Gyvas šuo puvo

Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė šeštadienį sulaukė skambučio iš Uliūnų apie baloje gulintį išsekusį šunį. Pasak vadovės, prieglaudos savanoriai negali vieni važiuoti į privačią teritoriją. Tad buvo iškviesti policijos pareigūnai.

Neabejingo žmogaus pranešimas pasitvirtino – šuo, pasak R. Liberienės, atrodė klaikiai. Ji spėja, kad maždaug labradoro dydžio keturkojis nebuvo nei tinkamai šeriamas, nei girdomas. Be to, jo kūnas nusėtas žaizdomis.

„Be jokio eksperto matosi, kad šuo visiškai išsekęs, išpuvęs. Nuo jo sklido smarkus puvimo dvokas“, – pasibaisėjusi R. Liberienė.

Anot jos, gyvūnas gal ir nebuvo mušamas ar kitaip smūgiais skriaudžiamas, tačiau akivaizdu, kad kurį laiką negavęs nei ėsti, nei lakti.

Žiaurus elgesys su gyvūnu Panevėžio rajone

Kentėjo ne mėnesį

R. Liberienė pabrėžia, kad toks pagalbos nesuteikimas, ligoto negydymas laikomas žiauriu elgesiu su gyvūnu. Vakar buvo tariamasi su veterinarijos gydytoju dėl nugaišusio šuns skrodimo, kad būtų galima imtis teisinių veiksmų.

„Dar nesame matę, kad gyvas šuo pūtų. Jis kentėjo ne savaitę ir net ne mėnesį“, – piktinasi gyvūnų globėja.

Pasak R. Liberienės, paskutinis, taip pat itin žiaurus žmonių abejingumo atvejis, su kuriuo prieglaudai teko susidurti, nutiko pernai pavasarį. Tuomet iš Pasvalio rajono į Panevėžį atvežtas šuo su į kaklą įaugusia metaline grandine. Jį operavęs veterinaras manė, kad taip keturkojis kankinosi ne vienerius metus – veikiausiai nuo pat mažens. Per daugiau nei valandą trukusią operaciją paaiškėjo, kad grandinė įaugusi jau nebe į poodinį sluoksnį, bet netgi ir į raumenis. Tad 7–8 grandinės segmentus teko iš kūno išimti po vieną.

Vaizdas išgąsdino

Šįkart kenčiančiam šuneliui pagalbą iškvietęs neabejingas vienos sodybos Uliūnuose šeimininkas pasakoja paskutinį kartą jį matęs rudenį. Tuomet, tvirtina pašnekovas, keturkojis atrodė dar gana žvalus, vaikščiojo voljere. Šį kartą žmogaus dėmesį patraukė keisti šuns leidžiami garsai ir tai, kad jis voljere beveik nejudėjo. Priėjęs arčiau, išvydo baisų vaizdą.

„Nejudėjo visiškai, priekinėmis kojomis bandė dar kapanotis“, – pasakoja vyras.

Jo teigimu, šuo buvo laikomas voljere, kurio apačia – vien purvynė. Gyvūnas gulėjo purve, o papilvėje matėsi žaizdos.

„Baisus vaizdas. Norėjosi kažkuo padėti, nepalikti taip gyvūno“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis pripažįsta gyvenime neregėjęs taip apleisto šuns. Pats augintinių turintis vyras sako nesuprantantis, kaip galima taip nesirūpinti savo keturkojais. Su šuns savininku jis sako mažai bendravęs. Yra girdėjęs, kad vyro sveikata prasta, tačiau esą nespjaunantis ir į alkoholį. Uliūnų kaimo bendruomenės pirmininkas Giedrius Aleliūnas patikino apie šį įvykį dar nieko negirdėjęs.

Asociatyvi nuotr.

Aiškinasi policija

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Karolina Miganovičienė patvirtino, kad pranešimas apie apleistą gyvūną gautas šeštadienį.

„Šeimininkas sutiko atiduoti augintinį. Sakė, kad dėl savo sveikatos problemų nebegali juo pasirūpinti“, – pasakoja K. Miganovičienė.

Dabar pareigūnai aiškinasi aplinkybes, kiek įtakos gyvūno nepriežiūrai galėjo turėti šeimininko sveikatos bėdos. Uliūniškiui gresia atsakomybė už žiaurų elgesį su gyvūnais. Baudžiamasis kodeksas numato, kad „tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų“.

K. Miganovičienės teigimu, nuo 2023 metų sausio 1-osios iki šiol, tai yra kiek daugiau nei per metus, Panevėžio apskrities policijos pareigūnai pradėjo 6 bylas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Trys iš jų – dėl šunų, trys – dėl kačių.

„Mano akimis, tiek bylų yra daug. Augintiniai turėtų būti kaip mūsų šeimos nariai“, – pabrėžė K. Miganovičienė.