Šviesi muzikinė kelionė

Šiemet Laisvės gynėjų atminimui LNOBT paruoš išskirtinę lenkų kompozitoriaus H. Góreckio trijų dalių „Raudų simfoniją“, kuri pasirinkta neatsitiktinai. R. Šumila su koncerto soliste Viktorija Miškūnaite įžvelgė jautrias sąsajas tarp raudų ir Sausio 13-osios įvykių.

„Tai kūrinys apie mamos ir vaiko ryšį bei skausmą, jo netekus. Tema stipriai susišaukia su Sausio 13-osios įvykiais, kai tėvai, motinos neteko savo vaikų arba vaikai neteko tėvų. Pati tematika jautriai įpinama į muzikinį audinį ir giliai įprasminama jame. Muzika turi savo tėkmę, akcentus ir nuotaiką, kurią drauge bandysime atskleisti su soliste V. Miškūnaite ir simfoniniu orkestru“, – įžvalgomis dalinosi dirigentas.

Pasak R. Šumilos, pati simfonija skleidžia daugiau meditatyvinę energiją. Ji nėra pompastiška, garsi, todėl neša ne tik skaudžią temą, bet ir šviesią viltį: „Šiame kūrinyje labai daug šviesos. Juntamas ir stiprus dvasingumas bei santykis su Dievu, kas labai artima lenkų tautai, jų identitetui. Jaučiasi viduramžiškas, bažnytinis garsas: kartais atrodo, kad skamba vargonai, o ne orkestras. Dalis tekstų paimta iš lenkų liaudies dainų, girdimos melodikos citatos iš jų muzikinių kūrinių.“

Muzika, peržengianti ribas

Kaip sako Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas kompozitorius Mindaugas Urbaitis, H. Góreckis gimtojoje Lenkijoje ilgą laiką laikytas išskirtinio individualumo kompozitoriumi, o Vakaruose pradėtas pripažinti kaip reikšmingos svarbos figūra, kurio muzika peržengė kultūrines ir politines ribas.

„Šis kūrinys, pagrįstas liaudies ir bažnytine muzika, rodo autoriaus asmeninio autentiškumo ieškojimą tiek lenkų kultūros, tiek platesne muzikine prasme. Jo ištakos kyla iš lenkų giesmių ir liaudies dainų, Silezijos sukilimų ir Antrojo pasaulinio karo traumų bei simbolinių užuominų į Ludwigą van Beethoveną ir Fryderyką Chopiną. Simfoniją sudaro trys lėtos, beveik valandą trunkančios dalys, kurios sutelkia dėmesį į stiprią motinos figūrą. Sugebėjimas paprasčiausiais būdais, dažniausiai pasikartojimais, sukurti nepaprastai prasmingas kulminacijas yra viena iš H. Góreckio muzikos paslapčių“, – pasakoja kompozitorius.

Sausio 13-osios koncertas LNOBT – tai ne tik kvietimas išgyventi jautrią muzikinę kelionę, pagerbiant žuvusiuosius už Lietuvos laisvę, bet ir raginimas permąstyti tos laisvės trapumą šių dienų kontekste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją