Vaidas Kariniauskas rodė liežuvį nugara apstumdytam Filipinų dievaičiui Austinui Reavesui, Jonas Valančiūnas dalino blokus į kairę ir į dešinę, „Mall of Asia“ arenoje trenkė Stasio Povilaičio hitas, Lietuvos rinktinė pataikė pirmus 9 tolimus šūvius iš eilės, per pusę rungtynių taškais pasižymėjo 10 Kazio Maksvyčio karių.

Jums neprisisapnavo – visa tai iš tiesų vyko ant stebuklų lauku virtusio Manilos parketo. Kurį prakaitu kartu su lietuviais laistė ne Egiptas, ne Meksika, o tituluočiausia pasaulio rinktinė.

Prasidėjus antram kėliniui Lietuvos ekipa buvo priekyje 33:12, ir sutrikę Filipinų žiūrovai, šįkart užpildę tribūnas gausiau nei anksčiau, savo mėgstamas NBA žvaigždes ragino tik pavieniais riksmais bei plojimais.

Per pertrauką Steve‘ui Kerrui pavyko įkvėpti ugnies pabirusiai savo rikiuotei, trečiame kėlinyje amerikiečiai buvo priartėję 4 taškų atstumu, vis tik kelių šimtų tautiečių palaikomi žalieji pirmą šturmą atmušė.

Prasidėjo sekinančios gaudynės, bet po tokio tritaškio, kokį pusiau nusisukęs nuo krepšio sviedė Mindaugas Kuzminskas, penktoji Lietuvos pergalė Maniloje jau atrodė tarsi parašyta žvaigždėse.

„300 milijonų prieš tris – dar nesuprantu, kad laimėjome, – po mačo giliai kvėpavo V. Kariniauskas. – Pradžioje tikrai užsikūrėme, o pabaigoje atrodė, kad rungtynės tęsiasi be galo – jau tik norėjosi, kad viskas greičiau užsibaigtų.

Atrodo, norėjome žaisti su jais lėčiau, bet kažkaip išėjo, kad bėgome į greitą puolimą, įmetėme 110 taškų. Mane patį spaudė Anthony Edwardsas: jeigu būčiau ilgai laikęs kamuolį, mušinėjęs, būtų perėmęs. Reikėjo bėgti, siųsti kamuolį į priekį – žaidėme ir laimėjome pačių amerikiečių stiliumi.“

29-erių Mažeikių „M Basket“ gynėjas tapo geriausiu žaidėju rungtynėse, atnešusiose istorinę pergalę.

15 taškų ir 16 naudingumo balų – V. Kariniauskas buvo pirmas nugalėtojų gretose pagal abu rodiklius.

Paklaustas, ką dabar norėtų pasakyti savo kritikams, kurių netrūko pasirengimo čempionatui metu, įžaidėjas purtė galvą.

„Ačiū jums, rašykite, burbėkite, smagu“, – šypsojosi Karinė.


Šypsena nuo veido nedingo ir prabilus apie mačą bene ryškiausiai iliustruojantį epizodą su A. Reavesu. V. Kariniauskas teigė prieš tai sulaukęs pastarojo vyresnio brolio Spencerio, kurį pažįsta iš karjeros etapo Vokietijoje, žinutės.

„Esu žaidęs su broliu, jis liepė truputį paerzinti Austiną. Aišku, supyko amerikiečiai, užgavome jų ego. Jie mėgaujasi, kai įdeda mums per galvą, aš irgi mėgaujuosi krepšiniu“, – kalbėjo žaidėjas.

NBA atstovus pasikinkiusi JAV rinktinė oficialiose varžybose pralaimėjo tik 13-ą kartą per visą istoriją, o lietuviai sekmadienį šventė antrąją pergalę prieš NBA pasiuntinius.

Pirmoji – nepamirštama, bent jau jos amžininkams. 2004 metų Atėnų olimpinėse žaidynėse ją nukalė 28 taškus priskaičiavęs Šarūnas Jasikevičius.

„Tas rungtynes žiūrėjau kokius dešimt kartų – „Šaras does America“. Dabar „Vaidas does America“? Taip išeina“, – prunkštelėjo V. Kariniauskas.

Galiausiai jis sulaukė ir klausimo, ar JAV nugalėjusi komanda turėtų pasaulio čempionate taikytis į pačią aukščiausią vietą.

„Nekelkite mums jokių lūkesčių. Prieš čempionatą visi sakė: blogiausia rinktinė. Dabar jau kalbame apie auksą? Koks čia dar auksas. Leiskite mums žaisti, mes bandysime“, – atsakė krepšininkas.

Antradienį ketvirtfinalyje Lietuvos rinktinė susitiks su Serbija.

Jei būtų pralaimėję JAV, lietuviai būtų žaidę su italais – tai buvo aišku dar prieš rungtynes, bet, akivaizdu, parankesnio kelio dirbtiniu būdu komanda neieškojo.

„Negalime to daryti, nes buvo daug pavyzdžių, kai rinkęsi varžovus nudegė. Eisime kautis su Serbija“, – atsiliepė V. Kariniauskas.

Primename, kad prieš tai lietuviai Maniloje paeiliui nurungė Egipto, Meksikos, Juodkalnijos ir Graikijos krepšininkus.

Savo ruožtu, amerikiečiai šventė pergales prieš Naująją Zelandiją, Graikiją, Jordaniją ir Juodkalniją.

Praeityje su amerikiečiais Lietuvos rinktinė oficialiose varžybose kovėsi 10 kartų ir laimėjo dusyk: 1998 metų pasaulio čempionate, kuriame dėl NBA lokauto nežaidė pajėgiausios planetos lygos atstovai iš JAV, bei 2004-ųjų Atėnų olimpinėse žaidynėse.


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)