„Žodis „fotografija“ kilęs iš graikų kalbos ir reiškia „piešimą šviesa“. Šviesos spinduliai, atsispindintys nuo apšviesto objekto, praėję fotoaparato objektyvą, perteikiami ant fotografinės medžiagos, kad šviesai jautriame paviršiuje susidarytų nematomas (latentinis) vaizdas.

Begalinėje erdvės ir laiko tėkmėje šviesa visada buvo vienas pagrindinių mokslo ir meno tyrinėjimo objektų. Fizikai iki šių dienų diskutuoja apie tikrąją šviesos prigimtį: kartais ji sudaryta iš bangų, kartais – iš dalelių. Nėra abejonių, kad šviesa mūsų visatos pagrindas.

Senovės kultūros visame pasaulyje šviesą apgaubdavo mistinėmis savybėmis. Tačiau šiuolaikinis pasaulis vis labiau alksta šviesos plačiąja prasme. Jos mums trūksta ne tik kasdieniame gyvenime, bet ir sielos gelmėse“, – rašoma parodos anotacijoje.
Aija Bley kūrinių serija „Kelyje“, paroda „Šviesa“

Parodoje eksponuojami keturių Latvijos menininkų kūriniai. Andris Zēgners – vienas ryškiausių savo kartos Latvijos fotografų. Jo kūrybą įkvepia įvairių objektų ir gamtos elementų tekstūros bei struktūros, jų tyrinėjimas ir kūrybinis transformavimas. Nuolatinės pastangos kurti didelio formato analoginę fotografiją ar fotojuostas leidžia menininkui užfiksuoti nepaprastus erdvinius ir formalius ryšius, kuriuose gausu ryškių konceptualių asociacijų.

Fotografas Eduards Kapša – tikras judesio fotografijos meistras, apdovanotas skvarbiu, visa pastebinčiu žvilgsniu ir atvira širdimi, kviečiančia žiūrovą tapti laike sustingusios akimirkos liudininku. „Aš fotografuoju kūrėjus ir dirbu kartu su modeliais, siekdamas jų saviraiškos laisvės ir suteikdamas jiems erdvės kuriant savitą charakterį“, – sako menininkas.

Nors pagal išsilavinimą Juris Kmins yra statybos inžinierius, fotografijos jis ėmėsi supratęs, kad vaizdinė medžiaga suteikia daug geresnių išraiškos būdų nei žodinės priemonės. Menininkas teigia, kad žmonių kuriama fotografija – tai esminė vizualinė terpė, kurioje galima perteikti stiprias emocines reakcijas.

Aija Bley (Cimiņa) – įvairias disciplinas apjungianti menininkė ir filmų kūrėja, dirbanti vaizdo, fotografijos, grafikos, erdvinių objektų ir performansų srityse. Serija „Kelyje“ – tai šilkografijos darbai, menininkės kurti iš fotografijų. Jie eksponuojama apšviestose dėžėse, siekiant sukurti gylio ir judesio iliuziją.

Fotografijų paroda „Šviesa“ veiks iki liepos 22 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją