43:27 – tokiu santykiu paskutinėse rungtynėse prieš pasaulio čempionato atkrintamąsias varžybas lietuviai laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių.

17:2 – toks buvo antraisiais bandymais pelnytų taškų balansas.

Bendrai Lietuvos aukštaūgiai sukaupė 56 taškus, o amerikiečiai atsakė tik 18.

Nepadėjo nei geriausias praėjusio sezono NBA naujokas Paolo Banchero, nei geriausiai besiginančiu krepšininku išrinktas Jarenas Jacksonas.

Mačui įpusėjus pirmavę 17 taškų, lietuviai nugalėjo NBA būdingu rezultatu 110:104 ir užėmė pirmą vietą antro etapo J grupėje.

„Pirmauti tokiu skirtumu prieš JAV – kažkas ypatingo, – oponentų triuškinimą akistatos pradžioje prisiminė J. Valančiūnas. – Nežinau, kaip nusiteikę jie pradėjo rungtynes, bet po pertraukos grįžo į aikštę labai energingai, kietai gynėsi, neleido lengvai persivaryti aikštę. Bandėme atsakyti savo kontaktu, gavome pražangų puolime. Buvo labai nelengvas trečias kėlinys.

Žaidėme visi kartu, žingsnelis po žingsnelio... Ne viskas išėjo, bet varžovai – labai talentinga komanda, tikrai puikiai žaidžia krepšinį. Susidūręs su tokiu priešininku negali dėti į krūmus. Mes tiesiog mėgavomės krepšiniu, pildėme visas mažas trenerių plano detalytes ir tuo būdu pasiekėme, ko norėjome.“

Kapitonas prie pergalės prisidėjo 12 taškų, 7 atkovotais kamuoliais ir 2 blokais, tiesa, po 4 kartus prasižengė ir suklydo.

Jį keitusio D. Motiejūno indėlis – 9 taškai, 3 atkovoti ir 2 perimti kamuoliai, 3 rezultatyvūs perdavimai.

Atsarginio Lietuvos vidurio puolėjo nuomone, kad ir koks gražus, mačas jo komandai nebuvo idealus.

„Manyčiau, antrą pusę pradėjome per slogiai. Kad ir kontroliavome rungtynių eigą, kitąsyk nesinorėtų taip greitai išbarstyti pranašumo. Aišku, varžovai buvo labai stiprūs, bet galima ir geriau sužaisti.

Amerikiečiai jau antro kėlinio pabaigoje pradėjo žymiai agresyviau gintis, stūmė mus iš padėčių, tinkamų žaisti du prieš du, trukdė žaisti pagal derinius. Matyt atėjo jų trenerio signalas, kad iki tol žaidė per minkštai, leido mums daryti tai, ko norėjome. Po pertraukos jie panašiai ir puolė: atakuodavo po pirmo bandymo sužaisti du prieš du, viską rėmė agresyvumu ir individualiais sugebėjimais“, – komentavo D. Motiejūnas.


Bokštų pagyros keliavo Vaidui Kariniauskui, šįsyk gerokai pranokusiam Roko Jokubaičio dublerio vaidmenį – įžaidėjas pelnė 15 taškų ir buvo rezultatyviausias.

Amazing, – anglišku žodžiu įvertino J. Valančiūnas. – Vaidas įsiliejo į rungtynes labai gerai, puikiai „centravo“, tiksliai metė iš toli. Ir dirigavo visam mūsų puolimui.“

„Šaunuolis, labai gerai. Ėmėsi iniciatyvos ir ne kartą užbaigė agresyviai atakas“, – antrino D. Motiejūnas.

Prisidėjo V. Kariniauskas ir prie lietuviškos toliašaudės artilerijos kanonados, mačo pradžioje nusiaubusios sutrikusių amerikiečių stovyklą. Pirmus 9 tritaškius pataikę Kazio Maksvyčio auklėtiniai iš toli atakavo 56 proc. tikslumu (14/25), o V. Kariniauskas realizavo abu savo bandymus iš trijų taškų zonos.


Pasak jo, gerą pataikymą lemia ir aukštaūgių pastangos.

„Kartais tritaškiai gimsta iš to, kad gerai apsiginame. Kartais labai gerai judiname kamuolį: iš vienos pusės į kitą, į baudos aikštelę ir atgal. Taip ir reikia žaisti krepšinį, antraip nieko gero nebus“, – atsiliepė gynėjas.

„Tiesiog turime gerų metikų. Kita vertus, beveik visi mūsų metimai – po gerų perdavimų, netrukdant varžovams. Jei meti per rankas, tada gali kalbėti apie stebuklingą pataikymą. O iš tų devynių taiklių tritaškių mačo pradžioje turbūt nebuvo nė vieno, kuomet atakuojantis žaidėjas būtų dengiamas“, – antrino D. Motiejūnas.


Iš NBA žaidėjų sudarytą JAV rinktinę lietuviai pranoko tik antrą kartą.

Pirmoji pergalė, virtusi šalies krepšinio istorija, nušvietė 2004 metų Atėnų olimpines žaidynes.

„Tais laikais dar neturėjome televizoriaus mes, – juokavo J. Valančiūnas. – Jei rimtai, tada buvo kažkas nerealaus. Džiugu, kad ir mes galėjome įrašyti į istoriją tokią skambią pergalę.

„Man buvo 14 metų, žiūrėjau tas rungtynes Birštone, tėvų draugų sodyboje. Iki šiandien atsimenu, koks džiaugsmas tada apėmė. Dėl to įsivaizduoju, kas dabar dedasi Lietuvoje, kaip žmonės džiaugiasi. Ir mes – taip pat. Visos komandos vardu galiu pasakyti, kad suteikti savo šaliai tiek džiaugsmo – didelė garbė.

O juk nugalėjome JAV su rinktine, apie kurią kalbėjo, kad nepateks į stipriausių šešioliktuką. Jaučiu, kad ši komanda pajautė ritmą, kad pasiekė pakankamai gerą formą. Dabar tik reikia elgtis protingai, atlikti reikiamas medicinines procedūras ir judėti pirmyn“, – kalbėjo D. Motiejūnas.


Pirmyn reiškia – į serbų glėbį.

Pastarieji sekmadienį sutriuškino Dominikos Respubliką 112:79 ir I grupėje finišavo antri.

Pralaimėję amerikiečiams, lietuviai antradienio ketvirtfinalyje būtų sutikę italus. Bet gudrauti ir rinktis galbūt parankesnį priešininką niekas nenorėjo.

„Serbai – stipri komanda, sunkus varžovas. Bet nesirinkome jų, ėjome žaisti ir laimėti. Manyčiau, tai – teisingiausias kelias, o darančius priešingai jau ne kartą yra nubaudę.

Kitas etapas – pagrindinis. Suprantame, kad nieko dar nepasiekėme. Aš ant žemės, tikrai. Manyčiau, kiti – taip pat. Žinome, kas esame, savimi ir turime išlikti. Tik kovodami, eidami keliais, krisdami ant kiekvieno kamuolio galime kažko pasiekti. Dabar rūbinėje truputį pašūkausime ir dar šiandien pradėsime ruoštis kitam žingsniui, kuris bus pats svarbiausias“, – dėstė D. Motiejūnas.

„Mintys jau sukasi apie ketvirtfinalį. Pralaimėsime – ir viskas. Svarbiausia neatsipalaiduoti, nepatikėti, kad dabar jau galime viską. Ne, turime išlaikyti tokią pačią koncentraciją kaip pirmame etape, kaip mače su Graikija. Ir viskas bus gerai.

Nuėję tiek kelio turime kažkaip susikaupti, padaryti viską, kas nuo mūsų priklauso. Serbija – labai stipri komanda, šiandien sužaidė nerealias rungtynes. Jie visose pozicijose turi galingų žaidėjų, nėra aiškių silpnų vietų. Turime ruoštis, nes bus nelengva“, – save ir komandos draugus įspėjo J. Valančiūnas.

O ar nebaisu, kad sekinančioje kovoje pasiektas sekmadienio laimėjimas gali tapti Pyro pergale – dėl to, kiek jėgų išeikvota?

„Nemanyčiau, kad nuvargome, nors tempas ir buvo aukštas. Visą čempionatą treneris taiko plačią rotaciją, todėl ir pavyksta išlaikyti aukštą žaidimo lygį“, – purtė galvą D. Motiejūnas.

Primename, kad prieš tai lietuviai Maniloje paeiliui nurungė Egipto, Meksikos, Juodkalnijos ir Graikijos krepšininkus.

Savo ruožtu, amerikiečiai šventė pergales prieš Naująją Zelandiją, Graikiją, Jordaniją ir Juodkalniją.

Praeityje su amerikiečiais Lietuvos rinktinė oficialiose varžybose kovėsi 10 kartų ir laimėjo dusyk: 1998 metų pasaulio čempionate, kuriame dėl NBA lokauto nežaidė pajėgiausios planetos lygos atstovai iš JAV, bei 2004-ųjų Atėnų olimpinėse žaidynėse.


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją