Visi eksponatai evakuoti

Muziejui, deja, dėl karo, anot B. Patryliako, teko išmontuoti ekspoziciją – visi eksponatai evakuoti. Su užsienio ekspertų išsakoma nuomone, kad evakuacija įvyko pavėluotai, muziejaus direktorius sutinka – galimai, šių veiksmų reikėjo imtis anksčiau, bet, kaip pastebėjo pašnekovas, niekas netikėjo, kad ši invazija iš tikrųjų įvyks.

„Iš vienos pusės, užsienio kolegos įspėjo, kad šitas karas bus, bet niekas nesitikėjo, kad Rusija ryšis šiai avantiūrai, plataus masto kariniams veiksmams. Iki pat paskutinės minutės, iki vasario 24 dienos netikėjome, kad gali prasidėti toks košmaras. Visi tie pasiruošiamieji darbai pavėlavo... Ypač kenčia rytinių regionų muziejai, ten išvis – katastrofinė situacija. Černigove apšaudytas vietinis kraštotyros istorinis muziejus, jau nekalbu apie Sumų... Apskritai, visos kultūros atšakos kenčia nuo šio kruvino karo“, – kalbėjo B. Patryliakas.

Paklaustas, ar sulaukia kokių nors realių UNESCO organizacijos veiksmų, B. Patryliakas tikino tiesiogiai to nejuntantys: „Dabar aktyvi karinių veiksmų fazė, šioje situacijoje apie ką nors kalbėti – sudėtinga. Buvo pasiūlymų muziejų aprūpinti pakavimo medžiagomis evakuacijai iš įvairių organizacijų, bet mes jų turime patys, tai situacijos negelbėja. Nematau galimybių, kaip UNESCO galėtų daryti įtaką zonoje, kur vyksta karas.“

Kokia pagalba šiandien būtų reikalingiausia? „Manau, kad efektyviausia būtų kreiptis į Vakarų pasaulio lyderius, padėti Ukrainai su ginkluote – mūsų visuomenė ir kariuomenė turi galios atlaikyti šią agresiją. Antra, turi būti įvestos sankcijos visuose frontuose Rusijai, kad agresorius būtų susilpnintas. Civilizuoto pasaulio šalys galėtų padėti šioje situacijoje – būtent tokia kryptimi, nes dabar viskas sprendžiasi karo lauke – ir kokia bus Ukrainos ateitis, ir kokios jos bus sienos, ir Europos ir Ukrainos kultūros ateitis... viskas sprendžiasi čia. Jaučiame, kad sustabdyti agresorių potencialas yra, nuginkluoti jį reikia paramos – ir karinės, ir politinės“, – sakė B. Patryliakas.

Kultūrinis boikotas galimai irgi atneš naudos

Pasigirsta diskusijų, kad apskritai reiktų atsisakyti rusų kultūros. Šiai nuostatai muziejaus direktorius pritaria ir palaiko – tai teisinga kryptis, kurį laiką reiktų taip elgtis.

„Bijau, kad emocionaliai galiu kalbėti – esu mieste, kurį apšaudo rusų kariuomenė. Tai, kas dabar vyksta, irgi rusų kultūros rezultatas, agresyvus, fašistinis rusų visuomenės nusistatymas – viskas yra susiję. Šiuo ignoravimu (netgi kultūrinėmis vertybėmis) rusų visuomenei reikia parodyti civilizuoto Vakarų pasaulio požiūrį į agresiją. Net 70 proc. rusų visuomenės palaiko šitą barbarišką ataką, ji turi suvokti gilumą šio smukimo – ir kultūrinio, ir humanitarinio. Civilizuotas pasaulis turi parodyti, kad tai yra nepriimtina – šis kultūrinis boikotas galimai irgi atneš naudos“, – įsitikinęs B. Patryliakas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo ukrainiečiams, kad įsiveržusių Rusijos pajėgų infrastruktūrai padaryta žala bus atitaisyta, o sąskaitą už tai apmokės Maskva. Tai, anot B. Patryliako, būtų realu tuo atveju, jei visi Rusijos užsienio aktyvai Vakarų pasaulyje bus konfiskuoti ir nukreipti į kultūrinių ir ekonominių nuostolių atkūrimą Ukrainoje.

„Jei Rusija nebus nugalėta karo lauke – nepripažins padarytos žalos. Žinoma, gera valia Rusija nieko nekompensuos, neatstatinės. Vienintelis variantas – konfiskuoti aktyvus, ir už juos atstatinėti infrastruktūrą, kultūrinę taip pat“, – neabejojo pašnekovas.

Bet kokios prognozės priešlaikinės

Apie tai, kaip po karo pasikeis pasaulis, B. Patryliako manymu, dar anksti kalbėti, toli gražu – karas dar nesibaigė.

„Net negalime prognozuoti šios tragedijos masto, ji gali persimesti į kitas šalis... Sunku pasakyti, kuo visa tai pasibaigs, ir kokią įtaką turės europinei kultūrai. Kol kas pabaigos nematyti, bet kokios prognozės priešlaikinės. Tačiau viena aišku, – ir kultūriniu, ir geopolitiniu požiūriu mes jau gyvename visai kitame pasaulyje“, – apie nesugrąžinamai prarastą ankstesnį pasaulio suvokimą kalbėjo B. Patryliakas.

Kijeve esančio muziejaus direktorius dėkojo lietuvių tautai už nuoširdžią pagalbą ir palaikymą.

„Prieš dvejus metus lankiausi Lietuvoje, Vilniuje – tokios šilumos ir paramos nesu patyręs nė vienoje kitoje šalyje. Kreipiuosi pasikartodamas – šiandien mums reikalingas viso civilizuoto pasaulio palaikymas – agresoriaus spaudimas, humanitarinė ir karinė pagalba. Ir Ukrainos, ir Europos, ir tikriausiai viso pasaulio likimas dabar sprendžiasi karo lauke Ukrainoje“, – baigdamas pokalbį sakė B. Patryliakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją