2010 m. Instrumentinės muzikos katedros Styginių instrumentų skyriaus vedėjo, dėstytojo Roberto Bliškevičiaus ir aktyviausių katedros studentų iniciatyva VDU Muzikos akademijoje buvo įkurtas kamerinis orkestras.

Pradėjęs savo karjerą kaip studentų kolektyvas, orkestras ilgainiui išaugo. Jo nariai – dabartiniai Muzikos akademijos magistrantai ir buvę auklėtiniai, jau profesionalūs muzikantai, atėję iš Kauno simfoninio, Kauno muzikinio teatro orkestrų bei kitų kolektyvų. Pagrindinis orkestro įkūrimo tikslas – išlaikyti Kauno mieste jaunų, talentingų ir perspektyvių muzikantų kartą, kuri galėtų kurti ir reprezentuoti lietuvišką kultūrą.

Jau pirmieji koncertai parodė, jog idėja buvo verta pastangų, publika iškart pastebėjo, įvertino ir pamėgo kolektyvą – už didžiulį muzikinį entuziazmą, nuoširdų ir profesionalų muzikos perteikimą. Per labai trumpą laiką, palaikomas universiteto rektoriaus prof. Z. Lydekos, kolektyvas gavo nuolatinį finansinį išlaikymą ir tapo profesionaliu universiteto reprezentaciniu kolektyvu – VDU Muzikos akademijos kameriniu orkestru.

2012 m. rugsėjo pabaigoje orkestras išvyko į Kiprą ir dalyvavo talentingiems jauniems menininkams skirtame renginyje „Euro-Mediterranean Youth Music Expo 2012“. Orkestrui buvo patikėta surengti reprezentacinį renginio koncertą prestižiniame teatre „Rialto“ Limasolyje, viename iš didžiausių Kipro kurortų.

2013 m. vasarą orkestras lankėsi Vokietijoje ir koncertavo viename didžiausių Vokietijos festivalių – garsiajame Schleswigo-Holsteino muzikos festivalyje. Koncerte, vykusiame pilnutėlėje Emkendorfo „Konzertscheune“ salėje, kurioje telpa daugiau kaip 1200 klausytojų, kartu su orkestru dainavo  atlikėja, sopranas iš Vokietijos Verena Rein. Plačiau.

Kolektyvo repertuarinis spektras – nuo baroko laikų kompozicijų iki naujausių šiuolaikinių kūrinių. Orkestras neapsiriboja vien klasikiniu repertuaru – jaunatviški jo nariai yra atviri įvairiems eksperimentams ir drąsiai imasi klasikinio žanro rėmus peržengiančių projektų (planuose – koncertai su žymiausiais Lietuvos džiazo muzikantais, multimedijos projektai, bendradarbiavimas su šiuolaikinio šokio kolektyvais). Nemažą dalį orkestro repertuaro užima šiuolaikinė lietuvių muzika, kolektyvo koncertų įkvėpti Lietuvos kompozitoriai rašo kūrinius orkestro užsakymu, jau yra kūrinių, dedikuotų specialiai šiam orkestrui.

Šiemet pirmą kartą dalyvauti  „Didžiajame muzikų parade“ pakviestas, VDU Muzikos akademijos kolektyvas ne tik debiutavo LRT tiesioginiame eteryje, bet ir pelnė publikos simpatijų apdovanojimą.  Jaunam kolektyvui tai – didžiulis paskatinimas ir toliau eiti pasirinktu keliu.

„Labai dėkojame visiems mus palaikiusiems, visai Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenei, VDU radijui,  mūsų draugams socialiniuose tinklalapiuose. Buvo daug jaudulio, tiesioginis eteris kelia šiurpuliukus visiems – negali suklysti, nebus progos pasitaisyti“, – įspūdžiais netrukus po koncerto dalinosi orkestro atlikėja ir direktorė Rita Bieliauskaitė.

Popietės Vilniaus rotušėje programoje Antonio Vivaldi, Felixo Mendelssohn-Bartholdy, Arvydo Malcio ir Algirdo Martinaičio kūriniai. Tradiciškai vyks pokalbis su orkestro meno vadovu ir dirigentu Robertu Bliškevičiumi bei orkestro muzikais, klausimus rūpimomis temomis galės užduoti ir publika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)