Sveikata

Pirmiausia, ką padarau – susirandu šuns veterinarinį pasą ir pasidomiu įrašais: kada paskutinį kartą daviau vaistų nuo vidaus ir išorės parazitų, kada buvo paskiepytas nuo pasiutligės bei kitų užkrečiamųjų ligų ir, apskritai, kada gi mes paskutinį kartą lankėmės pas veterinarijos gydytoją?

Saugumas

Mano šuo, kaip visų atsakingų šeimininkų šunys, yra paženklintas integriniu grandynu („mikročipas“), bet dėl visa ko ant vidinės antkaklio pusės užrašau ir savo telefono numerį.

Viešbutis

Kelionės tikslą žinau – beliko susirasti vietas, kur priima su augintiniais. Rezervuodamas kambarį dar kartą tikslinuosi, ar tikrai priima su gyvūnais, kiek tai kainuoja, ar nėra papildomų sąlygų (sakykime, šuo kambaryje paliekamas tik transportavimo narvelyje arba vieno gyvūno kambaryje išvis negalima palikti). Taip pat pasidomiu, ar ten bus kur išvedžioti šunį.
Kelionės su augintiniu

Kelionės inventorius

Laisvesnį savaitgalį skiriu turistinio inventoriaus „revizijai“. Kur pasidėjo kelioninė šuns gertuvėlė? Ar mes turim automobilio petnešas šuniui arba tinkamo dydžio pervežimo dėžę (ji saugiausia)? Ar turime išvykoms skirtą paklotą ir rankšluostį letenoms nuvalyti, atsarginį antkaklį, pavadėlį, žaislų?

Gal verta pripratinti šunį prie batukų, jei kelionėje tektų vestis įkaitusiu asfaltu. Jei kopsime į kalnus, kaip apsaugosiu letenas? Draugai minėjo, kad yra šaldomųjų liemenių ir paklotų – vertėtų pasidomėti... O kaip su maišeliais išmatoms surinkti? Galbūt praverstų ir mažas žibintuvėlis bei atšvaitai mums abiem, kai naktį svetimoje vietoje vedžiosiu šunį? Ar turime šuniui įprasto sauso ėdalo ir mėgstamų skanėstų? Ir dar būtinai turiu patikrinti pirmosios pagalbos vaistinėlę, kai ką atnaujinti – pravers ir man, ir augintiniui.
Kelionės su augintiniu

Grožio procedūros

Artėjant kelionei iš anksto registruosiu augintinį pas kirpėją, kad pasirūpintų kailiu, patrumpintų nagus, išvalytų ausytes, juk taip smagu girdėti aplinkinių komplimentus šuniui.

Kultūringos manieros

Ne paskutinėje vietoje – santykiai su žmonėmis ir kitais gyvūnais. Imti į kelionę menkai arba visiškai nesocializuoto šuns nerizikuočiau. Bendrauti su aplinkiniais jį ruošiau nuo mažumės, taigi, viešbučio šeimininko katė tegul ramiai snaudžia ant savo palangės... Prie kelionių automobiliu ar traukiniu mano šuo pripratintas. Jokio streso nei man, nei augintiniui, nei bendrakeleiviams – juk esam kelionių draugai!

Didžiausia Lietuvos šunų augintojų bendruomenė – Lietuvos kinologų draugija – kasmet balandžio 24-ąją visus šunų mylėtojus kviečia švęsti ŠUNS DIENĄ! Kiekvienais metais šios šventės idėja vis kita. Šiemet jus kviečiame keliauti ir būti su savo augintiniais drauge. „ŠUO IR AŠ: kelionių draugai“ – tokia yra 2020 m. Šuns dienos tema.