Kaip rašoma pranešime žiniasklaidiai, ištikimi b‘ART renginių ciklo svečiai žino, kad šie vasaros susitikimai tai tarsi šviesiausia terapija, kuri leidžia įsižeminti kartu su muzika ir nostalgiškai nusikelti į nepažintą patyrimų ekstazę. Jau birželio 30 dieną visi meno gurmanai ir išskirtinių patirčių ieškantys muzikos naujokai yra kviečiami į pirmą susitikimą.

Itin įdomios architektūrinės išraiškos pastatą – Vilkaviškio autobusų stotį – lyriškai apgaubs net aštuonių violončelių skambesys, kurį padovanos charizmatiškoji „Cello Club“ grupė ir kviestiniai profesionaliausi šalies violončelininkai.

„Jau 11-uoliktus metus organizuojamo b'ART renginių ciklo sėkmė ir išskirtinumas, tai nesivaikymas madų, o labai aiškus ėjimas tikslo link. Kasmet stengiamės stebinti ir plėsti klausytojų akiratį. Ieškome ne tik išskirtinių atlikėjų bei jų kūrinių, bet ir naujų nekultūrinių erdvių b‘ART koncertams, taip ne tik stipriname Vilkaviškio krašto kultūrinį identitetą, bet ir skatiname į viską pažvelgti plačiau, išeiti iš stereotipų ir išankstinių suformuotų rėmų. Turime vieną moderniausią, išskirtinės architektūrinės išraiškos pastatą – Vilkaviškio autobusų stotį, kuris susilieja su vietos kraštovaizdžiu, sklype augantys seni medžiai yra integruoti į pastato struktūrą ir yra neatsiejama jo dalis. Šis Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, architekto Gintaro Balčyčio architektūrinis šedevras ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje pristatomas kaip vienas unikaliausių ir sėkmingiausių parkinio tipo statinių. Tad turėdami du novatoriškus ir vertybiškai panašius projektus, b’ART ir Vilkaviškio autobusų stotį, nusprendėme juos apjungti ir šią erdvę pristatyti naujame amplua – kaip koncertinę erdvę“, – komentuoja Vilkaviškio centro direktorė Renata Medelienė.

Neįprasta, spirale judanti muzikinė išraiška

Violončelininkų ansamblis „Cello Club“ yra žinomas dėl savo išpildomų aukštų muzikinių standartų ir drąsių interpretacinių iššūkių. Nenuostabu, kad šis kolektyvas atliks sudėtingą, vieno ryškiausių dabarties JAV kompozitorių Michaelo Gordono kūrinį „8“. Siekiant nepriekaištingai išpildyti kūrinio sumanymą, prie keturių šios grupės profesionalių muzikantų – Povilo Jacunskio, Arno Kmieliausko, Evaldo Petkaus ir Roko Vaitkevičiaus – prisijungs dar keturi talentingi kūrėjai – Gleb Pyšniak, Dainius Misiūnas, Šarūnas Pozniakovas ir Povilas Paukštė.

Ši apie valandą trunkanti garsų kelionė bus atlikta neįprastu formatu – kūrinį griežiančios aštuonios violončelės bus išdėstytos ratu. Unikalūs prieigos taškai sukurs dar intymesnį dialogą su klausytojais. Moderni Vilkaviškio autobusų stoties erdvė pasirinkta neatsitiktinai – išskirtinės konstrukcijos atliks taip pat svarbų vaidmenį, kad būtų išpildyta sugalvota garso perspektyva. Garsinę aplinką papildys šviesų dailininko Valdo Latono būtent šiai erdvei sukurtas apšvietimas ir tapytojos Adėlės Liepos Kaunaitės darbai.

Siekiant išlaisvinti geriausią klausomo kūrinio emociją – publika bus kviečiama muzikos klausytis apsupus kolektyvą. Renginio metu atmosfera ir muzika sukurs sinergiją ir nukels į trimatę erdvę – garsas nėra tik plokščia linija, muzika sklis iš skirtingų taškų aplink, todėl klausytojas išgyvens daugybę muzikos vaidmenų vienu metu.

Bažnyčios griuvėsiai skendės poetiškoje idilėje

Antroji renginio dalis kelsis po žvaigždėtu skliautu Bartninkų bažnyčios griuvėsiuose. Liepos 14 d. ši vieta vėl nušvis teatrališka ir poetiška nuotaika, kurią pradės kurti išskirtinio braižo dainų autorė bei atlikėja Alina Orlova kartu su violončelininku Tomu Ramančiūnu. 15 metų kuriančią dainų autorę Lietuvoje išgirsti galima ne taip dažnai, todėl jos muziką mylintys klausytojai išlieka ypatingai dėmesingi ir dėkingi kiekvienam jos pasirodymui.

Atlikėjos kūryba išlaiko ypatingą meninę vertę bėgant metams – savo gylumu, savitu atspalviu ir išbaigtu emocijos perteikimu. Klausytojai išgirs įvairių laikotarpių naujai aranžuotus kūrinius. Pasirodymo metu skambės ir naujieji kūriniai iš paskutinio albumo „Laumžirgiai“, kuriame apibendrinti tyriausi atlikėjos jausmai. Bartninkų griuvėsiai skendės magiško tembro, šviesų ir klausytojų širdžių harmonijoje.

Finalinis renginio koncertas taip pat nepaliks abejingų – vidurvasario naktį melancholiška kulminacija taps Joanos Daunytės pasirodymas. Kartu su savo ištikimu instrumentu arfininkė stebins savo įvairiapusiškumu ir subrandintu polėkiu. Klausytojai nusikels į trapią muzikos kelionę, kuri nepaliks abejingų.

Žiūrovai vakaro pabaigoje mėgausis ne tik prancūzų kompozitorių H. Renié, C. Salzedo, M. Tournier, G. Fauré, G. B. Pescetti opusais, bet ir jautriai suskambusiais M. K. Čiurliono kūriniais iš programos „Legenda apie Čiurlionį“.

Svarbu paminėti, kad menininkė A. Daunytė atvėrė naujas duris į M. K. Čiurlionio kūrybą. 2022 m. didžiausia pasaulyje klasikinės muzikos įrašų leidykla „Naxos“ pirmą kartą pasaulio muzikos istorijoje išleido arfos garsais suskambusią J. Daunytės atliekamos M. K. Čiurlionio muzikos kompaktinę plokštelę „Čiurlionis arfos stygomis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją