Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose eksponuojamą parodą sudaro 34 gobelenų rinkinys. 34 gobelenų rinkinys įvertintas per 25 mln. litų, o vieno gobeleno kaina svyruoja nuo maždaug 100 iki 500 tūkst. eurų.

Šie audiniai priklauso privačioms kolekcijoms, sukauptoms Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, kitose Europos šalyse bei Jungtinėse Amerikos Valstijose. Dauguma parodoje pristatomų gobelenų – tai „Franses“ gobelenų archyvui (Londonas, Jungtinė Karalystė) ir Nathano Levi rinkiniui (Florencija, Italija) priklausantys senieji meniniai audiniai. Gobelenus Vilniuje vyksiančiai parodai atrinko žymūs jų kolekcininkai, tyrinėtojai ir antikvarai Simonas Franses ir Nathanas Levi.

Daugelis šiai parodai atrinktų audinių iki šiol dar nebuvo niekur eksponuoti, todėl paroda yra puiki galimybė Lietuvos ir užsienio kultūrinei visuomenei su jais susipažinti.

Parodai atrinktuose pavyzdžiuose matomi vėlyvosios gotikos dvaro gyvenimo vaizdai, peizažai, mitologiniai, heraldiniai bei religiniai siužetai. Gobelenai žavės ir stebins amžiumi, seniausias gobelenas su didžialapių augalų motyvais išaustas apie 1500 metais, spalvų įvairove, preciziškumu, smulkių detalių gausa ir įspūdingu dydžiu, didžiausias gobelenas pavadintas „Godumo Triumfas“ yra net 569 cm pločio ir 424 cm aukščio.

Gobelenai – DELFI nuotraukų galerijoje:

UNESCO Kultūros vadybos ir kultūros politikos katedros dėstytojos, docentės Ievos Jedzinskaitės-Kuizinienės teigimu, yra išlikusių šaltinių, kuriais remiantis galima teigti, jog vienas audėjas vidutiniškai galėdavo išausti 1 kvadratinį metrą per mėnesį, geresnės kokybės gobeleno - apie pusę kvadratinio metro.

Nenuostabu, kad tokie gobelenai verti milžiniškų pinigų sumų. Anot I. Jedzinskaitės-Kuizinienės, yra žinoma, kad Lietuvos ir Lenkijos valdovas Žygimantas Augustas norėjo pasiskolinti prekybos ir bankininkystės namuose Gdanske gobelenų serijai įsigyti tokią sumą pinigų, kuri prilygo jo ieškotam kreditui, ruošiantis karui dėl Livonijos.

Senuosius gobelenus galima apžiūrėti iki gruodžio vidurio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją