Miesto Savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė sako, kad spektaklis atvežamas tarpininkaujant Prancūzijos institutui Lietuvoje.

Spektaklis „Aušros pažadas“ sukurtas pagal Vilniuje gimusio vieno žymiausių prancūzų rašytojo Romeno Gari kūrinį. Spektaklį, skirtą šimtosioms R. Gari gimimo metinėms, pristato neprilygstamasis prancūzų aktorius Bruno Abrahamas-Kremeris. Jo dėka scenoje atgimsta unikali istorija.

R. Gari – rašytojas, karo didvyris, Prancūzijos konsulas, Gonkūrų premijų laimėtojas – yra parašęs apie trisdešimt knygų, daugybę scenarijų, sukūrė ne vieną kino filmą. Jo knygos išleistos ir lietuvių kalba.

„Į gyvenimą žvelgiu kaip į didžiulę estafetę, kurioje kiekvienas mūsų prieš pargriūdamas privalo kuo toliau nunešti iššūkį būt žmogumi“, – rašė Vilniuje gimęs rašytojas.

1980 metų gruodžio 2 dieną jis, palikęs atsisveikinimo laišką „Aš pasakiau viską“, nusišovė Paryžiuje.

Spektaklyje, kurį pamatys Panevėžio žiūrovai B. Abrahamas-Kremeris emocionaliai ir sąmoningai perteiks motinos ir sūnaus tarpusavio santykius. Tai subtilus ir sukrečiamas pasakojimas apie R. Gari vaikystę ir jaunystę šalia savo motinos, rusų aktorės Ninos Borisovskajos.

Rusija, Lenkija, Nica – tai vietovės, kuriose ši stipri motina gyveno, dievindama savo sūnų, būdama prancūzų mokslo įstaigos vadove, vedama meilės ir motiniškų ambicijų.

„B. Abrahamas-Kremeris mėgsta pasakoti istorijas ir kiekviename savo soliniame spektaklyje jis tarsi paima mūsų ranką ir širdį, kad galėtų mus įlaipinti į herojaus gyvenimą su visais jo vingiais.
Aktorius, kaip ir rašytojas, persikūnija į keletą personažų. Mes juokiamės, reaguojame, braukiame ašarą: koks gražus Gari ir jo didžio gyvenimo pamokos pagerbimas“, – teigiama spektaklio apraše.