Rusijos spauda spektaklį vadina groteskišku ir švelniu, pripildytu sniego ir liūdesio, mirties ir stebuklo, nusivylimo ir vilties. Nors vertinimų yra įvairių, visi vienbalsiai sutinka, kad taip kaip R. Tuminui, tearto scenoje dar niekam nebuvo pavykę "perskaityti" Rusijos klasiko. Dėl to jis pakrikštytas teatro dievu.

"Rizikingas žavesys, - spektaklio režisieriui po premjeros sakė dainininkė Ala Pugačiova. - Nei vienos blogai atliktos natos".

Rusijos kultūros ministras Vladimiras Medinskis spektaklį pavadino genialiu ir unikaliu. Ypač jis vertino tai, kad spektaklyje vaidina du Eugenijai Oneginai ir du Lenskiai. "Pavydžiu, tiems, kurie dar nematė šios premjeros, - teigė Rusijos Vyriausybes narys. - Tai, kad bilietai į spektaklį išpirkti iki balandžio mėnesio, rodo, kokį didelį pasitikėjimo kreditą teatrui suteikia žiūrovas. Tai įmanoma tik tuomet, kai teatrui vadovauja ir čia kuria režisierius Rimas Tuminas".

Aktorius Viktoras Sucharukovas prisipažino spektaklio metu patekęs tarsi į "mokslų akademiją". "Tarsi anksčiau skaičiau, žinojau, mokėjau A. Puškiną, tačiau tik R. Tumino spektaklyje pamačiau tikrąsias kūrinio prasmes, kurių iki šiol nebuvau pastebėjęs. Žodžiu, patyriau kultūrinį šoką", - atviravo aktorius.

Operas kuriantis režisierius Dimitrijus Bertmanas sakė, kad didžiuojasi gyvenąs tokiame mieste, kuriame yra toks teatras, statantis tokius spektaklius.

Rusijos klasiko Aleksandro Puškino romano, parašyto eilėmis, intepretacija scenoje ypač vertino ir Rusijos aktorius Valentinas Gaftas. "Seni, myliu Tave", - apkabindamas R. Tumina, kalbėjo Rusijos kino ir teatro legenda. Scenoje jis išvydo "išmintį ir žodžių tiesą" ir stebėjosi, kaip įmanoma "į palyginti nedidelę dėžutę (sceną) sutalpinti didžiulę prasmę".

Rusijos baleto šokėjas Nikolajus Cickaridzė R. Tuminą vadina vienu ryškiausių pasaulio režisierių. "Patyriau didžiulį malonumą stebėdamas mylimiausio savo kūrinio pastatymą scenoje", - kalbėjo šokėjas. J. Vachtangovo teatro spektaklius jis žiūri po keletą kartų. Stebėdamas naują premjerą, N. Cickaridzė prisipažino pavydėjęs Sergejui Makoveckiui, atlikusiam Eugenijaus Onegino vaidmenį.

Pats R. Tuminas pripažįsta, kad "Eugenijų Oneginą" kūrė kitaip nei iki šiol, jam teko suvaldyti kūrinio prasmę, gylį ir dydį. Premjerinius spektaklius matę žiūrovai stebėjosi, kaip R. Tuminui pavyko scenoje pavaizduoti tai, apie ką A. Puškinas tik galvojo arba rašė tarp eilučių. Tai ir buvo sunkiausia užduotis. Užpildyti Rusijos klasiko tekstą padėjo A. Puškino laiškai, eilės, apsilankymas netoli Pskovo esančiose Puškino kalvose.

Režisieriaus R. Tumino premjera tapo pirmąja proga susitikti dviems kultūros ministrams - Lietuvos Šarūnui Biručiui ir Rusijos - Vladimirui Medinskiui. R. Tuminas teigia esąs suinteresuotas, kad bendradarbiautų abi šalys, kad vyktų kultūriniai mainai, kad tarptautinėse sutartyse būtų įtvirtinta nuostata, pagal kurią studijuoti į Rusiją atvyktų gabūs Lietuvos aktoriai, režisieriai, muzikai. "Būtina bendradarbiauti, o ne ieškoti, kas kam skolingas", - taip J. Vachtangovo teatre įvykusį kultūros ministrų susitikimą vertino teatro meno vadovas ir režisierius R. Tuminas.

"Eugenijų Oneginą" R. Tuminas sukūrė kartu su kompozitoriumi Faustu Latėnu, scenografu Adomu Jacovskiu, choreografe Andželika Cholina.

Teatro scenoje debiutuojanti, pavasari aktorystės studijas Maskvoje baigusi Vilma Kutavičiūte teatro scenoje pasirodys per trečiąją premjerą, kuri įvyks vasario 28 d. "Didžiulė scena reikalauja didelių įgūdžių, tausodamas Vilmą trečiajai premjerai, noriu apsaugoti ją nuo streso ir per pirmąsias premjeras pasitaikančių klaidų", - teigė R. Tuminas.

Šią savaitę Ri. Tumino sukurtas spektaklis "Prieplauka" susirinko visus laurus Rusijos teatro sąjungos konkurse. J. Vachtangovo teatro įkūrimo 90-mečio proga sukurtas spektaklis, kuriame vaidina ir garbingi, ir pradedantys aktoriai, pelnė Rusijos teatro sezono grand prix - didįjį ir mažąjį.

"Prieš atvykstant R. Tuminui į mūsų teatrą, buvome mažesni už grindų plintusą. Šiandien tapome populiariausiu, labiausiai lankomu teatru, kuriame vienas bilietas kainuoja 500 - 600 litų, - per premjeros proga surengtą priėmimą kalbėjo J. Vachtangovo teatro aktoriai.

R. Tumino J. Vachtangovo teatre sukurtas "Maskaradas" vasario pabaigoje bus rodomas Atėnuose (Graikija), šiame teatre jo režisuotą "Dėdę Vanią" birželį išvys Ženevos žiūrovai, rudenį planuojamos gastrolės Niujorko brodvėjuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)