„Nobelio fondo sprendimas pakviesti visus ambasadorius į Nobelio premijų teikimo ceremoniją, laikantis ankstesnės praktikos, sukėlė griežtą reakciją, - rašo fondas šeštadienį paskelbtame spaudos pranešime. – (...) Todėl Nobelio fondo valdyba nusprendė pakartoti praėjusių metų išimtį, t. y. nekviesti Rusijos, Baltarusijos ir Irano ambasadorių į Nobelio premijų teikimo ceremoniją Stokholme. Kaip iki šiol, visi ambasadoriai kviečiami į ceremoniją Osle“.

Nobelio fondas ketvirtadienį pranešė, kad šiais metais į apdovanojimų ceremoniją kvies visų Švedijoje ir Norvegijoje atstovaujamų šalių ambasadorius. Fondas organizuoja kasmetinę premijų įteikimo ceremoniją ir banketą Stokholme. Pernai jis nusprendė dėl Rusijos karo Ukrainoje Rusijos ir Baltarusijos ambasadorių nekviesti. Dėl protestų savo šalyje malšinimo kvietimo nesulaukė ir Irano pasiuntinys.

Virtinė Švedijos politikų pagrasino dėl kvietimo Rusijos ambasadoriui boikotuoti šiųmetį renginį.

Ceremonija kasmet vyksta gruodžio 10 d. Stokholme. Čia karalius Carlas XVI Gustafas įteikia apdovanojimus už nuopelnus medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir mokslo srityse. Tada rengiamas pokylis 1 200 svečių. Tą pačią dieną atskiroje ceremonijoje Osle įteikiama Nobelio taikos premija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją