VMVT spręs dėl teisinės atsakomybės taikymo

Reaguodama į socialiniuose tinkluose išplitusį vaizdo įrašą, kuriame aktorius Gytis Ivanauskas ore aplink save suko pavadėliu pririštą šunį, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pasidalino savo komentaru. Savo komentare VMVT retoriškai klausia: ar dėl dar vieno „like“ verta kelti gyvūnui baimę?

„Socialiniuose tinkluose vakar pasklidusiame įraše visuomenėje žinomas asmuo užfiksavo ir pasidalino, kaip savo gyvūną, pririštą prie pavadėlio, apsuko ore. Įraše matyti, kad gyvūnas jaučiasi neramiai, nori ištrūkti, nuleistas ant žemės, panašu, kad jaučia stresą, nuleidžia uodegą ir bando slėptis už savo savininko. Toks šuns elgesys gana natūralus, kiekvienam brandžiam asmeniui turėtų būti aišku, kad šunys „neskraido“, jų negalima mėtyti. Jiems tai nėra įprasta, todėl toks elgesys gyvūną gąsdina“, – skelbiama tarnybos išplatintame komentare.

VMVT pažymi, kad smerkia tokį pademonstruotą elgesį bei jo propagavimą. Atkreipiamas dėmesys, kad visuomenės reakcija į panašius įvykius taip pat yra labai svarbi.

„Kviečiame visuomenę įsitraukti ir padėti skleisti žinutę: gyvūnas yra jusli būtybė, kuri jaučia baimę, skausmą, kančią, nepatogumą. Socialiniais tinklais aktyviai naudojasi jaunoji karta, seka ir nori būti panašia į populiariausius nuomonės formuotojus. Juk niekas negali garantuoti, kad pamatę tokį elgesį, nebus norinčių tai pakartoti, o gal ir video sukurti „dar įdomesnį“? Šioje situacijoje svarbiausią ir didžiausią vaidmenį atliko visuomenė – pasmerkusi ir viešai sugėdinusi taip savo augintiniu pasielgusiu savininku. VMVT, gavusi pranešimą apie šį atvejį, įvertinusi visas aplinkybes, spręs dėl teisinės atsakomybės taikymo“, – pranešama tarnybos komentare.

Policija pradėjo administracinę teiseną dėl žiauraus elgesio su gyvūnu

Aktoriaus poelgį viešai pasmerkė ir VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“.

„Mūsų organizacija smerkia aktoriaus Gyčio Ivanausko performansą „Helikopteris”, kurio metu jis suko apie save pririštą ant pavadėlio šunį. Iš šuns kūno kalbos buvo matyti, kad gyvūnas stresavo ir jam tai nepatiko. Dar vakar atliktoje apklausoje mūsų sekėjai nubalsavo, kad šis elgesys protu nesuvokiamas. Deja, atsirado keli balsai, kam pasirodė tai normalu. Dėkojame visiems, kas mus žymėjote, kas dalinotės šia situacija, kas rašėte pranešimus epolicija.lt. Tikimės, kad institucijos sureaguos tinkamai”, – skelbia gyvūnų gerovės organizacija.

Organizacijos komentare pastebima, kad ši situacija atskleidė liūdną realybę.

„Tokių ir žiauresnių „performansų” vyksta kasdien, tačiau žmonės dalinasi ir piktinasi žymesnių žmonių nusižengimais. Tai normalu – jie yra žymūs, kai kurie save vadina influenceriais, turi tūkstantines, jei ne šimtatūkstantines gretas sekėjų, kurie jais tiki, dievina, kopijuoja ar net laukia, kada ta įžymybė susimaus. O susimovusios įžymybės dažnai elgiasi, kaip eilinis neišsilavinęs žmogus, kuris nei supranta, ką padarė, nei pripažįsta, nei atsiprašo, bet kaltina kitus ar dar pasiunčia ant trijų raidžių. O sekėjai tai mato ir priima kaip normą, nes tas influenceris dažnai būna to žmogaus stabukas ar net vienintelis informacijos šaltinis“, – situacijoje atsivėrusias problemas įvardija „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“.

Vilniaus apskrities policija jau pradėjo administracinę teiseną dėl žiauraus aktoriaus elgesio su gyvūnu – tai tv3.lt žurnalistams patvirtino policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.