Pati sąjungos vadovė tyrimą vadina politizuotu ir kaltina sąjungos narį, konservatorių Vytautą Juozapaitį naudojantis savo įtaka puolimui prieš ją. V. Juozapaitis neigia darantis spaudimą.

Kaip BNS sakė Kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė, vien 2018-aisiais per meno kūrėjų organizacijų strateginių programų įgyvendinimo programą sąjungai skirta 60 tūkst. eurų valstybės lėšų, per įvairius projektus – dar 30,2 tūkst. eurų.

Pati A. Žigaitytė-Nekrošienė sako, jog projektams skirta mažiau ir bendras finansavimas siekė apie 84 tūkst. eurų, tačiau patvirtino, jog sąjungos, kurioje atlyginimą gauna tik ji su vyru, administravimui pernai skirti 36 tūkst. eurų. Tai yra įstatymų leidžiama suma, neviršijanti 60 proc. skirto finansavimo.

„Mums sukėlė abejonių kai kurios išlaidos, tad šiuo metu atliekame patikrą visa apimtimi: tikriname ne tik patį turinį, bet yra pateikti ir finansiniai išlaidų dokumentai, tikriname pirminius dokumentus, kad įsitikintumėme, ar lėšos tinkamai panaudotos. Taip, sukėlė klausimų ir administracinės išlaidos, nes figūruoja abu sutuoktiniai, nors pagal Muzikų sąjungos įstatus administracines struktūras, pareigybes nustato Muzikų sąjungos taryba. Tad klausimas, ar viskas suderinta“, – BNS sakė D. Urbanavičienė.

Ji patvirtino, kad abiejų sutuoktinių atlyginimams sąjunga pernai skyrė 26 tūkst. eurų, dar kelis tūkstančius eurų jie gauna pagal individualios veiklos pažymėjimą už renginių apipavidalinimą, stendų paruošimą, viešinimą ir kitus darbus. Be to, daugiau nei 6,6 tūkst. sąjunga skyrė Nekrošių kartu su Muzikų sąjunga įsteigtam ir leidžiamam žurnalui „Muzikos barai“ – čia A. Žigaitytė-Nekrošienė taip pat gauna atlygį kaip redaktorė.

Pasak D. Urbanavičienės, šios informacijos nėra pateikta sąjungos vadovės interesų deklaracijoje, todėl LKT be kita ko kreipėsi į Vyriausios tarnybinės etikos komisiją, kad ši nustatytų, ar tai nėra pažeidimas.

„Matome precedentą, kad yra tam tikra prasme piktnaudžiaujama galimybėmis. Kalbamės su ministerija – griežtinsime programos taisykles, o gavę tyrimo rezultatus, be abejonės, imsimės priemonių“, – sakė ji.

Anot jos, patikrinimas turėtų būti atliktas per kelias savaites.

Tuo metu Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė BNS sakė aptarusi šią situaciją su D. Urbanavičiene. Anot jos, Muzikų sąjunga pagal dideles išlaidas administravimui išsiskiria iš visų 18 meno kūrėjų asociacijų. Atsižvelgiant į tai, ministerija ketina rėmimo sąlygose nustatyti „tam tikrus saugiklius, kad demokratija būtų užtikrinta ir bent jau sąjungos valdybos pritarimas biudžetui būtų pateikiamas kartu su paraiška“.

Kultūros taryba turėtų išsiaiškinti dėl konkrečių Muzikos sąjungos projektų, pinigų panaudojimo, atidžiau pažiūrėti ir į turinį. O kad nekiltų tokių klausimų, ar per daug, ar per mažai lėšų skiriama atlyginimui, planuojame imtis tam tikrų atsargumo priemonių“, – tvirtino ji.

Kaip „atsargumo priemones“ viceministrė ir D. Urbanavičienė įvardija korekcijas kūrėjų asociacijų finansavimo taisyklėse, nustatant mažesnį leistiną administravimo išlaidų procentą, nei šiuo metu. Dabar jis siekia 60 proc. nuo visos paramos.

A. Žigaitytė-Nekrošienė konservatorių kaltina kerštaujant

A. Žigaitytė - Nekrošienė patvirtino, kad atlyginimą gauna ne tik kaip prezidentė, bet ir kaip administratorė. Anot jos, už 450 eurų atlyginimą jaunų specialistų nepavyksta prisikviesti, o vyresniems trūksta kompiuterinių įgūdžių.

Vis dėlto dėl susidomėjimo sąjungos finansais ji kaltina opozicinių konservatorių atstovą, sąjungai priklausantį operos solistą V. Juozapaitį.

„Šią patikrą, mano žiniomis, inicijavo Seimo narys Vytautas Juozapaitis, kurio pretenzijas jaučiu nuo pat balandžio 13 dienos, kai jis, vienbalsiai su visais Muzikų sąjungos nariais nubalsavęs už visas prezidentės revizijos komisijos ataskaitas, staiga sužinojo, kad nebus kviečiamas į Birštono vasaros menų akademiją. Daugiau priežasčių nematau“, – BNS tvirtino ji.

A. Žigaitytė-Nekrošienė sako, kad V. Juozapaitis taip pat reiškė nepasitenkinimą, jog Muzikų sąjunga, laikydamasi teisės aktų, išnuomojo dalį patalpų buvusiam kandidatui į prezidentus filosofui Arvydui Juozaičiui.

„Ne tai, kad tai kerštas, bet V. Juozapaitis, būdamas aktyvus konservatorius, matyt, norėjo pasižymėti Ingridos Šimonytės rinkimų kampanijoje, kad jis gina Ingridą Šimonytę“, – sakė sąjungos vadovė.

Pašnekovė tvirtino dirbanti „daugiau nei 21 valandą per parą“. Dėl darbų pasidalijimo tik su vyru ji sako jau anksčiau Vyriausiajai tarnybinės etikos (VTEK) komisijai minėjusi, jog „pats geriausias būdas dirbti yra šeimyninė ranga, nes iš šeimos narių gali reikalauti dirbti tiek, kiek reikia, o atlyginti tiek, kiek yra pinigų“.

„Mes neturime etatų, bet galime užtikrinti „Muzikos barų“ egzistavimą“, – aiškino muzikų sąjungos pirmininkė.

„Išlaidos yra absoliučiai įstatymų rėmuose, darbų atlikta tiek, kad kiekvienas gali tik nustebti, kaip galima atlikti šitiek darbų“, – pridūrė A. Žigaitytė-Nekrošienė.

Ketinimus mažinti leistinas išlaidas atlyginimams ji vadina „labai blogu“ sprendimu, nes tai nepadės užtikrinti sąjungos veiklų.

V. Juozapaitis: jokio spaudimo nėra

V. Juozapaitis BNS sako, jog A. Žigaitytės-Nekrošienės paprašė pateikti visus dokumentus po balandžio 12-ąją vykusios ataskaitinės konferencijos, kuomet į sąjungos patalpas Gedimino prospekte susirinkę muzikai „pateko į Arvydo Juozaičio politinį štabą“.

„Asociacijos nariai sureagavo skausmingai, nes būstinę ji išnuomojo vienasmeniškai, neinformavusi tarybos, prasilenkdama su organizacijos įstatais. O būstinė vidury miesto Gedimino prospekte išklijuojama vieno kandidato plakatais – visiškai nesvarbu, ar tai būtų Šimonytė, ar Nausėda – tai jai ir buvo pasakyta, paprašyta pateikti sutarties kopijos. Ir prasidėjo slėpimas tų dokumentų – klausimų iškilo ir kitiems muzikų sąjungos nariams“, – pasakojo V. Juozapaitis.

Konservatorius sako, kad bandymas sieti jo domėjimąsi sąjungos veikla su politika yra nepagrįstas.

„Jokio spaudimo būti negali. Tiesiog ji, kaip meno kūrėjų asociacijos prezidentė, privalo pateikti asociacijos nariams visą absoliučiai visą informaciją, susijusią su veikla, finansinėmis ataskaitomis. Tai nėra daroma jau metų metais. Kaip gali būti traktuojamas paklausimas spaudimu? Jei yra viskas tvarkoje, ji atsako ir klausimas uždaromas. Ne, Juozapaitis nespaudžia“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS