Didžiausiame „cosplay“ konkurse Baltijos šalyse, kuris vyks jau šį savaitgalį, gegužės 25-26 dienomis renginio „Comic Con Baltics 2024 powered by Samsung“ („LITEXPO“, Vilnius), ant scenos pasirodys 140 atlikėjų, kurių pasirodymus vertins tarptautinė žiuri iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Vokietijos ir Prancūzijos. Stebėti įtraukiantį šou kviečiami visi, norintys atrasti populiariosios kultūros veikėjų įkvėpta meno šaką. Konkurso nugalėtojas keliaus į Prancūziją atstovauti Lietuvai „Europa Cosplay Cup“.

Cosplay“ – nuo užkulisių iki savęs atradimo

Nors vieniems tai gyvenimo būdas, kūrybinės išraiškos ir laisvalaikio praleidimo forma, kitiems – dar gana negirdėta ir nauja meno forma. Kas yra „cosplay“, kaip atrodo pasiruošimas pasirodymams ir kokią vietą ši veikla užima šiuolaikinėje kultūroje sutiko papasakoti vienas ryškiausių Lietuvos „cosplay“ atstovų, pseudonimu „PonPon Cosplay“ žinomas Adrian Ter-Simon.

Nuo idėjos sugalvojimo iki įgyvendinimo – kaip atrodo pasiruošimas „cosplay“ pasirodymui? Kiek laiko įprastai užtrunkate?

– Pasiruošimas pasirodymams ir idėjų ieškojimai man yra vienas iš procesų, kuris suteikia daugiausiai motyvacijos: kurti ir nekantriai laukti galutinio rezultato. Idėjų generavimas smegenims suteikia tiek dopamino, kad iš karto norisi griebti, bėgti, daryti.

Nors dažniausiai viskas prasideda nuo veikėjo pasirinkimo, kartais būna, jog minčių pliūpsnį atneša ir išgirstas geras muzikinis takelis. Atradus norimą impersonifikuoti veikėją, iškart pajunti daug energijos ir laimės, atsiranda noras „kapstytis“ giliau, atrasti smulkiausias su veikėju susijusias detales, įsigilinti į personažo charakterį: nuo judesių ar manierų iki asmenybės savybių ar personažo istorijos detalių. Šiame etape atlieku tarsi detektyvo darbą, o toliau jau prasideda pasirodymo kūrimo dėlionė.

Aš, kaip menininkas, renkuosi pasirodymus perteikti šokio būdu. Kadangi labai myliu šokio meną ir tikiu, kad judesiu, muzika, kūno kalba, emocijomis galima perteikti viską, tuo pat metu sutelpant į pasirodymui skirtus laiko rėmus.

Kuriant choreografiją stengiuosi pridėti kuo daugiau personažą atskleidžiančių prieskonių, sukurti istoriją naudojant muzikos ir veikėjo istorijos pateiktą informaciją. Analizuoji choreografiją ir galvoji, kaip tokį judesį atliktų pasirinktas personažas.

Kostiumo siuvimo procesas tampa gana painiu, kadangi mano pasirodymai dažniausiai reikalauja sudėtingų šokio judesių. Tam reikia pritaikyti ir kostiumą: pasirūpinti, kad jo elementai netrukdytų judėti. Kiekviena detalė yra apgalvota judesio kontekste. Kuo detalesnis kostiumas, tuo daugiau veiklos smegenims.

Apskritai, pagal mano asmeninę patirtį, kostiumo ir pasirodymo kūrimo procesai gali svyruoti nuo 2 savaičių iki 3 mėnesių. O tuomet ateina laikas viską sujungti: veikėją su kostiumu, judesiu, emocija, muzika ir mėgautis galutiniu rezultatu.

Kas kelia didžiausius iššūkius ruošiantis? Kuria dalimi jūs mėgaujatės labiausiai?

– Kiekvienas pasirodymas turi savo iššūkių, bet dažniausiai tai būna kostiumas. Visada galvoju, kaip pasiūti ar paruošti kostiumą, kad per daug nevaržytų judėjimo laisvės pasirodymo metu ir, kartu, būtų pakankamai patvarus jį atlaikyti.

Asmeniškai man smagiausia dalis yra kostiumo kūrimas. Esi tarsi dizaineris – iš nieko sukuri įvaizdį, įkvėptą konkrečiai vieno personažo. Medžiagų paieška, derinimas, pirkimas, skirtingų detalių ir akcentų integracija. Šis procesas labai smagus. Tiesa, pačius siuvimo darbus „cosplayer’ių“ gretose dažnai vadiname pragaro laikotarpiu. Nors dėka tų vadinamųjų pragaro kančių, kas kartą daug išmokstame, o visą tai atperka finalinis rezultatas.

Kodėl susižavėjote šia veikla? Prieš kiek metų tai įvyko?

– „Cosplay“ mane atrado gana netikėtai. Visuomet buvau teatro vaikas, meniška siela. Nuo pat vaikystės mano svajone buvo mados dizainas. Malonu pasigirti, kad įgijau Mados dizainerio diplomą ir esu sukūręs kelias kolekcijas: net turėjau parodą vienos populiarios Vilniaus desertinės vitrinose miesto centre.

„Cosplay“ mane susirado 2017 metų pabaigoje ir esu labai laimingas, kad keliai susijungė. Dėkoju savo buvusiai draugei, kuri paskatino pažiūrėti mano pirmąjį „anime“ – „Black Butler“. Iš pirmo žvilgsnio įsimylėjau šią medijos formą. Ji mane įkvėpė apsirengti veikėjo įkvėptu įvaizdžiu ir net nusidažyti plaukus. Įkvėpė ir piešti bei kurti.

Praėjus „anime“ išbandymą, ta pati draugė per „YouTube“ parodė tuo metu man dar visai negirdėtą meninę „cosplay“ formą. Aš iškart tai susiejau su savo turimais teatro įgūdžiais. Supratau, kad ir aš taip noriu. Noriu įsikūnyti į personažus, kurti, pasirodyti ant scenos, įgyti naujų įgūdžių, sutikti bendraminčių. Juk tai lyg pabėgimas nuo kasdieninės aplinkos. Šių priežasčių paskatintas ir startavau pirmajame savo „cosplay“ renginyje.

Kiek personažų jau esate sukūręs?

– „Cosplay“ medijos pasaulis yra pilnas personažų. Pasirinkimas yra neįtikėtinai platus, tad pats esu turėjęs patirties su gana daug personažų. Kartais tai būna labiau makiažu pagrįstas įvaizdis, taigi ir kadruotės – labiau portretines. Tuomet yra kitoks „cosplay“, vadinamas „closet cosplay“, kai nusiperki, pasiskolini arba savo spintoje randi rūbus, juos šiek tiek patobulini ir taip sukuri į veikėją panašų įvaizdį. Tokių įvaizdžių esu sukūręs gana daug, būtų net sunku suskaičiuoti.

Tačiau jei skaičiuotumėme kostiumus, kurie kurti nuo nulio, jų yra dvi rūšys: mano kaip dizainerio darbai, įkvėpti personažo, ir kostiumai, kuriais atkuriamas visas personažo įvaizdis. Pirmųjų esu sukūręs šešis, o antrųjų – aštuonis.

Kuo „cosplay“ veikla gali prisidėti prie asmenybės formavimo? Kokios asmeninės jūsų patirtys, istorijos, prisiminimai?

– „Cosplay“ pasaulyje visada vyksta kažkas naujo. Pradėkime nuo to, kad visi kažką naujo išmokstame kurdami savo kostiumus. Žiniomis mielai dalinamės ir tarpusavyje – „cosplay“ bendruomenės viduje. Aš manau, kad tai yra labai gražu ir prasminga.

Kiekvieną kartą, kai sutinki naują žmogų „cosplay“ renginiuose ar socialinėse medijose, supranti, kokie mes skirtingi ir kiek daug galime išmokti vienas iš kito. Visuomet yra smagu, kaip šios bendruomenės viduje yra lengva bendrauti, susipažinti, puoselėti draugystę. O svarbiausia, kiek daug mes galime vienas iš kito išmokti. Jautiesi bendraminčių gretose.

Asmeniškai aš „cosplay“ dėka susiradau geriausią draugą, kuris man – kaip brolis. Kiek daug iš jo išmokau! Taip pat šios veiklos dėka susiformavo ir platesnis mano draugų ratas. Nesu vienišas, esu suprastas ir visada apsuptas naujų kūrybinių minčių, informacijos. Būdamas „cosplay“ bendruomenės dalis, turiu nuostabią vietą išreikšti savo kūrybą ir meninę asmenybės pusę.

Kartais sulaukiu ir kitų žmonių laiškų, kurie visuomet labai paliečia širdį. Skaitydamas juos suprantu, kad atrasti save „cosplay“ padėjo daugeliui. Tai meno forma, kuri padeda atsipalaiduoti. Kiekvienas „cosplayer’is“ gali pakelti kitam nuotaiką ar motyvuoti kurti. Gali suteikt drąsos išbandyti naujus dalykus. Tokiais momentais supranti, kad tiesiog darydamas tai, kas tau patinka, gali įkvėpti kitus atrasti save.

Kodėl rekomenduotumėte kitiems ateiti pažiūrėti konkursą, ar net išbandyti sudalyvauti patiems? Kuo žavus „cosplay“ pasaulis?

– Tokie šiuolaikinės kultūros renginiai yra nuostabus būdas nuklysti i kitokį pasaulį – atgaivinti savo fantaziją. Pasijausti, lyg atsiradai animaciniame filme ar vaizdo žaidime. Tai tiesiog nuostabus reginys akims. Ypač, kai siūloma tiek daug įvairios veiklos, kaip artėjančiame „Comic Con Baltics 2024 powered by Samsung“. Gal net atrasi naują hobį ir išeisi tarsi naujai gimęs – su naujomis idėjomis ir energija. Tokiame renginyje yra tiek daug skirtingos kultūros, skonių ir potyrių!

Visiems rekomenduoju nepraleisti „cosplay“ pasirodymų dalies. Tai išskirtinė galimybė pamatyti, kiek darbo žmonės įdeda į kostiumų ir pasirodymų kūrimą, kiek meilės yra tame procese. Visa tai atrodo kaip teatras, bet tuo pačiu metu sukelia varžybų jausmą dėl scenoje ir salėje tvyrančios energijos, palaikymo ir reakcijų, kurių žmonės nebijo parodyti.

Tokiuose renginiuose visuomet įmanoma surasti naujų pažinčių, suburti naujų bičiulių ratą. Mes visi susirenkame to paties – pasimėgauti ypatingomis patirtimis ir gerai praleisti laiką.

Nuo Holivudo aktorių iki vaizdo žaidimų

„Comic Con Baltics 2024 powered by Samsung Galaxy S24“ renginio „cosplay“ konkursas vyks jau šį šeštadienį ir sekmadienį, „LITEXPO“, Vilniuje.

Renginyje lankytojus įtrauks ir didžiausia, žaidimams bei technologijoms skirta „Baltics Gaming Expo“ erdvė.

 „cosplay“

Taip pat lankytojai turės unikalią galimybę susitikti su žvaigždėmis iš kultinių Holivudo projektų. Tarp jų – „Hario Poterio“ filmų aktoriai Natalia Tena bei Devon Murray, „Marvel“ filmų aktorius Sean Gunn, „Kalniečio“ pagrindinis aktorius Adrian Paul, aktorė Natasha Halevi, internetinių komiksų žvaigždės Rob DenBleyker iš „Cyanide&Happiness“, „Natural Habitat Shorts“, „Nobody Sausage“ ir Nathan W. Pyle, kuriantis „Strange Planet“ komiksus.

Vyks ir naujausių filmų pristatymai, pranešimai ir diskusijos, „Meet Lithuanian Film Industry“ platforma, kviečianti dalyvauti pokalbiuose su ryškiausiais, pasauliniame lygmenyje žinomais Lietuvos kino industrijos atstovais, kone šimtą populiariosios kultūros menininkų kasmet apjungianti „Menininkų alėja“, daug įdomybių pasiūlysianti prekybininkų erdvė, įspūdingos dekoracijos iš garsiausių pasaulio filmų bei serialų ir daug kitų įtraukiančių veiklų.

Projektą iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.