Lankantis Kauno centrinio pašto pastate – viename reikšmingiausių tarpukario Kauno modernizmo architektūros pavyzdžių – S. Kairys M. Gabriel pristatė šioje erdvėje planuojamus pokyčius. Kultūros ministerijai perėmus pašto pastatą visuomenės reikmėms, dar šiemet jame ketinama įkurti Nacionalinį architektūros institutą (NAI). Instituto veikla leis aktualizuoti šį modernizmo architektūros kultūros paminklą ir paversti jį gyvybingu traukos centru visuomenei. 1932 m. baigtą statyti pastatą planuojama restauruoti pasinaudojus ES paramos lėšomis. Naujoji įstaiga ne tik kaups, tyrinės ir pristatys Lietuvos architektūros meno ir paveldo vertybes, bet ir rengs kūrybines dirbtuves, konkursus, festivalius, pristatys šalies architektūros meną užsienyje.

„Europoje pagreitį įgyjant Naujojo europinio bauhauzo iniciatyvai, Kaune taip pat gimsta unikalus projektas, atspindėsiantis esmines šios iniciatyvos vertybes: tvarumą, estetiką ir įtraukumą, – sakė S. Kairys. – Pernai, Kaunui tapus Europos kultūros sostine, pašto pastatas pradėjo savo pokyčių kelionę tiek kaip meno erdvė, kaip svarbi platforma Ukrainos kūrėjams, tiek kaip į miestiečių dėmesio centrą grįžusi unikali Kauno architektūros dalis. Tikiu, kad NAI atveriamas naujas pastato istorijos puslapis dar labiau sustiprins mūsų atidumą aplinkos, architektūros, tvarumo temoms, o kartu – ir jas vienijančiai europietiškumo idėjai.“

Europos Komisijos narė M. Gabriel apsilankė ir Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje. Čia ji apžiūrėjo M. K. Čiurlionio paveikslų ekspoziciją bei Williamo Kentridge‘o instaliaciją, taip pat susitiko su programos „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ vadovais ir aptarė svarbiausius Europos kultūros sostinės metų rezultatus.

„2022 m. Kaunas pritraukė daug lankytojų ir išgarsėjo kaip dinamiškas ir kultūriškai gyvybingas miestas, o tokią sėkmę lėmė ir miesto gyventojų įsitraukimas. Šiemet su išskirtiniais miesto kultūros turtais galės susipažinti visos Europos jaunimas – Kaunas yra viena iš neseniai paskelbtų Naujojo europinio bauhauzo „DiscoverEU“ maršrutų stotelių“, – teigė Europos Komisijos narė M. Gabriel. Ji pridūrė: „Džiaugiuosi galėdama priminti apie nepaprastą solidarumą, parodytą Ukrainos žmonėms, kurie Lietuvoje jaučiasi saugūs ir laukiami. Būtent Lietuvą savo veiklai pasirinko pirmoji ukrainietė, gavusi „Culture Moves Europe“ stipendiją. 2022 m. lapkritį Kaune ji įgyvendino kultūros paveldo projektą, populiarinantį modernizmo architektūrą per meno prizmę.“

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pabrėžė, kad ugdant vaikus ir jaunimą labai svarbus įvairių sektorių bendradarbiavimas, o Kauno centrinio pašto pastatas – gražus tokio bendradarbiavimo, atveriančio galimybes kultūriniam švietimui, pavyzdys.

„Norėčiau pasidžiaugti bendradarbiavimu su Kultūros ministerija ir Europos Komisijos teikiamomis galimybėmis per Erasmus+ bei kitas programas susipažinti su kitų Europos šalių kultūra ir taip geriau vieni kitus suprasti. Kultūros pasas kultūriniam švietimui suteikia galimybę vaikams, ypač turintiems mažiau galimybių ar gyvenantiems regionuose, iš arčiau pažinti tiek Lietuvos, tiek kitų šalių kultūrą. Šiandien aplankytas Kauno centrinio pašto pastatas taip pat yra viena iš puikių galimybių kultūriniam švietimui“, – kalbėjo J. Šiugždinienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją