Jos metu daugiausiai knygų perskaitę vaikai varžysis dėl uoliausio Lietuvos skaitytojo titulo ir kelionės į Hario Poterio pramogų parką Londone. Ši iniciatyva – tai įmonių grupės „Alma littera“ viziją „Lietuva – daugiausiai skaitanti šalis Europoje“ įgyvendinančio projekto „Augu skaitydamas“ dalis.

Siekiant paskatinti vaikus kuo daugiau skaityti, Knygų medžiai – specialūs plakatai su pavaizduotu simboliniu knygų medžiu – šiemet jau antrus metus iš eilės buvo nemokamai dalijami miesto bibliotekose ir knygynuose. Iš viso per vasarą vaikams išdalinta beveik 80 tūkst. plakatų.

Prasidėjus rudeniui, visi vaikai, auginę Knygų medžius, kviečiami iki rugsėjo 29 d. juos grąžinti į artimiausią knygyną „Pegasas“. Spalio 12 d. finalinio „Augu skaitydamas“ renginio metu Vilniuje, prekybos centre „Akropolis“, bus išrinkti ir apdovanoti didžiausius Knygų medžius užauginę – daugiausiai knygų perskaitę vaikai.

„Šiemet Knygų medžių dalijimo akcija gerokai išaugo. Knygų medžius dalijome ne tik knygynuose, bet ir miestų bibliotekose, apie šią skaitymo skatinimo iniciatyvą taip pat informavome šalies mokyklas, tad susidomėjimas projektu buvo ypač didelis. Tai rodo ir vaikams išdalintų plakatų skaičius. Tikimės, kad sužaliavusių Knygų medžių šiemet sulauksime gerokai daugiau, o ir vaikų per vasarą perskaitytų knygų skaičius bus didesnis nei pernai“, – sakė leidyklos „Alma littera direktorė Danguolė Viliūnienė.

Finalinio renginio metu išrinkti dvylika daugiausiai knygų perskaičiusių vaikų lapkričio mėn. bus pakviesti į specialiai projektui „Augu skaitydamas“ skirtą LRT televizijos laidą „Tūkstantmečio vaikai“. Čia jie, atsakinėdami į klausimus, susijusius su knygomis, varžysis dėl uoliausio Lietuvos skaitytojo titulo ir kelionės į Hario Poterio pramogų parką Londone dviem asmenims.

Praėjusiais metais projekto „Augu skaitydamas“ finaliniame renginyje uoliausia skaitytoja paskelbta vienuolikmetė panevėžietė Agilė Kučinskaitė, perskaičiusi 146 knygas. Antrąją vietą daugiausiai knygų perskaičiusių vaikų rinkimuose laimėjo 8 metų kaunietė Erika Pranevičiūtė, perskaičiusi 133 knygas, trečią – penkiolikmetė vilnietė Dovilė Kovaliūnaitė, „išauginusi“ 114 lapelių ant savo Knygų medžio.

Praėjusiais metais projekte dalyvavę vaikai per vasarą iš viso perskaitė daugiau nei 30 tūkst. knygų. Uoliausiai Knygų medžius augino 8-9 metų vaikai – jie atsiuntė daugiau nei pusę visų gautų 2,5 tūkst. plakatų . Vidutiniškai per vasarą vienas Knygų medį auginęs vaikas perskaitė beveik 14 knygų. Aktyviausiai „augo skaitydami“ vilniečiai, antroje vietoje pagal atsiųstų Knygų medžių skaičių – Kaunas, trečioje – Klaipėda. Tarp uoliausių knygų skaitytojų pateko ir Panevėžio bei Jurbarko gyventojai.

Šiemet projekto „Augu skaitydamas“ inicijuotą popierinių Knygų medžių dalijimo akciją papildė ir virtualus visos Lietuvos vaikų Knygų medis, ant kurio vaikai arba jų tėvai internete rašo perskaitytų knygų pavadinimus, ir kas savaitę turi galimybę laimėto vaikišką knygą.

Nuo gegužės mėnesio ant jo iš viso sužaliavo 6267 lapeliai su vaikų perskaitytų knygomis. Daugiausiai knygų iki šiol perskaitė Šakių, Širvintų ir Vilniaus gyventojai.