Nėra teisybės

„Gestai ir ženklai turi reikšmę. Muzika yra kontekstuali, ji visada skamba konkrečiu momentu ir suvokiama atsižvelgiant į tai, kas mus supa. Todėl tai, kaip organizuojame renginius, yra ryškūs to ženklai, – šiuo metu negali būti taip, kaip buvo prieš karą“, – viename savo interviu polskieradio.pl yra sakęs lenkų kompozitorius Jerzy Kornowiczius.

Jis rekomendavo elgtis pozityviai: pereiti prie ukrainietiškos muzikos, kuri, anot jo yra nepakankamai įvertinta, tai muzika, – kupina potencialo ir turinio, jautrumo pasauliui.

Savo ruožtu maestro Gintaras Rinkevičius „Žinių radijui“ sakė nesuprantantis, kuo kalti jau mirę kompozitoriai.

„Suprantu, kad, pavyzdžiui, atlikėjas negali būti įleistas į Lietuvą, nes jis remia režimą, bet kuo kaltas Piotras Čaikovskis, S. Rachmaninovas arba Dmitrijus Šestakovičius – negaliu suprasti, tai yra mirę žmonės. Kad Rusija, rusai naudojasi kultūriniu palikimu? Lygiai taip pat kutūriniu palikimu galime naudotis ir mes. Kitose šalyse – šių mirusių kompozitorių muzika tikrai atliekama, Lietuvoje – jau nebe. Lenkijoje – nebe. Čia tikrai nėra teisybės“, – pažymėjo jis.
Gintaras Rinkevičius

Nukentės publika

Paklaustas, kas nukenčia dėl to, kad didžiųjų rusų kompozitorių muzika yra neatliekama, G. Rinkevičius sakė nemanantis, kad muzikantai, greičiausiai, anot jo, – tik publika.

Nors pripažino, kad muzikai visgi pasiilgsta rusų klasikinės muzikos, tai, anot G. Rinkevičiaus „šventi kūriniai“.

„Kai muzikantas vystosi, mokosi muzikos – vis tiek jis buvo susijęs ir su Mocartu, ir su Bethovenu, Čaikovskiu, Rachmaninovu. Visokios nesąmonės darosi! Šestakovičius – antistalinistas, tačiau kadangi jo toks vardas – tai jau ne. Igoris Stravinskis – Amerikos pilietis – vis tiek ne“, – sprendimais negroti šių kompozitorių kūrinių stebėjosi G. Rinkevičius.
Gintaras Rinkevičius

Nors ir I. Stravinskį, ir disidentą S. Rachmaninovą rusai esą savinasi kaip savo, bet kitose šalyse, G. Rinkevičius pastebėjo, jų muzika atliekama.

Karo grimasos

„Atliekama visose šalyse, net Latvijoje ir Estijoje, išskyrus Lietuvą ir Lenkiją. Karo grimasos! Taip, žmonės žūsta, bet čia yra nepalyginami dalykai“, – įsitikinęs jis.

Į pastebėjimą, kad galbūt šiuo sudėtingu laikotarpiu būtų galima apsieti ir be garsiųjų rusų kompozitorių kūrinių, G. Rinkevičius atsakė trumpai: galima be daug ko apsieiti, taip pat ir be klasikinės muzikos.