Kaip skelbia portalas lrt.lt, panašus kiekis apklaustųjų į klausimą, ar Vilniuje reikėtų pastatyti paminklą poetui J. Marcinkevičiui, atsakė tokio paminklo statybai nei pritariantys, nei nepritariantys ir mano, kad šį klausimą geriau palikti spręsti ateities kartoms – taip galvojantys nurodė 33 proc. apklaustųjų.

Tuo metu paminklo J. Marcinkevičiui statybai sostinėje, kur ir siūlyta įamžinti poeto atminimą, nepritaria mažiau nei penktadalis – 18 proc. šalies gyventojų. Kiek daugiau nei 13 proc. respondentų neturėjo nuomonės ar neatsakė į šį klausimą, praneša lrt.lt.

Nustatyta, kad paminklo statybai Vilniuje dažniau pritaria moterys, vyresni nei 50 metų žmonės, respondentai su aukštesniu nei vidurinis išsilavinimu, vadovai bei pensininkai. Tuo metu jaunimas iki 30 metų kiek dažniau nepritaria tokio paminklo statybai Vilniuje, rodo LRT atliktos apklausos rezultatai.

Skelbiama, kad bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“ reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko šių metų rugpjūčio 24 – rugsėjo 5 d. Apklausta 1016 Lietuvos gyventojų, tyrimas vyko 109 atrankos taškuose. Apklausos metodas – asmeninis interviu respondentų namuose.

ELTA primena, kad liepos mėnesį Rašytojų sąjunga nusprendė sostinės Konstantino Sirvydo gatvėje, šalia sąjungos būstinės, pastatyti paminklą rašytojui J. Marcinkevičiui. Visgi, dėl šio paminklo viešojoje erdvėje kilo ginčas – nesutariama, ar derėtų įamžinti J. Marcinkevičių ir jo kūrybą, mat, kritikai ir literatūros tyrėjai akcentuoja prieštaringą rašytojo praeitį.

Dėl J. Marcinkevičiaus paminklo laukiama Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimo. Rašytojų sąjunga neatmeta, kad dėl kilusio ginčo paminklo idėjos gali būti atsisakyta.

Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat kritiškai vertino diskusijas dėl paminklo poetui. Pasak šalies vadovo, debatų epicentre atsidūręs rašytojas yra vienas iškiliausių Lietuvos kūrėjų, todėl jo atžvilgiu skriejanti kritika tik skaudina poeto artimuosius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją