Trečioji vieta atiteko iš Rusijos, tolimojo Jekaterinburgo, atvykusiam Grigorijui Ponamariovui, nulipdžiusiam Baltijos jūros piratą, primenantį filmo „Karibų piratai“ personažą.

Visi nugalėtojai apdovanoti piniginiais prizais ir stiklinėmis skulptūromis su Baltijos jūros smėliu. Tris dienas, kol 11 menininkų iš Rusijos, Ukrainos, Lenkijos, Baltarusijos, Italijos, Suomijos, Austrijos ir Bulgarijos lipdė smėlio skulptūras, darbo procesą nemokamai galėjo stebėti visi norintieji.

Tačiau vakar susirinkusieji į festivalio nugalėtojų apdovanojimų ceremoniją turėjo atverti pinigines.

Norintiems patekti į viešoje vietoje ant Jono kalnelio vykstantį renginį teko pirkti bilietus: suaugusiems po 10 litų, vaikams ir pensininkams – po 5 Lt. Nemokamai buvo įleidžiami tik neįgalieji.

Pasak Smėlio skulptūrų festivalį organizavusio Tarptautinio kultūros ir meno centro direktorės Viktorijos Voronovos, pinigai renkami, kad atsipirktų didelis festivalio biudžetas.

Tačiau kiek kainavo festivalis, V.Voronova nepanoro atskleisti.

„Patys suskaičiuokite. Teko specialiai atvežti net 300 tonų smėlio, apmokėti visiems dalyviams keliones į Lietuvą ir pragyvenimą. Taip pat reikia 24 valandas per parą samdyti apsaugą, nes skulptūras gali sugriauti vandalai. Viena valanda apsaugos kainuoja 25 litus plius PVM“, - vardijo pašnekovė. Skulptūros ant Jono kalnelio bus iki rugsėjo 17 dienos. Visą tą laiką Jono kalnelis bus saugomas, o iš norinčiųjų pasigrožėti kūriniais renkami litai.

Pirmasis Lietuvoje surengtas smėlio skulptūros festivalis pavyko, bet neišvengta netikėtumų.

„Klaipėda“ jau rašė, kad buvo sudėtinga 300 tonų specialiai iš Gargždų „Hidrostatybos“ karjero pasemtą smėlį atvežti ant Jono kalnelio siaurais tiltukais. Teko samdyti minikrautuvus „Bobcat“.

Nors smėlis buvo renkamas ilgai ir kruopščiai, jis, kaip prisipažino menininkai, nebuvo itin kokybiškas. Smėlyje netrūko grumstų ir akmenukų, trukdžiusių skulptūras padaryti glotnias.

Pavyzdžiui, Belgijoje smėlio skulptūrų festivaliuose smėlis specialiai gaminamas. Todėl kitąmet festivalio Lietuvoje organizatoriai žada nuvykti į Belgiją ir pasidomėti, kaip pagerinti jo kokybę.

V.Voronina mano, kad kitąmet Smėlio skulptūrų festivalis ir vėl šurmuliuos Klaipėdoje. Į jį svarstoma pasikviesti kitų festivalių nugalėtojus.