„Kiekvienas poetas savita emocija retoriškai svarsto, ką mums šiandien reiškia atmintis, namai, kalba, kokia yra dvasinė tautos būklė ir kiek žmogaus pasirinkimai padeda kūrinijai gyventi darnoje ir taikoje. Todėl kartu ši poezija nebūtinai proginė, nes viskas apie nesibaigiantį gyvenimo grožį, nuostabą, o kartu ir daugelio dalykų beprasmybę, absurdiškumą. Visa tai kartais gelia, kartais guodžia, o kartais kelia šypseną“, – naująją programą pristato P. Šironas.

Pasak jo, Joninių laikas labai tinkamas pirmąkart pristatyti Strielkūno, Balčiaus ir Jakšto poezijos programą ne vien todėl, kad visi trys yra Jonai, bet ir dėl to, kad jų kūryboje dažniausiai veiksmas vyksta vasarą.

„Dienomis kvepia žolynai, čiulba paukščiai, vakarais pamiškėse boluoja rūkai, o naktimis mėnesnienoje spindi ežerai… Ir šiame begaliniame vaizdų ir garsų pasaulyje – žmogus, besiblaškantis tarp gėrio ir blogio, tiesos ir melo“, – sako skaitovas.

P. Šironas – LRT žurnalistas, žinių vedėjas ir poezijos skaitovas, apdovanotas įvairiomis premijomis, tarp kurių ir Laimono Noreikos, skirta „Už lietuvių autorių kūrybos skaitymus ir sklaidą“. Jis yra nuolatinis „Poezijos pavasario“ ir kitų Vilniaus Rašytojų klubo organizuojamų renginių dalyvis, kviečiamas skaityti ir kitų Lietuvos regionų bibliotekose, kitose erdvėse. P. Širono karjeroje ir kiti amplua – nuo ansamblių šokėjo ir solisto, komedijos aktoriaus, choro dainininko iki įvairaus žanro renginių vedėjo.

P. Širono skaitomų autorių spektras labai platus, tačiau kai kurių poetų kūrybai kartu su muzikais jis parengė keletą išskirtinių programų. Tarp labiausiai išgarsėjusių – poezijos vakarai, skirti žemininkų ir bežemių kartos poetų kūrybai. Jis taip pat dalyvavo A. Baltakio, K. Inčiūros, A. Bukonto, J. Balčiaus, A. Grybausko, R. Mikutavičiaus, R. Graibaus pagrindiniuose naujų knygų ir rinkinių pristatymuose įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

P. Šironas yra išleidęs ir savo poetinės prozos knygą „Laiškai Sodininkui“ (leidykla „Homo liber“) bei kompaktinę plokštelę „Suėjus prie žemės ribos“ (asociacija „Slinktys“), kurioje įskaitė V. Mačernio, K. Bradūno, J. Kėkšto, H. Nagio, A. Nykos-Niliūno tekstus.

Renginį organizuoja asociacija „Slinktys“ ir Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka.

Apie autorius

Jonas Strielkūnas (1939–2010) – poetas, vertėjas, publicistas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos bei „Poezijos pavasario“ laureatas. Išleido 14 poezijos rinkinių.

Jonas Balčius (1943–2017) – filosofas, poetas, tuomečio Vilniaus pedagoginio universiteto Etikos katedros vedėjas. Išleido vieną eilėraščių knygą. Po jo mirties artimieji ir bičiuliai sudarė iš išleido rinktinę „Spalio danguos“.

Jonas Jakštas (1931) – poetas, vertėjas, „Poezijos pavasario“ laureatas, Lietuvos radijo Literatūros ir dramos redakcijos vyriausiasis redaktorius. Išleido 24 poezijos knygas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją