Antradienį K. Maksvytis iš karto pabandė nustebinti varžovus unikaliu gynybos išsidėstymu.

Rungtynių pradžioje prilipęs prie Nikolos Vučevičiaus buvo Tadas Sedekerskis, tuo metu Jonas Valančiūnas, kol kiti keturi kolegos gynėsi asmeniškai, saugojo baudos aikštelę, už jos ribų be priežiūros palikdamas krašto puolėją Dino Radončičių.

Pastarasis įprastai prie trijų taškų linijos į krepšį nė nežiūri – per visą praėjusį sezoną vilkėdamas „Zaragoza“ marškinėlius Ispanijos čempionate atakavo vos dukart ir abusyk nepataikė.

Lietuvių verčiamas imtis iniciatyvos, juodkalnietis ryžosi trims tolimiems metimams, iš kurių vienas tikslą vis dėlto pasiekė. Vėliau varžovai prisitaikė, dažniau kamuolį adresuodami kitam vidurio puolėjui savo starto penkete Marko Simonovičiui.

Prasidėjus keitimų karuselei, K. Maksvytis nenustojo stebinęs atsarginio oponentų „centro“ Bojano Dubljevičiaus priežiūrą patikėdamas Eimantui Bendžiui.

„Pradžioje pabandėme šiokią tokią avantiūrą, paimtą iš Virgio Šeškaus. Šiek tiek nepavyko – gal per mažai buvome repetavę tokią gynybos sistemą. Po to grįžome prie pagrindinio plano, kurį komanda vykdė labai gerai. Žaidėjai – šaunuoliai, labai greitai persiorientavo“, – komentavo K. Maksvytis.

Po pertraukos lietuviai jau dengė savo pozicijų tiesioginius oponentus, o ryškiausiu pergalės faktoriumi tapo jų atsarginių suolo pranašumas. Nuo jo kilę žaidėjai Juodkalnijos antrąjį penketą pranoko 40:11.

Ir tai – nepaisant fakto, kad prieš čempionatą teko suskaičiuoti net septynias potencialių rinktinės dvyliktuko atstovų netektis.

Statistika

„Antras penketas labai pagyvino mūsų gynybą, nuo ko užsivedėme ir tris kėlinius kontroliavome žaidimą. Smagu, kad pasiėmėme atkrintamųjų varžybų reikšmės pergalę.

T. Sedekerskis labai gerai gynėsi, Tomas Dimša sužaidė turbūt pirmas geresnes rungtynes. Kelintą kartą suolas rezultatyvus. Turime lyderį Joną, turime kitus, bet jei atsarginiai žaidžia dar geriau, leidžiame rungtyniauti jiems. O kitą kartą galbūt jau žais starto penkete.

Ateityje – dar daug rungtynių, ir manau, kad varžovams bus tuo sunkiau mus analizuoti, kuo įvairesni būsime. Ilgas suolas – vienas mūsų privalumų, bandysime tai išnaudoti“, – džiaugėsi K. Maksvytis.

Trečiadienį jis suteiks savo auklėtiniams užtarnauto poilsio – komanda mankštinsis tik treniruoklių salėje ir ant parketo nekels kojos.

O tuomet – jau nauji iššūkiai, tarp kurių bus ir krepšinio lopšio JAV atstovai.

– 16 proc. juodkalniečių tritaškių tikslumas byloja apie pasiteisinusias rizikas ar veikiau apie sėkmę?buvo paklaustas Lietuvos rinktinės dirigentas

– Kiek skaičiavau, mums rizikuojant pagal išankstinius susitarimus varžovai berods iš 11 tritaškių pataikė 2. Manau, procentas tinkamas.

– Kaip įvertintumėte T. Sedekerskio dvikovos su N. Vučevičiumi rezultatus?

– Stengėmės padėti Tadui, kadangi varžovai labiau įpratę žaisti vienas prieš vieną. Manau, susitvarkėme neblogai, nes N. Vučevičius didžiąją taškų dalį pelnė paskutiniame kėlinyje baudų metimais. Taip pat ir toks svarbus žaidėjas kaip Nikola Ivanovičius tesukrapštė tašką, B. Dubljevičius – nė vieno.

– Mindaugas Kuzminskas atrodo išgyvenantis antrą jaunystę – smagu, kad būtent vyriausias žaidėjas nustato toną?

– Jis labai gerai įsiliejo į žaidimą. Kartu su Ignu Brazdeikiu jis dar turėjo ir specialią užduotį gynyboje – eiti į pagalbą toliau nei įprastai. O puolime įmetė kelis tritaškius, kai varžovai pradėjo dengtis iš arčiau, ėmė veržtis. Tikrai gerai sužaidė.

– Visas tris pergales grupėje nuraškėte ne mažiau nei 20 taškų skirtumu. Koks pasitikėjimas savo jėgomis lydi jus į antrą etapą?

– Pasitikėjimas auga. Šįsyk nugalėjome kito kalibro komandą nei prieš tai. Bet sužaistas mačas – jau istorija. Kitąsyk reikės vėl tą pasitikėjimą užsitarnauti.

– Šiandien pirmąsyk taškų skirtumas buvo išties svarbus, kadangi gali turėti įtakos kitame etape.

– Akcentavome tai rungtynių pabaigoje, rengdami paskutinę ataką. Gali šito prireikti, gali virti nuožmi kova antrame etape. Stengėmės rimtai sužaisti iki galo.

Statistika

– Ar galima sakyti, kad tai buvo apskritai vienos geriausių rungtynių jums treniruojant rinktinę?

– Jei neminėsime pirmo kėlinio gynybos, turbūt taip.

– Ši gynyba buvo improvizacija, gimusi rungtynių išvakarėse. Ar reikėjo daug drąsos įgyvendinti šią mintį?

– Buvo toks trenerių štabo pasiūlymas, ir mintis buvo gera – tik jos kažkiek nerealizavome. Bet gerai, kad išbandėme ir tokį planą.

Antrame etape Lietuva tęs pasirodymą toje pačioje Manilos „Mall of Asia“ arenoje.

Naują J grupę kartu su lietuviais ir juodkalniečiais sudarys pirmo etapo C grupėje pirmą vietą jau užsitikrinusi JAV komanda bei Graikija arba Naujoji Zelandija, kurios žais tarpusavio žūtbūtines rungtynes trečiadienį.

Primename, kad pirmuose dviejuose turnyro Filipinų sostinėje turuose lietuviai ir juodkalniečiai pranoko Egiptą bei Meksiką.

D grupės autsaiderių tarpusavio dvikovoje antradienį egiptiečiai buvo pranašesni 100:72 ir užėmė trečią vietą.


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)