Gyvūnų į paplūdimius neleido dėl higienos reikalavimų

Turintys augintinius, turbūt, labai gerai prisimena visai neseniai, prieš keletą metų, juos kankinusį galvos skausmą, kur, lankantis pajūryje, palikti savo augintinį. Dėl higienos taisyklių juos vestis kartu į paplūdimį buvo griežtai draudžiama. DELFI jau rašė, kad už viešnagę prie jūros su augintiniu buvo galima gauti net baudą. Nepaklusnius šunų šeimininkus drausmino pajūrio savivaldybių viešosios tvarkos skyriai, kurie neskuba dalyti baudų. Jos gali siekti net 120 Eur. Dažniausiai pažeidėjas gauna įspėjimą ir geranoriškai iš paplūdimio pasišalina.

Pernai Klaipėdos miesto savivaldybė informavo, kad per praeitus metus pareigūnams neteko surašyti protokolų gyventojams su augintiniais. Tokia pati situacija buvusi ir 2016 metais.

Palangos miesto savivaldybės pareigūnams teko padirbėti daugiau. Informuojama, kad 2016 metais buvo surašyta 19 administracinių teisės pažeidimų protokolų ir paskirtos baudos. Neringos miesto savivaldybės duomenimis, nei 2016 metais, nei 2017 m. protokolų už šunų vedimąsi į paplūdimį nesurašyta. Akcentuojama, kad jei ir pastebimas vienas kitas poilsiautojas su keturkoju draugu kopose ar pajūryje, jis įspėjamas dėl higienos normų ir geranorškai palieka paplūdimį.

Šuo paplūdimyje

Uždegta žalia šviesa

Dėl tokios situacijos gyvūnų mylėtojai sukėlė sambrūzdį. Kilo nemažas pasipiktinimas, kad tokios taisyklės diskriminuoja ne tik keturkojus bičiulius, bet ir jų šeimininkus, kurie neturi galimybių ilsėtis paplūdimyje. Netrukus, 2017 metų rugpjūtį, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patvirtino naują tvarką, kuria panaikinamas draudimas į paplūdimius eiti kartu su gyvūnais. Savivaldybėms suteikta galimybė spręsti, kuriuose paplūdimiuose bus galima lankytis su gyvūnais, tačiau pavesta pareiga pasirūpinti, kad juose būtų užtikrinti higienos normos reikalavimai, pastatyti įspėjamieji ženklai.

Nors po A. Verygos sprendimo žalia šviesa gyvūnams paplūdimyje buvo uždegta, kai kurios savivaldybės abejojo, ar užteks Baltijos jūros pakrantės Lietuvoje, kad būtų išskirta dar viena specializuota zona paplūdimyje. Be to, visuomenėje atsirado gyventojų, teigiančių, kad dėl gyvūnų augintojų komforto dalies paplūdimio neteks tie, kurie gyvūnų neturi ir nenori laiko leisti apsupti keturkojų.

Vis dėlto, po ilgų diskusijų nuspręsta, kiek, kur ir kokio dydžio paplūdimio ruožai bus išskirti gyventojams su keturkojais bičiuliais.

Kur su augintiniais bus galima atostogauti Klaipėdoje?

Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas informuoja, kad jau šią vasarą gyventojai su augintiniais galės lankytis Melnragės paplūdimio ruože šalia šiaurinio molo.

„Darbo ir asmeniniais reikalais tenka daug keliauti. Deja, tačiau Lietuva yra viena iš nedaugelio šalių, kurioje paplūdimio ruožų, skirtų augintiniams, nėra. Kadangi ir pats labai myliu gyvūnus, manau, šią situaciją reikia pakeisti. Todėl dėl paplūdimio ruožo gyvūnams buvo surengtas pasitarimas miesto savivaldybėje. Jame dalyvavo įvairių skyrių – Viešosios tvarkos, Sveikatos, Miesto tvarkymo – darbuotojai, taip pat suinteresuotų grupių atstovai. Į pasitarimą buvo pakviesti ir Melnragės bendruomenės atstovai, gyvūnų globėjai bei vandens sporto entuziastai“, – apie iniciatyvą įrengti paplūdimio ruožą augintiniams pasakoja S. Budinas.

Planuojama gyventojams su augintiniams paplūdimio teritorija Klaipėdoje

Jis tęsia, kad per susitikimą nė viena šalis nebuvo prieš paplūdimio zonos gyventojams su augintiniais išskyrimą, todėl susitarimas buvo priimtas: „Vandens sporto mėgėjai patikino tikrai nesantys prieš. Pusiau rimtai, pusiau juokais teigė sportu užsiimantys vandenyje, tad nei jie trukdys gyvūnams, nei gyvūnai jiems. Keturkojų globėjai taip pat sakė šia zona būsią patenkinti. Priekaištų neturėjo ir Melnragės gyventojų atstovai. Savivaldybės specialistai taip pat pritarė, kad ruožą šalia šiaurinio molo gyvūnams pritaikyti galima.“

Anot pašnekovo, ši teritorija pasirinkta neatsitiktinai. Dar 2005-asiais miesto taryba patvirtino Girulių ir Melnragės paplūdimių bendrąjį planą, kuriame buvo pažymėti skirtingi ruožai – bendros, vyrams, moterims, neįgaliesiems bei nudistams skirtos zonos. Taip pat ten buvusi ir teritorija gyvūnams – 600 metrų palei jūrą nuo šiaurinio molo. Tačiau po kelių mėnesių pasikeitė sanitarijos zonas apibrėžiantys Lietuvos įstatymai ir teritorijos augintiniams prie jūros buvo uždraustos. Tad minėtas ruožas skirtas aktyvaus vandens sporto – jėgos aitvarų bei banglenčių mėgėjams.

Paplūdimio ruože, kuriame galės lankytis gyventojai ir keturkojai, bus įrengtos specialios šiukšliadėžės ekskrementams, šalia – pastariesiems surinkti skirti maišeliai. Turėtų stovėti informaciniai bei įspėjamieji ženklai, stulpeliai keturkojams pririšti. Nuolat vyktų vandens ir smėlio kokybės tyrimai. Anot S. Budino, šalia šios teritorijos yra nutiesti vandentiekio tinklai, todėl čia galima įrengti ir geriamo vandens baseinėlį. Bus patvirtintos ir šios vietos lankymo taisyklės. Teritoriją reguliariai aplankytų Viešosios tvarkos skyriaus specialistai.

Ar su augintiniais galima lankytis Neringos paplūdimiuose?

Galimybę atostogauti su augintiniais turi ir Neringos svečiai. Kaip teigia Neringos savivaldybės atstovė Sandra Vaišvilaitė, Neringos savivaldybė dar praėjusių metų vasaros pabaigoje išskyrė pirmąją paplūdimio zoną, skirtą lankytis su augintiniais. Tokia zona buvo išskirta Nidos šiaurinio paplūdimio pakraštyje. Artėjančią vasarą zonos, skirtos lankytis su gyvūnais, bus išskirtos visuose keturiuose paplūdimiuose – Nidos, Preilos, Pervalkos ir Juodkrantės paplūdimiuose.

„Visi ruožai bus numatyti Nidos, Preilos, Pervalkos ir Juodkrantės paplūdimių pakraščiuose, tad vienoje pusėje jie ribosis su laukine pajūrio pakrante, kur ir taip nėra draudžiama lankytis su gyvūnais“, – informuoja S. Vaišvilaitė.

Paplūdimio zona gyventojams su augintiniais Neringoje

Planuojama, kad kiekvienos gyvenvietės paplūdimyje bus išskirtas 100 metrų ilgio ruožas, skirtas lankytis su gyvūnais. Anot S. Vaišvilaitės, reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad pagal bendrą Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą kasmet įteisinamų paplūdimių ilgis nusprendžiamas pagal Kuršių nerijos teritorijos planavimo dokumentus, todėl juose išskirdama zonas (moterų, vyrų, bendrieji, aktyvaus laisvalaikio paplūdimiai) savivaldybė turi neperžengti nustatytų ribų.

„Augintiniai tampa neatsiejamais žmonių, dažnai šeimų su vaikais, palydovais, pastaraisiais metais sulaukdavome vis daugiau užklausų dėl paplūdimių, skirtų lankytis su augintiniais. Savo šunis žmonės į Neringą atsiveža iš įvairiausių šalių, todėl, sveikatos apsaugos ministrui patvirtinus naują tvarką, kuria panaikintas draudimas į paplūdimius eiti kartu su gyvūnais, atitinkamą sprendimą operatyviai dar praėjusiais metais priėmė ir savivaldybės taryba. Džiaugiamės, kad ir žmonėms su savo mylimais augintiniais galėsime pasiūlyti paplūdimius su infrastruktūra. Visi minimi paplūdimių ruožai bus išskirti atitinkamais ženklais, o juose bus galima rasti specialias šiukšliadėžes su ekskrementams skirtais maišeliais“, – akcentuoja Neringos savivaldybės atstovė.

S. Vaišvilaitė tęsia, kad zonose, skirtose gyventojais su augintiniais, turi būti laikomasi bendrųjų reikalavimų – pavyzdžiui, gyvūnui priteršus, jo laikytojas turi nedelsiant surinkti gyvūnų išmatas ar kitus gyvūno paliktus teršalus.

Pavojingi ir koviniai šunys bei kovinių ir pavojingų šunų mišrūnai viešose vietose vedžiojami (vedami) laikant už pavadėlio ir su antsnukiu. Kiti šunys bendrojo naudojimo patalpose, viešose vietose vedžiojami (vedami) laikant už pavadėlio ir su antsnukiu ar be jo. Šunį vedantis asmuo turi užtikrinti, kad šuo nekels grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams. Jei šalia yra žmonių ar gyvūnų, pavadėlis turi būti sutrumpinamas tiek, kad šuo nekeltų grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams.

Šuo paplūdimyje

Ar su augintiniais galima lankytis Palangos paplūdimiuose?

Deja, Palangos pajūrio lankytojams zonų su augintiniais gali tekti palūkėti. Palangos miesto savivaldybės ekologė Reda Kairienė informuoja, kad prieš kelias savaites savivaldybėje vyko pasitarimas su Aplinkos ministerijos atstovais, kuriame, be kitų klausimų, buvo aptartos ir galimybės Palangoje numatyti paplūdimį, skirtą lankytis su gyvūnais. Anot pašnekovės, šio pasitarimo metu Aplinkos ministerijos atstovai informavo, jog ministerijos rengiama Pajūrio juostos žemyninės dalies tvarkymo plano korektūra vėluoja, ir ji bus baigta ne anksčiau kaip vasaros pabaigoje. Būtent šiame plane turi, be kitų paplūdimio zonų, būti numatyti ir paplūdimiai, skirti lankytis su gyvūnais.

„Kol minėtas planas nėra pakoreguotas, ministerijos atstovai pasiūlė Savivaldybei pačiai apsispręsti, ar šią vasarą numatyti tokias paplūdimio zonas. Palangos miesto savivaldybės specialistai svarsto keletą galimų vietų paplūdimiui, skirtam lankytis su gyvūnais. Kol jos nėra patvirtintos, negalime konkrečiai nurodyti, kokio pločio ir kurioje konkrečiai vietoje tokie ruožai bus numatyti. Planuojama numatyti dvi paplūdimio zonas, kuriose bus leidžiama lankytis su gyvūnais – po vieną Palangoje ir Šventojoje“, – informuoja savivaldybės atstovė.

Savivaldybės, kuriose šią vasarą tikriausiai jau atsiras paplūdimių ruožai gyventojams su augintojais, primena, kad tose teritorijose ypač svarbu laikytis higienos reikalavimų ir bendrųjų viešosios tvarkos taisyklių. Į tokias zonas galima atsivesti bet kokį augintinį, tačiau jis turi prižiūrimas ir netrukdyti kitiems poilsiautojams. Pajūrio teritorijose, kuriose galima lankytis su augintiniais, poilsiauti gali ir gyventojai be augintinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt