Darbai vyko pagal planą

Kultūros viceministras Rimantas Mikaitis sakė, kad šis projektas finansuotas iš paveldotvarkos programos – tam buvo skirta 818 tūkst. eurų, jo startas buvo 2018-aisiais, darbai vyko pagal planą.

„Vyko darbai ir stogo tvarkymas – sutvarkyti lietvamzdžiai, fasadai, kolonos. Šiandien iškilmingas momentas / akcentas atkurtos remiantis istoriniais šaltiniais skulptūros užkeltos, pritvirtintos, manau, dabar atkurtas istorinis vaizdas džiugins mus visus“, – vylėsi R. Mikaitis.

Visi žinome, kas vyko sovietmečiu, kas atsitikę su sakraliniais objektais, bažnyčiomis, buvo paversti pačios įvairiausios paskirties objektais, smagu, kad istorinis teisingumas atstatytas“, – sakė viceministras.

Su didesniais iššūkiais, pasak viceministro, neteko susidurti. „Rangovas dirbo atsakingai, rezultatas matosi“, – projekto sėkmingumą konstatavo R. Mikaitis.

Skulptūros atkurtos pagal istorinę medžiagą

Prieš bažnyčią esančiame Reformatų skvere surengtoje spaudos konferencijoje Kultūros infrastruktūros centro ir rangovo MB „Virmalda“ atstovė, restauratorė Ramunė Balandžiūnienė tikino, kad tai nebuvo kūrybinis, o atkūrimo projektas – skulptoriaus Kazimiero Jelskio 1949-aisiais nukeltos skulptūros buvo atkurtos.

„Turėjome istorinės medžiagos, istorinių nuotraukų ir parengtą projektą. Analizuodami skulptoriaus stilių, jo lipdymo manierą, kūrinių plastiką, nes timpane yra išlikęs to paties autoriaus sukurtas horeljefas, kurį mes pernai restauravome. Turint skurdžią istorinę medžiagą turėjome atkurti skulptūras, bendrai dirbome su skulptoriumi Rimantu Okulič-Kazarinu. Viso proceso metu tai buvo ypač kolektyvinis darbas, reikalingas daugelio specialistų dalyvavimo ir konsultacijų“, – pabrėžė R. Balandžiūnienė.


Projektas pradėtas nuo tyrimų

Architektė, atsakinga už projektavimo darbus, Irena Staniūnienė pasakodama apie projektą sakė, kad paruošiamieji darbai prasidėję dar 2017-aisiais.

„Kadangi tai buvo tvarkybos darbų projektas, į kurį turėjo įeiti restauravimo, remonto darbai, apsaugos techninių priemonių įrengimo darbai – tai yra ir gaisrinė signalizacija, ir žaibosauga. Pradėjome nuo tyrimų, surinkome istorinę medžiagą, padarėme tyrimus, išsiaiškinome bažnyčios spalvas, padarėme fragmentinius architektūrinius tyrimus, mat yra buvę tokie kaminai iš šonų, bet jie nėra pirminio statybinio laikotarpio. Tyrimai tai patvirtino, tad tie kaminai buvo nuardyti. Bažnyčia yra pirminio tūrio, kokį suprojektavo Karolis Podčašinskis“, – pabrėžė I. Staniūnienė.

Ką reiškia šių skulptūrų atstatymas Vilniui? „Tai yra neeilinis įvykis, reikšmingas pastatui kaip klasicistinės architektūros atstovui, kaip istorinės tiesos, pirminio bažnyčios vaizdo atkūrimo prasme. Manau, kad pasidžiaugti gali absoliučiai visi – ir tikintys, ir netikintys, gerbiantys architektūrą, turistai, visi visi“, – konstatavo ji.

Kaip skelbiama Kultūros ministerijos pranešime, Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčia pastatyta 1830–1835 metais pagal architektūros profesoriaus K. Podčašinskio projektą.

Frontono timpane (trikampėje plokštumoje) įkomponuotas skulptoriaus Kazimiero Jelskio sukurtas horeljefas „Kalno pamokslas“. 1837 metais skulptorius bažnyčios viršų papuošė skulptūromis: dviem klūpinčiais sparnuotais angelais ir Tikėjimą simbolizuojančia mergelės figūra su kryžiumi ir taure rankose. 1949 metais jau nuo nebeveikiančios bažnyčios skulptūros buvo nuimtos, bažnyčios pastatas pertvarkytas, pritaikytas kino teatrui, šoniniuose fasaduose įrengti įėjimai su laiptais. 1990 metais bažnyčia sugrąžinta tikintiesiems.

Kultūros infrastruktūros centro užsakymu Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčios tvarkybos (remonto, restauravimo) darbai pradėti 2018 metais Kultūros ministerijos finansuojamos Paveldotvarkos programos lėšomis. Šiemet itin svarbus akcentas – sugrąžintas bažnyčios istorinis vaizdas, atkuriant prarastas, ant stogo buvusias skulptūras, bet tvarkybos darbai dar bus tęsiami ir kitais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją