Sausio 13-ajai atminti skirtas koncertas siejamas ir su šiemet minimu Vilniaus 700-uoju gimtadieniu, nes be atkovotos Laisvės pakilus gražios Vilniaus sukakties minėjimas vargiai būtų įmanomas. Visa koncerto programa – tarsi proga įvertinti laisvės kurti, gyventi, dalytis dovaną. Ir, be abejo, neturime pamiršti, kad laisvę privalu ginti kasdien. Tai primins ir lietuvių autoriaus Arvydo Malcio pasaulinė premjera – apie nūdienos neramumus bylojanti simfonija „Vakarykštis pasaulis“.

Pasak naujojo kūrinio autoriaus, „jausdami šiuolaikinio pasaulio krizę ir vyraujančios katastrofos nuojautą, migruodami nuo vienų būsenų prie kitų, judame tai rojaus, tai pragaro kryptimi“. Tos kryptys tarsi amžinybės ir laikinumo metaforos atsispindi muzikoje. „Kūrinio konstrukcija – pasikartojančios archetipinės geometrinės formos, savotiški pusmėnuliai, ratai, spiralės, piramidės. Kūrinio leitmotyvai sukasi tarsi užburtame rate. Kurdamas panaudojau įvairias pusiausvyros ir simetrijos formules, jos atsispindi garsaeiliuose, ritme, faktūroje ir kituose muzikos elementuose“, – simfoniją pristato A. Malcys.

Koncertą diriguosiantis estų maestro Erki Pehkas šį A. Malcio kūrinį palygino su jaunystėje skaityta ir didžiulį poveikį padariusia Stefano Zweigo knyga „Vakarykštis pasaulis“. „Kai Arvydas mane supažindino su savo simfonija, iškart pajutau, kad tai mano „medžiaga“, artima mano pasaulėžiūrai. Tikiuosi, pavyks išryškinti svarbiausius partitūros dalykus ir įtaigiai perteikti muziką klausytojams.“

Programoje dar skambės lietuvių smuikininkei Daliai Kuznecovaitei dedikuotas estų kompozitoriaus Ülo Krigulo Koncertas smuikui – spalvinga ir dinamiška muzikinė drobė, bei vieno ryškiausių latvių kompozitoriaus Pēterio Vasko, kuris, beje, griežimą kontrabosu studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, koncertas smuikui „Tolima šviesa“, 1997 m. sukurtas kompozitoriaus bičiuliui ir studijų metų moksladraugiui smuikininkui Gidonui Kremeriui.

Šio proginio koncerto intriga – ne tik premjera, ne tik Baltijos šalis jungianti autorinės muzikos gija, bet ir dirigento bei smuikininkės tandemas. Pasak E. Pehko, D. Kuznecovaitė yra šio koncerto varomoji jėga. „Nėra didesnės laimės, kaip sutikti žmonių, su kuriais norisi bendrauti visą likusį gyvenimą. Menininkui labai svarbu rasti bendraminčių, tikrų kūrybinių partnerių. Dalia yra viena iš jų, o susitikimą su ja tikrai galiu pavadinti geriausia praėjusių metų akimirka“, – sako dirigentas.

Dirigentas ir solistė jai dedikuotą Ülo Krigulo koncertą smuikui ir orkestrui „Debesų kūryba“ kartu atliks jau trečią kartą. Pirmą kartą kūrinys atliktas 2022 m. vasario 24 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje, minint Estijos nepriklausomybės dieną. Tuomet D. Kuznecovaitė viename interviu pabrėžė: „Labai džiaugiuosi, kad pažintis su Ülu Kriguliu leidžia asmeniškai ir artimai prisiliesti prie estų akademinės muzikos... Šį koncertą įsimylėjau nuo pirmojo prisilietimo. Kūrinio pavadinimas atveria plačius horizontus fantazijai, poetiškam muzikiniam skrydžiui.“

Su užsidegimu smuikininkė pristato ir programoje skambėsiantį latvių kompozitorių bei jo kūrinį: „Esu sužavėta latvių kompozitoriaus Pēterio Vasko kūryba. Prieš metus pirmąkart atlikau jo koncertą smuikui ir orkestrui „Tolimoji šviesa“, kuris, be abejonės, liko vienu mėgstamiausių mano koncertų smuikui, kartu su Jeano Sibeliaus ir Johanneso Brahmso koncertais.“

Baltijos šalių kompozitorių programą ruošiantis dirigentas ją apibendrindamas pabrėžia: „Praėjusio šimtmečio istorija ir kultūra suartino mus – estus, lietuvius, latvius. Ir tegul taip būna, nes kartu visada geriau nei vienam.“

Koncertas „Laisvės šviesa virš Baltijos“ Filharmonijoje vyks sausio 14 d., šeštadienį, 19 val. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją