Vilniaus aukcionas šįkart itin gausus skirtingų rubrikų bei žanrų. Kaip rašoma aukciono katalogo įžanginiame žodyje: „šio aukciono rinkinys truputį rizikingas, nes net pora rubrikų skiriama žanrams, kurie nėra patys populiariausi, o reikalauja tam tikro pasirengimo juos priimti. Turime omenyje Portreto ir Abstrakcijos temas. Beje, prie tokių galima priskirti ir Religinės dailės rubriką.

Vieni teigia „nenorį įsileisti svetimų žmonių portretų į namus“. Kiti teigia nemėgstą abstrakcijų. Na, o religiniu menu apskritai vienetai domisi. Vis dėlto, pasitikime mūsų klientų, kolekcininkų menine klausa ir branda, tad ir ryžtamės dirbti su tokiomis nepopuliariomis temomis.

Galvojame, kad Lietuvoje yra pakankamai žmonių, kurie jau moka skaityti Zapkaus abstrakcijas, įvertinti stacijų autentiškumą ar tiesiog grožėtis Ciplijausko sukurtu dailininko Viktoro Petravičiaus portetu“.

Rinkinyje gausu ir kitų nemažiau įdomių dalykų. Du autoriai pristatomi išsamiau. Tai – Vytautas Kazimieras Jonynas ir Kazimieras Stabrauskas. Išeivijos dailę V. K. Jonynas praturtino savo visapusišku meniniu talentu, pedagoginiais ir neeiliniais organizatoriaus gebėjimais. K. Stabrauskas – Varšuvos dailės mokyklos ir dailininkų mistikų draugijos „Sursum corda“ įkūrėjas. Jo kūryboje jungiasi simbolizmo, secesijos bruožai bei klasikinių formų stilizacija. Kaip pastebi aukciono rengėjai: „Be Stabrausko nebūtų Čiurlionio, be Čiurlionio nebūtų Šimonio. Be Jonyno nebūtų Freiburgo Dailės ir amatų mokyklos, kuri buvo visos lietuvių išeivijos dailės lopšys, epicentras“.

Atskirą rubriką sudaro
dailė. Šioje skiltyje dėmesys skiriamas tokiems dailininkams kaip Aleksandras Bogenas,
Bandas, Emanuelis Mané-Katzas, Mošė Rozentalis, Théo Tobiasse. Beje, litvakų dailės tema šiuo metu yra viena populiariausių kolekcionavimo krypčių. Tai patvirtina ir vykstančios parodos, plačiai pristatančios Par­yžiaus mo­kyk­los (Éco­le de Par­is) me­ni­nin­kų kūrybą.

Kaip visuomet aukciono rinkinio kolekcijoje – daug klasikos, Kauno meno mokyklos auklėtinių ir dėstytojų: A. Žmuidzinavičius, A. Galdikas, J. Buračas, A. Varnas, S. Varašius, K. Šimonis. Pirmą kartą aukcione pristatomi Vladas Didžiokas bei Povilas Puzinas.

Rinkinyje gausios Lietuvos grafikos bei įvairenybių skiltys, kuriose pristatomi tokie autoriai kaip Pranciškus Smuglevičius, Ferdinandas Ruščicas, Vytautas Kasiulis, Žibuntas Mikšys, Leonas Lagauskas, Vincas Kisarauskas, Rimtautas Gibavičius, Eduardas Juchnevičius bei kiti.

34 Vilniaus aukciono rinkinį sudaro 112 kūrinių, kurių kainos svyruoja nuo 400 litų iki 48 tūkst. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją