Konkurso pradžia – 1937-ieji metai. Tuomet buvo siejamas su žymiojo belgų smuikininko, kompozitoriaus, dirigento Eugène Ysaÿevardu. Nuo 1951 metų globoja Karalienė.

1937-aisiais varžėsi tik smuikininkai. Kitais metaisir pianistai, 1953-aisiais – kompozitoriai. Nuo 1988 – ųjų dalyvauja ir dainininkai. Konkursas priklauso didžiųjų, atlikėjams reikšmingiausių kategorijai. Pasaulyje žinomi laureatai – Davidas Oistrachas, Leonidas Koganas, VadimasRepinas, latvė Baiba Skridė, Mitsuko Uchida, pianistai Emilis Gilelsas, Vladimiras Aškenzis ir kiti.

Autoritetinga žymių pasaulyje atlikėjų komisija :Arie Van Lysebeth, Lietuvoje su pasisekimu koncertavęs Jašoso Heifetzo mokinys Pierre;as Amoyaisas, Patrice Fontanarosa, Mihaela Martin, Natalija Pričepenko, Marco Rizzi ir Gilbertas Varga.

Iš 170 įrašus atsiuntusių jaunųjų atlikėjų konkursui ji atrinko 69 muzikus. Pirmajame ture dalyvavo 62 jaunieji smuikininkai iš viso pasaulio. 19 tautybių jaunuoliai. 15 iš P. Korėjos, 13 iš JAV, 6 kiniečiai, 9 japonai, po du iš Vokietijos, Rusijos, Australijos, Ukrainos, Niderlandų, 1 iš Kazachstano. 24 atrinkti į antrąjį turą.

Vakar, balandžio 11 d. prasidėjo savaitę truksiantis antrasis turas. Prieš metus šio turo programai buvo užsakytas specialus, visiems smuikininkams privalomas kūrinys. Tokią garbę pelnė lietuvių kompozitorius Vykintas Baltakas. Tai vienas žinomiausių Europos kompozitorių. Jo muzika nuolat skamba „Pasaulio muzikos dienose“, naujosios muzikos festivaliuose. Kaip dirigentas dirba su naujosios muzikos ansambliais, simfoniniais orkestrais. Jo kūryba, muzikinė veikla įvertinta tarptautiniu Claudio Abbado prizu, 2007-aisiais – Ernstovon Siemenso muzikos fondo ir kitomis premijomis. Siekia Lietuvos jaunus atlikėjus pristatyti pasauliui, o pasaulį Lietuvai. Subūrė koncertinę organizaciją „Lietuvos ansamblių tinklas“

Recitativo smuikui ir fortepijonui skambės kiekvieną dieną visą savaitę. Kūrinį pagros 24 antrojo turo dalyviai. Septyni iš jų pasieks trečiąjį turą, taps laureatai, bus apdovanoti. Pirmoji premija, Jos Didenybės Karalienės Mathildos premijos laureatas gaus 25 tūkstančių eurų čekį, ketverius metus iš „Nippon Music Foundation“ kolekcijos jam bus leista groti kolekciniu „Huggins" Stradivarijaus smuiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)