Dokumentinio filmo „Žvalgė Marcelė Kubiliūtė“ režisierius Justinas Lingys prisipažino ryžęsis prisidėti prie tyrinėjančių šią neeilinę asmenybę todėl, kad jos darbai yra labai dideli ir svarbūs Lietuvai.

„Tai ne pirmas filmas, kurį esu sukūręs istorine tematika, šiokia tokia patirtis yra, o be to, M. Kubiliūtės asmenybė buvo įdomi – apie ją mažai kalbama, bet jos darbai svarbūs Lietuvai. Kai ėmiausi kurti filmą, informacijos apie ją praktiškai nebuvo, buvau vienas iš tų pirmųjų, kuris šią asmenybę bandė prikelti. Bet, aišku, ne pirmasis, nes apie M. Kubiliūtę žinojo tam tikruose sluoksniuose, tyrinėjo istorikai, bet plačiai visuomenei viešai nebuvo skelbiama. Informacijos buvo mažai, nes sovietmečiu informacija apie priešininkus (vis dėlto, M. Kubiliūtė buvo žvalgė) buvo užslaptinta. Įdomu tai, kad, kai reikėjo surasti kokių nors atvaizdų, praktiškai, jų beveik niekur nebuvo, net ir archyvuose. Iš pradžių, tik vieną tokią mažą nuotraukytę turėjau, vėliau medžiagos ėmė gausėti“, – pasakojo J. Lingys ir pridūrė, kad kuo toliau, tuo labiau darėsi įdomu sekti istoriniais pėdsakais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją