Gražia tradicija tapusiame vasaros kino cikle šį sezoną bus pristatyti net 23 žiūrovų pamėgti ir pasaulio įvertinti garsių tarptautinių kino festivalių filmai iš jau 14 metų gyvuojančios kino kompanijos „Lokys, liūtas ir šakelė“ kolekcijos.

Šiemet sezoną pilname žiūrovų kieme atidarė slaptas filmas – garsaus amerikiečių kino operatoriaus Seano Price’o Williamso (filmavusio lietuvių pamėgtą brolių Safdie filmą „Geras laikas“) 2023 m. Kanuose pristatytas režisūrinis debiutas „Saldi rytinė pakrantė“, pasakojantis ne tik apie svajonių, bet ir stebuklų šalį – Jungtines Amerikos Valstijas, o prieš filmą šurmuliuojantį kiemą savo muzikine kolekcija dar labiau pagyvino DJ Raf. Jau kitą pirmadienį, gegužės 6 d., žiūrovai galės pasinerti į ankstesnio „Kryčio anatomijos“ režisierės Justine Triet filmo pasaulį – 2019 m. komišką dramą „Sibilės vilionės“ su Adèle Exarchopoulos, Virginie Efira ir Sandra Hüller.

„Mūsų partnerystė su nauja Lukiškių kalėjimo versija puikiai atitinka mūsų propaguojamas vertybes – orientuojamės į šiuolaikinį kiną, originalius kūrinius, novatoriškus tiek kino kalba, tiek turiniu. Mūsų filmai skirti visiems, tik reikia mokėti atsirinkti pagal savo asmenybę ir nuotaiką. Visi mes esame romantikai, konceptualistai, prozininkai ar poetai, išsišokėliai“, – sako kino programos „Lokys, liūtas ir šakelė“ įkūrėja Giedrė Krikščiūnaitė.

Birželis šįmet skiriamas jaunimui, jiems bus parodyti tokie filmai kaip mokslinės fantastikos komedija „Tas naujas pasaulis“ (rež. Louis Garrel), trileris „Club Zero“ (rež. Jessica Hausner), mokslinės fantastikos nuotykių filmas „Gyvūnų karalystė“ (rež. Thomas Cailley), istorinė drama „Prisiminimų dėžutė“ (rež. Joana Hadjithomas, Khalil Joreige). O štai rugsėjis skiriamas festivalių laimėtojams. Šalia kino grandų ir jau modernia klasika tapusio filmo „Šokėja tamsoje“ (rež. Lars von Trier) ir svaiginančio Lokarno kino festivalio „Auksinio leopardo“ nugalėtojo „Kritinė zona“ (rež. Ali Ahmadzadeh), bus parodyti žiūrovų pamėgti, bet po atviru dangumi dar nerodyti Christiano Petzoldo „Liepsnojantis dangus“, Akio Kaurismäkio „Nukritę lapai“ bei Wimo Wenderso „Puikios dienos“.

„Mylim kiną ir labai vertinam šią partnerystę. Kino pirmadieniai įsilieja į plačią mūsų kultūrinę programą šalia muzikos, meno ir kitų renginių. Mūsų kūrėjų bendruomenei ši filmų programa taip pat labai patinka. Šią vasarą turėsime dar didesnį ekraną – neabejoju, kad Lukiškės ne vienam taps mylimiausiu vasaros kino teatru. Vartokit kiną, kiek telpa“, – sako vienas iš Lukiškių kalėjimo konversijos autorių Martynas Butkevičius.