Nusprendė palepinti augintinę: sumokėjo daugiau, nei norėtųsi

Lietuvos pirkėjams augintinių advento kalendoriai dar nėra įprastas reginys – didžiuosiuose prekybos centruose jie dar nėra paplitę, kartais pasirodo specializuotose parduotuvėse, o dažnas šeimininkas atskleidžia, kad dabar paprasčiau jų rasti interneto parduotuvėse.

Apie tai, kuo jų dėmesį patraukė advento kalendoriai ir kiek už juos tenka sumokėti, paklausinėjome gyvūnų šeimininkų. Vilnietė Dainora augina katytę Mistiką ir teigia, kad gyvūnų advento kalendoriais susidomėjo vos tik juos pamačiusi.

„Pamačius parduotuvėje gyvūnų advento kalendorius, man tai pasirodė labai smagi idėja. Pasiūliau vyrui ir nusprendėme, kad būtų smagu tokį nupirkti ir Mistikai. Norisi palepint kačiukę, nes mes jai skanėstų duodame ir taip retai – daugiausia vieną kartą per savaitę, kad neaugintų svorio, nes yra sterilizuota. Tad pagalvojome, kad palepinti kalėdiniu laikotarpiu Mistiką tikrai galima. Bus smagu ir netikėta jai“, – sako Dainora.
Kačių advento kalendorius

Paklausta, ar advento kalendorius augintiniui yra brangi dovana, vilnietė neslepia, kad teko sumokėti daugiau, nei norėtųsi, tačiau augintiniui pinigų nusprendė nepagailėti.

Kaina siekia iki 10 eurų – nors ir norėtųsi žemesnės, suprantame, kad už tokią nebūtiną prekę, pramogą kalėdiniu laikotarpiu tenka mokėti. Kadangi nelepiname taip dažnai, šįkart leisime“, – sako Mistikos šeimininkė.

Kalendorių siuntėsi iš užsienio, nes Lietuvoje dar ne taip įprasta juos pamatyti

Tuo metu šuns Kodžio šeimininkas Audrius atskleidžia, kad savo augintinio kalendoriui išleido dar daugiau – apie 20 eurų.

„Norėjau, kad šiemet šeimos Kalėdos būtų kažkuo kitokios, ir kaip tik tada pamačiau advento kalendorius šunims. Niekad neperku pačios pigiausios prekės, todėl pasirinkau tą, kuri atrodė rimtesnė, tai ir kaina buvo didesnė. Viduje laukia įvairių rūšių mėsos skanėstai – antienos, kalakutienos, jautienos ir kitų. Sutarėme, kad juos Kodis turės užsidirbti ir parodyti bent keletą naujų triukų“, – juokiasi jis.

Katino Uno šeimininkė Dalia taip pat susiviliojo augintinių advento kalendoriais.

„Kasmet savo vaikams advento metu ruošiame įvairių staigmenų, darbelių ir žaidimų – taip Kalėdų laukimas tampa dar smagesnis. Na, o mūsų Uniukas yra kaip trečias vaikas, kurį labai mylime ir taip pat norime džiuginti, todėl prekyboje pamačiusi katinams skirtą skanukų kalendorių nedvejodama jį įsigijau. Tiesa, jau spalio mėnesį siunčiausi jį iš užsienio, nes Lietuvoje tokių dar nebuvau mačiusi ir nežinojau, ar jų bus“, – sako Dalia.

Ji nurodo, kad advento kalendorius su atsiuntimu kainavo 10 eurų. Kalendorius paprastas, su skanukais skirtinguose langeliuose.
Katinas Uno

Advento kalendorių populiarumas išaugo po Antrojo pasaulinio karo

Manoma, kad pirmieji advento kalendoriai pradėti naudoti Vokietijoje, XIX amžiaus viduryje. To meto šaltiniuose teigiama, kad advento metu vaikai kas vakarą laukdavo, kokį šventą paveikslėlį ant sienos pakabins tėvai. Kai jų suskaičiuodavo 24 – reiškia, Kalėdos jau čia.

Kalėdų laukimą simbolizuodavo ne tik šventi paveikslėliai, bet ir saldumynai su citatomis iš Biblijos. Dažnoje šeimoje buvo kuriami įvairūs rankų darbo advento kalendoriai – tai galėjo būti dėžutės ar lentynėlės su stalčiukais. Pavyzdžiui, pirmojo masinės gamybos advento kalendoriaus autorius Gerardas Langas yra sakęs, kad advento laikotarpiu mama jam duodavo rankų darbo sausainių dėžutę, iš kurios kasdien leisdavo pasiimti po vieną sausainį.

Didesnio populiarumo advento kalendoriai sulaukė ir kitose šalyse išplito po Antrojo pasaulinio karo. Vokietijai būdingą tradiciją perėmė ne tik kitos Europos šalys, bet ir Šiaurės Amerika, o pastaraisiais dešimtmečiais advento kalendoriai išgyvena savo populiarumo piką ir siūlo įvairiausias dovanėles ne tik vaikams ir suaugusiems, bet ir jų augintiniams.