Scenoje Barį buvo prispyrusi gamta

„Kai į kultūros namus važinėdavome, palikdavau persirengimo kambarėly, kartais ar durys neužsidarydavo iki galo, ar kas, ir jis išbėgdavo į sceną – visi ploja, žmonėms emocijos, o jam stresas… Ir koją pakėlęs yra, ir prikakojęs… [...] Tokių visokių šposų yra buvę“, – juokiasi dainininkas, pasakodamas apie Bario kuriozus, keliaujant koncertiniuose turuose.

Radži atvirauja, kad važiuodamas į privačius renginius jis perspėja užsakovus, jog atvyks kartu su savo augintiniu, kad šie nenustebtų net ir tada, jei Baris koncerto metu lotų ar netyčia užbėgtų ant scenos. Žinoma, pasitaiko ir tokių dienų, kada Barį tenka palikti namuose, nes į koncertą pasiimti su savimi nėra galimybių. Tačiau ir tada jį reikia prižiūrėti – vienas bute likti negali, tad tokiais momentais keturkoju rūpinasi Radži mama.

„Namuose vieną bijau palikti, jis ištisai gali loti, vis tiek tai yra butas, tai – ne namas, negaliu sau leisti išvažiuoti parai. Ir aš visada pergyvenu, visada galvoju apie jį – nepalikčiau. Nors buvo atvejų, turiu prisipažinti, kad buvau palikęs bute kelioms valandoms, tai jau gavau ir kaimynų, ir seniūno skundą, kad šuo loja. Žinote, nesinori ir su kaimynais pyktis, kuriuos retai matau, ir kažkokių problemų turėti, nei jam stresą kelti.

Šios veislės šunys yra tikrai ištikimi, juos augino faraonai, kinų kuoduotieji saugodavo juos, niekur nejudėdavo, tai jie gal turi tą protėvių charakterį išlikusį, kad jie iš tikrųjų yra labai prieraišūs. Kad ir vasarą – jis laksto su kitais šunimis, bet visada pakelia galvą ir pažiūri, ar sėdi šeimininkas. Jeigu sėdi, tai gerai, o jeigu ne – tai jis ieško akimis, jau jam blogai, pergyvena. Nuo to pergyvenimo galbūt ir išsivysto tos visos ligos didesnės, tai aš stengiuosi jo nepalikti, visur kartu važiuoti“, – sako Radži.

Radži su savo augintiniu Bariu

Tad didžiausia laimė Bariui, kai gali vykti kartu, tada išgirsta šeimininko frazę: „Važiuosim, Bari“, pastato ausis ir žino – reikės eiti į automobilį, pačiam įlipti ir leistis į kelionę. Radži juokauja, kad neturint vaikų, ši veislė puikiai atstoja mažąsias atžalas, todėl ji labai tinka vienišiems žmonėms, netgi senjorams, kurie gali daug laiko leisti kartu su savo keturkoju. Pirmąjį kinų kuoduotąjį Radži gavo dovanų, tačiau po erkės įsisiurbimo teko su juo atsisveikinti ir į namus pakviesti apsigyventi Barį. Veislė ta pati, tačiau, kaip teigia atlikėjas, charakteris visiškai kitoks – Baronas buvo ramesnio būdo, imlesnis, o Baris – it jauniklis vijurkas.

„Jie, atrodo, vienos veislės šunys, bet jų charakteriai skirtingi. Pirmasis buvo ramesnis, o šis… Dieve, Dieve… Nenulaikysi, nenusėdės, norės kažkur eiti“, – teigia Radži.

Išskirtinė šuns išvaizda kartais kliūva gerbėjams

Baris, kaip ir pats Radži, tikrai išskirtinis. Ir ne tik savo charakteriu. Keturkojo išvaizda išties neįprasta šuniui – šis beveik neturi plaukų. O toks išskirtinumas kartais kliūva praeiviams.

„Prieš devynerius metus žmonėms buvo keistoka. Žinote, – beplaukis. Būdavo visokių replikų… Tokia Palangoje buvo viena, kad kas čia per šuo, koks negražus, aš sakydavau pasižiūrėti į save. Žmonės visada mėgsta kritikuoti – čia nieko naujo. Visada jie turi savo nuomonę, ypač šiais laikais, kai visi išmanūs, turi telefonus ir visa kita. Anksčiau žmonės buvo santūresni, nes nebuvo prieigos prie tų pasaulinių tinklų, o dabar visi sau leidžia ką nori pasakyti, bet aš irgi ne pėsčias, tai kažkaip susitariam dėl tų dalykų. Aišku, aš kartais sakydavau Bariui, kad gaila, jog tau plaukų Dievas nedavė, bet ką jam daryti“, – svarsto dainininkas.

Vis dėlto, Radži aiškina, kad kinų kuoduotieji ne visi būna beplaukiai – yra ir tokių, kurie turi kailį, kaip ir kiti šunys, tad iš ko rinktis tikrai yra. O tai, kad kai kurie jų neturi plaukų, dažnai gali būti tik privalumas, o ne trūkumas.

„Alergiški žmonės gali juos laikyti, nes jie nesukelia jokių alergijų, namuose nėra plaukų. Yra tokių niuansų. [...] Aišku, reikia labai prižiūrėti, kaip ir žmonėms save, nes jo plaukas ir oda yra kaip žmogaus, tai reikia ir vitaminų, ir kremų, ypač vasarą, kai yra labai dideli karščiai. Nors jis mėgsta šilumą, bet kaip ir žmogus – visi mėgstame, kada šilta, bet kada karšta, jau reikia tepti specialiais kremais nuo saulės, kad oda nebūtų išdžiūvusi, nes jis dehidratuoja, vandens vis tiek – tai laka, tai nelaka, kaip ir žmogus, žinote, – geria vandenį tada, kada norisi gerti, o ne tada, kada reikėtų, kiek rekomenduoja.

Ir tų spuogelių visokių atsiranda, būna, aišku. O su didelėmis sveikatos problemomis mes dar nebuvome susidūrę, tik su pirmu šuniuku, kai įkando erkė, nors aš, atrodo, kiekvienais metais šeriu specialiomis tabletėmis, bet kažkur pražiopsojau ir buvo momentas, kada praradau jį, bet kitų labai didelių problemų su sveikata kol kas nebuvo“, – sako dainininkas.

Radži su savo augintiniu Bariu

Myli gyvūnus, tačiau „muzikanto klajoklio“ gyvenimas trukdo turėti jų daugiau

Paklaustas, ar nesvarsto Bariui į kompaniją parūpinti dar vieno augintino, kad šiam būtų smagiau ir linksmiau gyventi, Radži atsidūsta: klajoklio muzikanto gyvenimas tokių sąlygų nesuteikia, nors augintinius jis be galo myli ir neturėdamas šeimos visą širdį ir laisvą laiką atiduoda gyvūnams.

„Dainininko profesija netinkama šuniui, [...] jis streso patiria nemažai, nes ir žmonių pastoviai daug ir tos didelės salės, didelis garsas, bet kadangi jį nuo 3 mėnesių vežiojuosi – jis jau pripratęs. Aš jo nepalieku, tai manau, kad ta draugija jam užtektina. Kažkaip pagalvoju, kad dabar, kol aš dainuoju, kai ir apimtys koncertų ir salių didėja, tai gal Barį turiu paskutinį, o vėliau, kai truputėlį būsiu vyresnis, paimsiu kitą šuniuką.

Būtų per sunku ir jam, ir man turėti papildomai kažkokį kitą šuniuką, nes vis tiek augintinis yra ne tam, kad gražiai atrodytų ir galėtum vežiotis į parodą – aš ne dėl to auginu šunį, o dėl to, kad myliu. Bet kartais meilė yra viena, tačiau reikia ir visaverčio gyvenimo iš žmonių, kurie neturi tokios profesijos kaip mano, nes vis tiek tai nėra lauko šuo, jis yra namų šuo, kuris turi turėti tam tikras sąlygas, kad mažiau būtų važinėjimo po visą Lietuvą, to tokio ne čigoniško gyvenimo, o seklesnio“, – pasakoja Lietuvos estrados žvaigždė.

Visą pokalbį su Radži Aleksandrovičiumi žiūrėkite laidoje „Duok leteną“.