„Islamas Lietuvoje“ projekto metu fotografė siekia ne tik pristatyti Lietuvoje gyvenančias musulmonų bendruomenes, bet skatina tarpkultūrinį ir mažumų tarpusavo bendravimą, išryškina globalių procesų mūsų šaliai keliamus iššūkius.

„Aš norėjau padidinti šią religiją išpažįstančių žmonių matomumą. Iš pradžių galvojau, kad Lietuvoje tokių žmonių gyvena labai mažai, bet jų vis daugėja. Dabar dar prisidėjus ir pabėgėlių problemoms klausimo ar ši tema aktuali nebelieka. Žmonių, kurie išsiima leidimus gyventi Lietuvoje vis daugėja, tačiau institucijos dar nėra pasiruošios juos tinkamai integruoti. Aš norėjau suteikti jiems balsą ir galimybę pasisakyti patiems: ko jiems trūksta, ką jie mato, kokios problemos jiems aktualiausios. Mano tikslas – skatinti tarpkultūrinį dialogą ir mažinti ksenofobiją“,- parodos atidarymo metu pasakojo N. Rekašiūtė.

Kurdama nuotraukas fotografė užtruko metus, o modelius pasirinko neatsitiktinai.

„Aš šnekėdavau su žmonėmis, klausydavau jų istorijų ir suprasdavau, kad labai noriu su tuo žmogumi susitikti dar kartą. Man pavykdavo, jie mane prisileisdavo ir daugelį dabar jau galiu vadinti savo draugais“,- sakė ji.

Bendraujant su mulsumonais fotografė neslėpia atsikračiusi įvairių apie juos kuriamų stereotipų.

„Buvo nutikę ir visokių kuriozų. Pavyzdžiui, mano draugės musulmonės paprašė nupirkti tortą be želatinos. Aš nustebusi sakau: tai jūs ir želatinos nevalgot? Jos tik nusijuokė: ne, Neringa, čia ne dėl religijos. Šiaip nemėgstam želatinos“,- istorijomis dalinosi fotografė.
Parodoje eksponuojama 15 fotografijų: portretų, interjerų bei eksterjerų. Nuotraukas akomponuoja ir žodinės istorijos, papasakotos pačių fotografinių subjektų, bei atskleidžiančios artimą pačios fotografės ir fotografuojamos bendruomenės santykį.

Paroda vyksta lapkričio 11 - gruodžio 7 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)