Kol pokylio svečiai repetuoja paskutinius šokių žingsnelius, organizatoriai derina smulkiausias renginio detales.

Aktyviausias jaunimas

Šiemet Vienos pokylio organizatoriai ketina parduoti 120 kvietimų, skirtų poroms (dviem žmonėms), todėl tikėtina, kad šokių aikštelėje išvysime 240 besisukančių asmenų.

Vienos pokylio organizacinio komiteto atstovas Arnoldas Riekumas pasidžiaugė, kad šių metų renginys bus ypatingas, nes juo labai susidomėjo jaunimas, studentai iki 26 metų, kurių porai bilietas yra pigesnis - 100 Lt.

„Šiandien yra virš 24 porų, kurios nori debiutuoti. Tai mūsų pokylių istorijoje pirmas kartas ir dėl to labai džiaugiamės,“ – kalbėjo jis. Pernai debiutantų porų buvo 19.

Organizatorių nustebino ir Karo akademijos studentų aktyvumas. Pernai Vienos pokylyje debiutavusios penkios poros šiemet paskatino kitus kolegas, todėl šįkart debiutuos dešimt kariūnų porų.

Organizacinio komiteto pirmininkė Renė Jakubėnaitė pridūrė, kad jau treji metai kaip jaunimas pirmieji išperka bilietus, todėl šiuo metu ji net abejoja, ar yra nors vienas likęs. Šiemet jiems buvo skirti 25-30 kvietimų.

Pašnekovė patikslino, kad renginio organizatoriai negali bilietų skirti vien debiutantams, nes jie kur kas pigesni, todėl labdarai surenkama mažiau. Kvietimas porai (dviem asmenims) paprastai kainuoja 400 Lt.

Tiesa norintiems užsisakyti ir staliuką pagrindinėje salėje, vienam asmeniui teks sumokėti 75 Lt, kamerinėje – 50 Lt.

Šiuo metu tokių bilietų dar yra, tačiau norintieji turėtų paskubėti, nes keliose platinimo vietose ir pas Globėjų komiteto narius jie skaičiuojami vienetais.

Laukia muzikinės staigmenos

Penkių valandų Vienos pokylio programos vedliu bus aktorius Gintaras Mikalauskas. Šiais metais renginio dalyvius džiugins garsūs Lietuvos solistai: nuolatinis dalyvis prof. Virgilijus Noreika, Gintarė Skėrytė, Dainius Puišys, Janina Miščiukaitė bei „Trys panteros“ - Rasa Juzukonytė, Nomeda Vilkanauskaitė bei Raimonda Tallat-Kelpšaitė.

Taip pat - Jaroslavo Cechanovičiaus vadovaujamas šokių muzikos orkestras bei Tomo Leiburo vadovaujamas šokių muzikos ansamblis.

„Bus naujų muzikinių staigmenų, bet norime savo svečiams padaryti siurprizą. Ruošiami nauji kūriniai, atnaujinta programa,“ – intrigavo organizatorė. Pašnekovė prasitarė, kad staigmenos laukia lietuviškų šokių programoje.

Išlaikys tradicijas

Pasak R. Jakubėnaitės, Vienos pokylis Vilniuje išlaikys griežtas vakaro programos tradicijas. Jos galioja jau du šimtus metų.

Vakaro pradžioje į gyvomis gėlėmis puoštą Rotušę atvykstantys svečiai bus vaišinami šampanu. Visiems susirinkus, vakarą pradės į salę įeinantys pokylio komitetų nariai ir garbės svečiai. Po sveikinimo kalbų visi nekantriai lauks jaunųjų debiutantų pasirodymo.

Po to visi bus pakviesti pirmajam Vienos valsui ir kitiems šokiams, bus parduodami labdaros loterijos bilietai.

15 minučių prieš vidurnaktį įvyks kadrilio pamoka, o suskambus dvylikai – visi bus pakviesti jį sušokti. Po linksmybių šokių aikštelėje, bus paskelbti loterijos rezultatai ir lošiamas pagrindinis prizas. Taip pat lauks lietuviška programa.

2 val. nakties organizatoriai tradiciškai pokylio svečius kvies į vieną ar kitą restoraną naktipiečių – austro-vengriško guliašo su bokalu alaus. Svečiai, nenorintys rinktis pasiūlytų restoranų, galės iš anksto užsisakyti staliukus kitur, kur galėtų po šokių pasistiprinti ir pratęsti šią tradiciją.

Pagrindiniai prizai – meno kūriniai

Kasmet Vienos pokylio metu organizuojama labdaros loterija, kurioje surinktos lėšos skiriamos labdarai, o jos dalyviams – prizai.

„Šiemet daugiausia prizų - vertingi meno kūriniai: papuošalai, grožinės literatūros, fotografijų ar meno albumai. Žinoma, bus ir pakvietimų į įvairius restoranus, sporto sales, kosmetikos rinkiniai,” – vardino R. Jakubėnaitė.

Koks pagrindinis loterijos prizas, kol kas organizatorė negalėjo pasakyti: „Galbūt neturėsime tokio įspūdingo prizo, kaip praėjusiais metais, bet jis vis tiek bus geras“.

Pernai laimėtojams atiteko deimantais, briliantais ir safyru išpuoštas juvelyrinis dirbinys, kurį Stasas Chailovas sukūrė specialiai pokyliui.

Tradiciškai visoms ponioms bus įteiktos dovanėlės iš Vienos.

Svečiai paaiškės išvakarėse

„Kas atvyks, paprastai paaiškėja dar vakare, - pasiteiravus apie svečius, atsakė R. Jakubėnaitė. - Neregistruojame, kas dalyvaus, nes tai nėra mūsų tikslas. Kadangi tai – labdaros vakaras ir kaina visiems vienoda, ar žmogus labai žymus, ar jis bus toks ateityje. Visi svečiai vienodai brangūs“.

Tradiciškai Vienos pokylyje laukiami garbės svečiai – pirmieji šalies asmenys, pokylio Garbės komiteto nariai. Renginio globėja – Austrijos ambasadorė Andrea Wicke, todėl visada kviečiame garbės svečiai iš Austrijos, taip pat – Vilniuje reziduojantys kitų šalių ambasadoriai.

Nuolatiniais Garbės komiteto nariais yra: V. Noreika, Arvydas Juozeliūnas, Marc Kaddoura, Antanas Kovas, Nijolė Veličkienė, Kęstutis Petrauskis, Gedvydas Vainauskas, Romas Zakarevičius, G. Mikalauskas, Vladimiras Romanovas, Edita Karpavičienė ir S. Chailovas. Šie žmonės arba labdarai skyrė daugiau nei 30 tūkst. Lt, arba prisidėję prie renginio organizavimo.

„Pavyzdžiui, Garbės komiteto pirmininkas yra V. Noreika. Jis nuo pat pirmo pokylio ir pats dainuoja nemokamai, ir kitus kviečia tai daryti,“ – paaiškino ji. Pašnekovė pridūrė, kad net jeigu jie šiais metais ir neprisideda prie labdaros, yra visuomet kviečiami.

Rezultatai – po savaitės

Dalis labdaros pinigų surenkama vakaro metu, dalis – pervedama į sąskaitą. Pasak organizatorės, nors iki pokylio dar liko dvi savaitės, viena organizacija skambino ir teiravosi sąskaitos numerio.

„Jeigu žmonės patys ieškosi prieš pokylį – labai džiugu,“ – džiaugėsi ji.

Tiesa, organizatoriai labdarai skirtą sumą suskaičiuoja praėjus savaitei po renginio, padengę išlaidas už orkestrą, apšvietimą, garso paslaugas ir salės papuošimą.

Jie jau lankėsi Vilniaus Universiteto Santariškių vaikų ligoninėje ir gavo sąrašą reikiamų dalykų. „Nors gydymo įstaiga labdaros gauna nemažai, skyrių – daug, problemų – taip pat, todėl tikrai yra, ką jiems pirkti. Su mūsų vienkartiniu renginiu – vienkartinis ir parėmimas. Šimtų tūkstančių nesurenkame, bet jie visada džiaugiasi aparatais, priemonėmis, kurias nuperkame“.

Protestuotojų - nei kvapo

Vilniuje pirmasis Vienos pokylis buvo surengtas 1999 metais. Jo metu surinkta daugiau kaip 73 tūkst. Lt. Pirmojo pokylio nuotaiką temdė „ubagų balius", kurį prie sostinės Rotušės surengė tuometinis Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Vytautas Šustauskas. Po šio įvykio tuometinis Austrijos ambasadorius pareiškė, kad tokio renginio Lietuvoje organizuoti negalima, kol nėra visiško visuomenės ir politikų pritarimo.

2003 metais ubagų karaliumi tituluotas vyras viešai pareiškė: „Tegyvuoja Vienos balius“ - esą gyvenimas gerėja, todėl drąsiai galima šokti Vienos valsą. Tais metais atgaivinto renginio metu buvo surinkta 27 tūkst. litų labdaros. Praėjusiais, 2007 metais, surinkta 63 tūkst. Lt.

„Jau keletą metų nesigirdi tų visų prieštaravimų, netgi tuomet prieštaravimai buvo nukreipti ne prieš mus, organizatorius. Kiekvienas žmogus turi teisę elgtis taip, kaip jam atrodo. Nemanau, kad kažkas protestavo prieš labdaros ar aukšto meninio lygio renginį. Galbūt buvo kiti tikslai ir interesai,“ – įsitikinusi R. Jakubėnaitė.

„Daug metų iš eilės esu bendravusi su ponu V. Šustausku bei su kitais ir visad randame bendrą kalbą, - tęsė ji. - Kartais juokas ima... Jei kas kreipiasi, nesiaiškinu, bet kviečiu dalyvauti - tegul ateina ir savo akimis viską pamato“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją