Koncerto iniciatorė Lietuvos kompozitorių sąjunga dvylikai lietuvių kompozitorių užsakė sukurti giesmes Kalėdų liturginiais ir neliturginiais tekstais, kurios vėliau bus sudėtos į natų rinkinį ir galės būti atliekamos įvairaus pajėgumo chorų. Kūrinius specialiai šiai progai parašė: Zita Bružaitė, Diana Čemerytė, Algirdas Klova, Raimundas Martinkėnas, Vytautas Miškinis, Ramūnas Motiekaitis, Mykolas Natalevičius, Arūnas Navakas, Nijolė Sinkevičiūtė, Gintautas Venislovas, Laimis Vilkončius ir Donatas Zakaras.

„Norėjosi atnaujinti Kalėdoms skirtų giesmių repertuarą būtent mūsų – lietuvių kompozitorių darbais. Atsinaujinimo ieškojome per įvairovę – skirtingą kompozitorių muzikinę kalbą, skirtingas sudėtis, skirtingą atlikimo sudėtingumą. Norėjosi, kad kiekvienas atlikėjas ar klausytojas sau atrastų ką nors naujo. Naujus kūrinius sutiko parašyti gerai žinomi chorinės muzikos meistrai – Vytautas Miškinis, Laimis Vilkončius, Nijolė Sinkevičiūtė. Tačiau buvo smalsu pasidomėti ką sukomponuos mažiau šioje srityje žinomi autoriai – Diana Čemerytė, Mykolas Natalevičius ar Ramūnas Motiekaitis. Manau, kad naujų kūrinių derlių įvertins ir augantis, ir profesionalus naują stilistiką atrandantis kolektyvas.“ – mintimis dalinosi Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkė Zita Bružaitė.

Kalėdinių giesmių natų rinkinį redagavo dirigentas ir kompozitorius Gintautas Venislovas, o jo vadovaujamam chorui „Brevis“ patikėtas pirmasis kūrinių atlikimas. Šiais metais 25-metį švenčiantis kolektyvas yra pelnęs kelias dešimtis apdovanojimų aukščiausiojo lygio tarptautiniuose konkursuose, o penkiuose iš jų tapo absoliučiu nugalėtoju. „Brevis“ dalyvavo prestižiniuose tarptautiniuose festivaliuose įvairiose šalyse, o 2003 metais buvo pripažintas geriausiu Europos choru: Turo mieste (Prancūzija) vykusiame konkurse iškovojo apdovanojimą „European Grand Prix in Choral Singing“. Už chorinės kultūros propagavimą visame pasaulyje ir muzikos žinovų bei kritikų įvertinimus 2009 metais kolektyvas Italijoje pelnė Gvido Aretiečio vardo fondo apdovanojimą.

Koncerto pradžia 18 val. Įėjimas nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)