Bilietų pardavimai išaugo dvigubai

Spaudos konferencijoje dalyvavęs LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis konstatavo: stiprių išgyvenimų sezonas prasidėjo.

„Šita [reklamos] akcija leido pereiti teatro sienas, visuomenei šiek tiek pajausti, ką reiškia darbas teatre“, – sakė M. Budraitis ir pridūrė, kad po šios reklamos akcijos bilietų pardavimai išaugo dvigubai. Anot jo, visų Vilniaus miesto teatrų pardavimai išaugo 50 proc.

Teatro kūrėjai vardino argumentus, kodėl verta (ne)ateiti į teatrą: nes užsikrėsi, priprasi, reikės mąstyti, jei bijai mirties, jei bijai gyventi, nes reikės suaugti, nes įsimylėsi...

LNDT meno vadovė Kamilė Gudmonaitė kvietė į naują teatro sezoną, jame, anot vienos teatro meno vadovių, bus matyti, kaip žiūrime į fenomenus – neapmąstytas erdves.

„Kviečiame ateiti į teatrą, bet įspėjame, kad galimai bus nepatogu. Susiskaldymas – stipri reakcija atskleidžia didžiulę žaizdą, tokią kaip kultūros finanasavimas. Ką dabar galime daryti, kaip institucija, kad švelnintume situaciją? Tapsime erdve, kur vyks diskusijos. Tikimės bendradarbiavimo su nevyriausybinėmis organizacijomis“, – lūkestį įvardino K. Gudmonaitė.

Paskatino naujiems apmąstymams

Antanas Obcarskas pritarė kolegei. Jis taip pat nesitikėjo, kad naujojo sezono reklamos pristatymo akcija atneš tokį susiskaldymą.

„Buvo netikėta, tačiau paskatino mus kaip autorius naujiems pamąstymams. Ar gali teatro įvykis pakeisti mūsų gyvenimus, ar tas įvykis yra pajėgus palikti žymę žiūrovo gyvenime?“, – kėlė klausimus jis.

Eglė Švedkauskaitė informavo, kad „Neik į teatrą, priprasi“ – tai pirmoji premjera, visos kitos septynios atkeliaus vėliau, turės savo šūkį.

Tarp sezono naujienų – premjera paaugliams „Ruletė“

LNDT 84 sezoną pradės rugsėjo 6 d. premjera paaugliams „Ruletė“, kurią stato žinomas norvegų režisierius ir choreografas Jo Strømgren.

Spektaklio „Ruletė“ pavadinimas, anot Jo Strømgren, pats iš savęs atskleidžia, kad bus kalbama apie riziką.

„Tai spektaklis apie visus netikėtus pokyčius, kaip į juos reaguojama“, – sakė režisierius.

Beje, reiktų paminėti, kad 2018-aisiais LNDT jo sukurtas spektaklis „Durys“ pelnė net keturis Auksinius scenos kryžius (Jo Strømgren apdovanotas kaip geriausias choreografas).

Šiame spektaklyje vaidins Kęstutis Cicėnas, Augustė Pociūtė, Rytis Saladžius, Rimantė Valiukaitė ir Aistė Zabotkaitė, repeticijos jau įpusėjo.

Bus laikinai atidaryta didžioji scena

Spaudos konferencijoje pristatytos ir kitos 84 sezono premjeros, plačiau papasakota apie jas ir apie sezoną.

Viena naujienų, režisierės Yanos Ross spektaklis „Apmąstant omarą“. E. Švedkauskaitė apibūdindama spektaklį sakė, kad tai žvilgsnis į kito skausmą, kiek jautrūs, empatiški esame vienas kitam.

A. Obcarskas pasidžiaugė, kad nuo gruodžio mėnesio laikinai atsidaro Didžioji scena, kurioje bus rodomi tokie pasirodymai kaip „Lokis“, „Išvarymas“, „Tartiufas“, „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“.

„Reikia skambiai atidaryti Didžiąją sceną, tad pareigą patikėjome K. Gudmonaitei, kuri ją atidarys su bendradarbiavimo pavyzdžiu. Dalyvaus: LNDT, „Operomanija“, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras“, – pristatė jis.

„Tai spektaklis – opera, kuris kuriamas iš taksofono būdelės įrašų, kuriame buvo kviečiami vilniečiai paskambinti tiems, kuriems norėjo, o dabar jau per vėlu... Ir jie aktyviai dalinosi išgyvenimais. Tai tarsi tyrinėjimas, kas vyksta su žmogumi, kai jis praranda, kas yra ta teritorija, kai gedime. Tai meilės laiškas tiems, kurių nebėra. Atrodytų, šioje operoje daug liūdesio, bet joje yra daug gyvenimo, kalbama apie gyvybės esmę. Tam tikras kreipimasis į anapus“, – kvietė į teatrą K. Gudmonaitė ir pridūrė, kad bilietus galima įsigyti nuo šiandienos.

Jau spalio mėnesį bus pradėtas rodyti spektaklis vaikams – pagal rašytojos Jurgos Vilės „Sibiro haiku“, taip pat į teatrą sugrįžta režisierė Laura Kutkaitė.

A. Obcarskas intrigavo pranešdamas apie bendrakūrybą su Alen Chicco. Taip pat LNDT laukia sugrįžtant režisieriaus Gintaro Varno su premjera kitų metų balandžio mėnesį. Bus tęsiamas dramaturgijos festivalis „Versmė“, LNDT bendradarbiaus su Miuncheno teatru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją