1901-1939 metais Šv.Mikalojaus bažnyčia buvo vienintelė vieta, kur pamaldos vyko lietuvių kalba. Iki tol lietuviai laikyti pamaldas gimtąja kalba neturėjo teisės.

1901 metais tam buvo gautas specialus caro leidimas. Šv.Mikalojaus bažnyčia tapo lietuvių traukos centru, kur net netikintieji ateidavo paklausyti lietuvių kalbos.

Spėjama, kad Šv.Mikalojaus bažnyčia pastatyta dar pagonybės laikais - galbūt 14 amžiaus pradžioje, Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Gediminui perkėlus sostinę iš Trakų į Vilnių. Bažnyčia buvo skirta į miestą atvykusiems vokiečių pirkliams ir amatininkams, todėl jai teko tradicinis Vidurio Europai šv.Mikalojaus Miriečio - keliautojų ir pirklių globėjo - titulas.

Beveik septynis amžius stovinti gotikinė bažnyčia kelis kartus buvo remontuota ir perstatyta. Todėl jos interjere ryškios 14 amžiaus vėlyvosios gotikos ir 18 amžiaus vėlyvojo baroko formos.

19-20 amžių sandūroje bažnyčia, kurios atnaujinimą finansavo Vileišių šeima, tapo lietuvybės Vilniaus krašte centru.Pokario metais uždarius Vilniaus arkikatedrą baziliką, Šv.Mikalojaus bažnyčia faktiškai atliko katedros funkcijas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją