neskraidome – jai būtų per daug streso bagaže“, – sako Iveta.


Pusantrų metų jaunėlė Širaz jau spėjo apkeliauti Europą

Jauniausia Ivetos šeimos narė – kalytė Širaz, kurią moteris atsivežė iš Rumunijos, pamačiusi skelbimą feisbuke. Rumunijoje, kaip pasakoja Iveta, situacija su benamiais gyvūnais yra liūdna, o Širaz istorijai moteris negalėjo likti abejinga. Nors apie antrą šunį Iveta tuo metu dar nebuvo galvojusi, Širaz pakeitė visus planus.

„Širaz buvo rasta dar visai mažytė, autobuso stotelėje prie didelės gatvės. Labai laiku iš to autobuso išlipo neabejinga moteris, kuri už savo lėšas gelbėja Rumunijoje šunis. Dabar Širaz yra truputį daugiau nei pusantrų metų, bet ji jau buvus kartu su Kysa bei Megute Vokietijoje, Austrijoje, Italijoje, Prancūzijoje – ir ne po vieną kartą. Taip pat Monakas, Ispanija. Senjorė Megutė per savo 14 metų jau aplankiusi dar daugiau Europos šalių – Čekija, Slovėnija, Kroatija, Liuksemburgas, Belgija, Olandija“, – vardija moteris.

Iveta prideda, jog tais savaitgaliais, kai šeima nekeliauja svetur, pūkuotoji trijulė pakuojasi į kuprines skanukus ir keliauja į, Ivetos manymu, nuostabiausią vietą Europoje – Šveicarijos Alpes, kuriose šeimos laukia kalnų žygiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)