Renginį vedęs aktorius Andrius Bialobžeskis priminė, kad ši mugė vadovausis Jono Meko žodžiais „Gyventi reikia be formulių, reikia būti atviram“. Įrodydamas tai ir primindamas J. Meko meilę video menui jis pirmiausia ir pats pasisveikino iš ant scenos stovinčių ekranų, o jo kalbą pratęsė reperių specialiai knygų mugei parengtas pasirodymas.

Po jų iš karto buvo eilėmis prisimintas vasario 16 -ą Anapilin išėjęs poetas, rašytojas Kęstutis Navakas.

Lietuvos respublikos prezidentas Gitanas Nausėda šiuo metu yra išvykęs, tad mugėje nedalyvavo, bet jo sveikinimo žodį perskaitė vyriausioji patarėja mokslo, kultūros ir švietimo klausimais Sonata Šulcė: „Mieli tarptautinės knygų mugės organizatoriai, dalyviai, svečiai, sveikinu visus, kurie be formulių kviečiančią gyventi mugę pasitinka atvira širdimi. Ji dažnai yra tas orientyras, pagal kurias knygos atranda mus, o mes jas“.

„Lietuva turi kuo didžiuotis, talentingais žodžio meistrais, jų ieškančiais leidėjais, tekstų tyrinėtojais, skaitančia savo tauta. Linkiu drąsos ir smalsumo peržengti tai, kas įprasta ir ieškoti daug atradimų. Tegu tai būna ilgai laukta knyga, susitikimas su mėgstamu rašytoju, gera muzika ar geras kinas“, – tęsė ji.

Sveikinimo žodį taręs Lietuvos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas kalbėjo, kad dažnai šių metų mugėje tariamas žodis „formulė“ lotyniškai reiškia „formelę“ – tokią formą, kuri yra labai ribota, siaura, suspausta, o Jonas Mekas apie formą yra rašęs kaip apie stebuklą. „Kas yra knyga? Ar tai sėkmės ir pelno formulė, reklamuojama, tiražuojama, bet ribota, suspausta į rėmus, ar vis dar kalbos ir meno stebuklas, prie kurio prisilietus suskamba mūsų proto ir kūno ląstelės?“ . – retoriškai klausė Kultūros ministras. – Kas yra Vilniaus knygų mugė? Jau nusistovėjęs, įprastas modelis ar gyva, kintanti, auganti, užpildanti vis naujas erdves didžiausio mūsų literatūrinio įvykio forma? Kviečiu jus visus gyvai ieškoti atsakymų į atvirus klausimus 21-ojoje Vilniaus knygų mugės programoje, jos susitikimuose ir diskusijose. Visada geriau ieškoti atsakymų kaip hipotezių, o ne kaip formulių“.

Dėkodamas mugės organizatoriams, kad jie nuolat siekia jau atrastas formas toliau tobulinti, į paskutinį scenoje savo ištartą klausimą „Kas yra forma, kuriai netinka jokia formulė?“, atsakė Kęstučio Navako žodžiais: tai – taškas.

Sveikindamas susirinkusius Vilniaus meras Remigijus Šimašius pasidžiaugė, kad Vilniaus knygų mugė pasirinko tokį šūkį, kuris verčia mąstyti. „Smagu gyventi su mažiau formulių, atviriau, labai linkiu, kad ši knygų mugė padėtų to pasiekti, – sakė Vilniaus meras. – Mes labai dažnai apie knygą kalbame vien tik iš gerosios pusės. Mažai tokių, kurie pasakytų „perskaičiau blogą knygą ir jos nerekomenduoju“. Knygų būna visokių. Ir jei jau gyvename be formulių, noriu palinkėti drąsos. Kad galėtume atsirinkti tai, kas geriausia, kas mums priimtiniausia. Mes turime apie knygas kalbėti atvirai. Yra įkvepiančių knygų ir nelabai, yra gerų ir blogų. Tad linkiu visiems atrasti kuo geresnes knygas, o kūrėjams – kuo daugiau įkvėpimo, kad jos būtų vis geresnės, padedančios siekti aukštesnių idealų“.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Saulius Šaltenis savo kalboje reagavo į M. Kvietkausko iškeltą klausimą, kas yra Vilniaus knygų mugė. „Tai man yra daug neaiškumo. Man iki galo daug kas čia neaišku, bet aš grįžtu kiekvienais metais. Pasėdžiu, knygas pavartau. Grįžtu geriau galvodamas apie lietuvių tautą. Kasdienybė ne tokia graži, visi nusivylę, o čia žmonės ateina tūkstančiais, ir kur jie eina? Normalus žmogus neitų, kas eina knygų, yra rimtesnių dalykų. Aš jei nebūčiau rašytojas, eičiau kitur“, – šmaikštavo jis.

„Atėjęs nueinu į kampą, tas mugės gaudesys man kaip vandenyno bangų šniokštimas, o knygų mugė kaip saulėta vandenyno pakrantė atrodo, kur girdžiu ne žuvėdrų balsus, o gal mirusių kokių poetų, rašytojų. Čia yra mįslė ir mažas lietuviškas stebuklas. Jei versle, moksle būtų toks stebuklas kaip šitas kultūrinis, kurį sukūrė... Daug ko sukuria ir daug kas greitai numiršta, o čia gyvuoja. Ir mes patys lietuviai sau gražesni atrodome“, – kalbėjo S. Šaltenis.

Vilniaus knygų mugė parodų ir konferencijų centre „Litexpo“ vyks iki sekmadienio, vasario 22 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)