Spektaklyje pagrindinį – Alfredo Ilio – vaidmenį sukūręs aktorius Vytautas Rumšas vyresnysis įsitikinęs – istorija tikrai privers susitikti su savo sąžine. Vilniaus mažojo teatro scenoje besisvečiuojantis aktorius neslepia savo simpatijų šiam spektakliui ir sako, jei jis yra mylimas pačių aktorių, į spektaklį tikrai verta eiti.

Spektaklyje ,,Damos vizitas“ pasakojama apie tai, kaip į nuskurdusį, prasiskolinusį ir jau vegetuojantį savo vaikystės miestelį atvyksta labai turtinga dama Klara Cachanasian (aktorė Rimantė Valiukaitė). Gyventojai tikisi finansinės paramos tiek uždarytoms miestelio gamykloms, tiek ir asmeninės kiekvienam. Sužinoję, jog prieš keturiasdešimt metų tarp vietinio krautuvininko Alfredo Ilio ir Klaros čia liepsnojo aistringa meilė, miestelėnai viliasi, jog seni jausmai padės damai apsispręsti. Ir iš tiesų, milijardierė pažada miesteliui milijardą, bet milijardą jie gaus mainais už Alfredo Ilio mirtį, kuris jaunystėje privertė ją išgyventi skaudų pažeminimą ir apvertė aukštyn kojomis visą jos gyvenimą.

Žiūrovai pamatys pasakojimą apie atgailą ir atleidimą: ,,Žmogus vis bėga per savo gyvenimą, skuba, tačiau vieną dieną kažkas jį sustabdo – liga, poelgiai, ar kiti žmonės – ir priverčia susimąstyti. Juk ne šiaip tave sustabdė, ne šiaip atsigulei į ligoninę. Tai reikia priimti kaip ženklą, kurį turi perskaityti, nes tau duodamas laikas pagalvoti, kaip gyveni, įsiklausyti į savo sąžinę ir atlikti išpažintį. Mano personažas nuteisiamas mirti. Už ką? Nes tikros meilės negalima išduoti.“ – sako Vytautas Rumšas.

Ar visuomenėje, kurioje materialiems poreikiams skiriama daugiausiai dėmesio, lieka vietos atgailai? Ar būsi laimingas dėl savęs, savo artimųjų paaukojęs kito gyvenimą? Tai – pagrindiniai klausimai, keliami spektaklyje ,,Damos vizitas“.

Aktoriaus nuomone, svarbiausia yra išsaugoti švarią sąžinę – prieš kitus ir save patį. Tada nėra ko nerimauti, kokį sprendimą priims kiti. Juk ne tik spektakliuose, bet ir gyvenime tai – neretai pasitaikanti situacija.

„Galbūt ne taip groteskiškai, kaip pasakojama šioje pjesėje, bet tikrai būna, kad žmogaus vertė yra menkesnė negu pinigų. Tai yra jautri ir suprantama tema šiandienos žmogui ir bet kuris – senas ar jaunas – turėtų tai iškart pajusti, juk kalbame apie dabartines visuomenės problemas ir ydas“, – pastebi Vytautas Rumšas.

Nuo „Damos vizito“ premjeros praėjo daugiau nei metai. Aktorius pastebi, kad kuo dažniau spektaklis rodomas, tuo daugiau jis įgauna laisvumo.

„Mintys ir emocijos tampa laisvesnės, žodžiai ir pauzės – labiau emocingi. Artistai, padedant režisieriui, gilina spektaklį, įdeda į jį naujų prasmių, ypač jei spektaklio dramaturgija yra gera“, – tikina Vytautas Rumšas.

Spektaklis „Damos vizitas“ – spalio 25 d., lapkričio 21 d. Vilniaus mažajame teatre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)