Festivalį buvo nuspręsta surengti Visagine, kurio gyventojai nelepinami kultūriniais renginiais ir didžiųjų Lietuvos teatrų gastrolėmis.

Pavyzdžiui, net du Nacionalinio dramos teatro aktorių monospektakliai „Kontrabosas“ (vaidina Šarūnas Puidokas) ir „Meilužis“ (Birutė Mar) bus pirmieji Nacionalinio dramos teatro spektakliai,parodyti šiame mieste.

Visagino gyventojai bei miesto svečiai turės progą išvysti ir Kauno kamerinio teatro darbą, originalią W. Shakespeare‘o kūrinių interpretaciją monospektaklyje intriguojančiu pavadinimu „Spektaklis po spektaklio“, jau dalyvavusiame tarptautiniame festivalyje Armėnijoje.

Festivalis žada pradžiuginti ir kviestinių svečių iš užsienio valstybių monospektakliais. Estų aktorius festivalyje pristatys klasikinio kūrinio N. Gogolio „Pamišėlio užrašų“ interpretaciją, o Bulgarijos atstovas į žiūrovus kreipsis bulgariškai, pasakodamas tragikomišką buvusio inžinieriaus išpažintį seksualiai lėlei.

Festivalyje dalyvaus ir vienas garsiausių Lenkijos teatro aktorių, Januszas Stolarskis, vadinamas „psichologinio monologo virtuozu“. Jis žiūrovams pasiūlys net keletą įsimintinų monospektaklių, sugraudinsiančių ar prajuokinsiančių iki ašarų, tačiau tikrai nepaliksiančių abejingais. Jo spektaklį „Ecce Homo“ pagal F. Nietzsche festivalio atidarymo dieną Vilniaus mažojo teatro scenoje galės išvysti ir vilniečiai.

Festivalio sumanytojai ir organizatoriai žada ne tik įvairius kūrėjus, bet ir visapusišką tematiką, pradedant komedijomis, baigiant tragedijomis – darbus įvairiai ir skirtingai kalbančius apie žmogaus vidinį pasaulį, jo jausmus ir vertybes.

Aktoriai ir režisieriai imasi tiek klasikinių kūrinių, tiek naujų, šiuolaikines gyvenimo realijas atskleidžiančių pjesių, paversdami jas nepamirštamu reginiu, žavinčiu ne pompastika, bet sugebėjimu perteikti žmogaus vidinį pasaulį.

Lietuvoje, kur monospektaklių žanras dar tik žengia pirmuosius žingsnius, toks festivalis yra puikus paskatinimas aktoriams ir režisieriams nebijoti šio žanro ir kurti kitus monospektaklius, taip pat tai puiki proga tiek spektaklių kūrėjams, tiek paprastiems žiūrovams susipažinti su šiuo žanru ir užsienio šalių monospektaklių pavyzdžiais.

Pirmojo tarptautinio monospektaklių festivalio „Atspindys“ organizatoriai „Studija Ju“ ir festivalio iniciatorė Marija Tanana tikisi, kad festivalis ne tik susilauks sėkmės ir susidomėjimo, bet ir taps kasmetiniu reiškiniu Lietuvos kultūriniame gyvenime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją