Renginyje tradiciškai dalyvavo kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, taip pat europarlamentaras Justas Vincas Paleckis, Lietuvos Respublikos Seimo nariai Česlovas Juršėnas, Vytenis Andriukaitis.

Pradėdami renginį susirinkusieji tylos minute pagerbė prieš metus, vasario 16 dieną Anapilin išėjusio J.Marcinkevičiaus atminimą. Profesorė Viktorija Daujotytė prisiminė simboliškai šiandien skambančius, prieš du metus poeto pasakytus žodžius, kai skubėdamas į kitą, 80-mečio proga jam suorganizuotą renginį, J.Marcinkevičius ištarė: „Palieku Jus, nes turiu būti kitoje vietoje“. Tuomet poetas juokaudamas pareiškė, kad kaip užstatą palieka renginyje savo žmoną Genovaitę.

„Prisiminimai neišblėsta, laikas jų nesunaikina, ir šiandien jo aura, asmenybė yra čia su mumis. Eiliuoto, patriotinio J.Marcinkevičiaus žodžio tauta jau dabar pasigenda“, - sakė V.Adamkus. Prezidentas su nostalgija prisiminė ir kadaise netyčia jam į rankas pakliuvusią knygą „Dienoraštis be datų“, kurios niekaip nesinorėjo padėti į šalį – toks gilus sielos šauksmas buvo jaučiamas joje.

Žurnalo „Santara“ redaktorius Romualdas Norkus dėkodamas likimui už tai, kad ilgus metus J.Marcinkevičius buvo akylas kultūros žurnalo sargas ir globėjas. A.Adamkienei po keleto dienų išvykstančiai už Atlanto jis siūlė lietuvių išeiviams vietoj storų politologinių ar istorinių knygų nuvežti prieš du metus išleistą poeto baladžių poemą „Devyni broliai“, kuri visiems likimo nublokštiems į svečią šalį tautiečiams turėtų būti tikrų tikriausia evangelija.

Poeto našlei Genovaitei Marcinkevičienei nuo Žemės ūkio ministro buvo įteiktas ir lietuviškos duonos kepalas bei medus, kaip amžinos padėkos už Poeto ištikimybę Lietuvos žemei simbolis.

Literatūrinėje-muzikinėje popietėje garsaus klasiko eiles skaitė aktorius Petras Venslovas, poeto žodžiais sukurtas muzikines balades atliko solistė Giedrė Juknevičiūtė, pianinu akomponavo Beata Vingraitė, klarnetu - Valdas Andriuškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją