Netikėtos Japonijos kultūrai dedikuotas savaitgalis savo plačia programa vilioja tiek šeimas su vaikais, tiek ilgamečius Japonijos mylėtojus, tiek hipsterius, tiek meno ar technologijų gerbėjus.

„Norime parodyti, kokia ta Japonijos kultūra yra šiandien ir kaip lietuviai ją interpretuoja, kokia ji yra čia, Lietuvoje“, – DELFI pasakojo renginio atstovė Ilma Cikanaitė.

Vos įžengę į parodų rūmus „Litexpo“, panirsite į animacinę Japoniją. Tiesa, tarp ryškiaspalvais plaukais, balta it pienas oda ir iki mažiausių smulkmenų atkartotais animacinių herojų drabužiais pasipuošusių merginų, galima sutikti net ir betmeną.

Pastaruoju kostiumu pasipuošęs šešiolikmetis vilnietis DELFI pasakojo, kad kostiumą iš turistinių kilimėlių kūrė pats. Pasidomėjus, ar kostiumas patogus, vaikinas šyptelėjo: „Žiūrint apie kurią dalį kalbate. Kelnės labai patogios“.

Kita mergina, net veidą paslėpusi po medžiagine kauke tikino, kad nebesuskaičiuoja, kiek įvairiausių kostiumų turi savo spintoje. Visi jie – pačios kurti. Būtent šį kostiumą, su kuriuo ji varžysis „Cosplay“ konkurse, mergina siuvo ir ruošė dvi savaites.

„Kartą jis jau buvo panaudotas, viename renginyje. Jei dar jį pataisysiu šiek tiek, tai tikėtina, kad dar kažkur panaudosiu“, – pasakojo mergina.

„Kostiumų kaina įvairi. Gali būti ir penki eurai, ir penki šimtai eurų“, – šyptelėjo pašnekovė.

„Cosplay“ konkursas – pagrindinė festivalio „nowJapan“ vinis. Jame varžosi dalyviai ne tik iš Lietuvos, bet ir čia atvykę užsienio svečiai. Visi jie kovoja dėl pagrindinio prizo – atstovauti Lietuvą Europos „Cosplay“ konkurse „EuroCosplay“, Londone. Dalyvių tikslas, kuo tiksliau įkūnyti pasirinktą animacinių filmų, komiksų ar žaidimų personažą.

Būtent dėl šio konkurso į Lietuvą atvyko ir vieni žymiausių „Cosplay“ menininkų: Calssara iš Vokietijos, Cosbabe bei Kennt Cosplay Stuff iš Didžiosios Britanijos ir Calypsen iš Lenkijos. Jie prisidės prie unikalaus konkurso komisijos.

„Cosplay“ žvaigždės ne tik rinks geriausią kostiumą, bet ir skaitys paskaitas, atskleis visas kostiumo kūrimo subtilybes, kad jis atrodytų kuo realistiškiau.

Lietuviškajam komisijos flangui atstovaus scenografas ir dizaineris Robertas Kalinkinas ir aktorius Ramūnas Cicėnas.

Beje, konkurse rungiasi ne tik lietuviai. „Visi galvoja, kaip čia bus ir labai stengiasi dėl to, – nusišypsojo I. Cikanaitė. – Pati cosplay'erių bendruomenė yra labai aktyvi. Jiems labai svarbios taisyklės, visos detalės, kaip bus vertinama ir panašiai.“

Festivalio lankytojai gali ne tik grožėtis išskirtiniais kostiumais, bet ir išbandyti daugybę pramogų. Pavyzdžiui, „Robotikos mokykla“ atskleis paslaptingą technologijų pasaulį – visi technologijomis besidomintys galės išmėginti paslaptinguosius dronus ir netgi panirti į dulkes keliantį dronų lenktynių sūkurį. Japonijos apsėsti geek’ai pasiūlys išmėginti 3D spausdintuvus bei pasigaminti festivalio koncepciją atitinkančių suvenyrų. Negana to, čia pat galite ir pakeisti šukuoseną.

Pirmąją renginio dieną „nowJapan“ pamaitins tiek meniškas, tiek į technologijas linkusias sielas. Dailininkė Dalia Dokšaitė atvers kaligrafijos niuansus ir išmokys kaip rašyti japoniškai.

Dievinantys Manga komiksus, turėtų nepraleisti Keiko Kikkawa kūrybinių dirbtuvių, kuriose ji papasakos apie visas fantastinio pasaulio kūrimo subtilybes.

O štai mėgstantiems keturis ratus, jmd.lt komanda parengė išskirtinį pranešimą apie japoniškų automobilių kultūrą, papirksiantį net ir tuos, kurie dar neturi vairuotojo pažymėjimo. Ką vairuoja jakudzos, iš kur atsirado driftas ir kas tas bosozoku – visa tai ir dar daugiau jmd.lt pasirodyme. Lauke festivalio lankytojų lauks speciali japoniškų automobilių paroda.

Japonija neįsivaizduojama be ilgaamžes tradicijas puoselėjančio kabuki teatro. Festivalio sceną užims spalvingi aktoriai iš GIFU prefektūros Japonijoje, atkartojantys geriausias japoniškos estetikos tradicijas bei nukeliantys šimtus metų į praeitį.

Pirmąją festivalio dieną vainikuos japoniškosios Bjork – „Cuushe“ koncertas kultūros bare „Kablys“. Savo dainomis „Cuushe“ pasakoja istorijas apie žmonių susvetimėjimą, betoninės kasdienybės šurmulį ir dirbtinę gatvių šviesą, kuri įsuka į save lyg fantasmagoriška nakties karuselė. „Cuushe“ muzika emocinga, nuklystanti į kitas galaktikas ir vėl grįžtanti atgal. Lyg naktinis Tokijas, kuris bruzdėdamas pasitinka naują rytą, taip ir nesudėjęs bluosto.

Ketvirtadienį į Lietuvą atvykusi atlikėja puikiai prisimena prieš du metus čia vykusį savo pirmąjį pasirodymą ir nekantrauja vėl susitikti su „nowJapan“ lankytojais. „Cuushe“ talkins elektroninės muzikos atlikėjas „aus“. Laukia tikras audiovizualinės estetikos pliūpsnis, pakrausiantis energijos visiems ateinatiems metams.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomos Lietuvos ir su ja susijusios garsios asmenybės.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)