Be abejo, M. Jordanas omenyje turėjo Arvydą, kuriam nusilenkti jam yra tekę net ir tikroje Čikagos šventovėje „United Center“ arenoje, kur savo laiku „Bulls“ buvo praktiškai nenugalimi. Tačiau žiūrint į tai, ką šį sezoną NBA lygoje išdarinėja jo sūnus Domantas Sabonis, visko gali būti, kad vieną dieną, kokiais 2050-aisiais, jį savo svajonių penkete iš Europos, paminės ir LeBronas Jamesas.

Nors Domui vos 23-eji metai ir jis NBA duoną kremta dar tik ketvirtą sezoną, jo žaidimas tiesiog stulbina, o pasiekimai – stebina. Būtent Dominatoriaus dėka Lietuva lygiai po 15 metų pertraukos vėl turės savo atstovą NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse – D. Sabonis taps tik antruojo tokios garbės nusipelniusiu lietuviu per visą NBA istoriją. Pirmasis tokio pripažinimo 2003 ir 2005 m. sulaukė Žydrūnas Ilgauskas.

Galima net pajuokauti, kad Domantas šiek tiek perskubėjo ir į NBA žvaigždyną pakilo kiek per anksti. Šiemet jis bus vienas jauniausių „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvių, bet, skirtingai nei daugelis kitų Čikagoje spindėsiančių krepšinio dievukų (pavyzdžiui, Vakaruose pirmą sykį išrinktam Rudy Gobertui atiteks 1 mln.), už tai nebus apdovanotas finansiškai.

Taip yra dėl to, kad, nors D. Sabonis vasarą ilgam susiejo savo ateitį su Indianos „Pacers“ klubu pasirašydamas vertingiausią sutartį Lietuvos istorijoje (uždirbs 77 mln. JAV dolerių per ketverius metus, kurie dėl numatytų premijų gali išaugti net iki 85 mln.), ji įsigalios tik nuo kito sezono, o kol kas Domas vis dar žaidžia pagal naujoko susitarimą.

Į jį, greičiausiai dėl to, kad niekas to nesitikėjo, dar nebuvo įtraukta galima premija už patekimą į pagrindines NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes. O štai jei Domantas pakartos savo sėkmę ir kitąmet, jam pagal naująją sutartį iškart priklausytų papildomi 1,3 mln.

Nepaisant to, kad šiemet tos premijos jis ir negaus, D. Sabonis tikrai turi kuo didžiuotis. Jis – vos antrasis Gonzagos universiteto absolventas, kuris vienoje aikštėje švies kartu su kitomis pačiomis ryškiausiomis NBA žvaigždėmis. Pirmasis šią sceną pasiekęs „Bulldogs“ narys buvo legendinis Jutos „Jazz“ įžaidėjas Johnas Stocktonas, kuris Vakarų rinktinei atstovavo net dešimt kartų.

Pakartoti tai D. Saboniui bus sudėtinga. Jau kitą sezoną konkurenciją jam Rytų balsavime sudarys ir pasveikęs Kevinas Durantas, ir šiemet aplenkti komandos draugai Victoras Oladipo bei Malcolmas Brogdonas, ir augantys talentai.

Tačiau Domantas moka nustebinti ir viršyti visus lūkesčius. Šiemet jis jau du kartus pasikinkė iki tol nė vienam NBA lietuviui nepaklususį trigubą dublį ir pagal šį neeilinį pasiekimą dalinasi dešimtą vietą visoje lygoje su pačiu Jamesu Hardenu.

Dar lengviau Domas raško dvigubus dublius, pagal kuriuos kaip tik šią savaitę tapo visų laiku Lietuvos rekordininku. 37-ą dvigubą dublį pasiėmęs D. Sabonis pralenkė savo tėvą, kuris 1998-aisiais per sezoną buvo sukaupęs 36-is.

Tai jau ir taip skamba įspūdingai, bet žinant, kad iki reguliariojo sezono pabaigos liko dar 33 turai, akivaizdu, jog Dominatorius gali patekti ir į „Pacers“ metraščius – didžiausia Indianos žaidėjo dvigubų dublių suma per sezoną (49) šiuo metu vis dar priklauso Troy'ui Murphy.

Visgi svarbiausia, kad D. Sabonis tos asmeninės statistikos aklai nesivaiko, o tie rekordai krenta patys savaime. Domantas sėkmingai tęsia Sabonių šeimos tradiciją ir šį sezoną gali žaisti jau ketvirtose NBA atkrintamosiose iš eilės („Pacers“ Rytuose yra penkti).

Sabas savo laiku taip pat nepraleido nė vienų NBA atkrintamųjų – atvedė Portlando „Trail Blazers“ į septynerias iš eilės ir jose dar kaip reikiant patriukšmavo, o sykį net ir buvo per plauką nuo NBA Superfinalo. Belieka palinkėti Domantui pralenkti savo tėtį ir čia.

Pokalbis apie svaiginantį D. Sabonio skrydį į NBA žvaigždyną ir nuolat gerinamus rekordus – naujausioje DELFI TV laidoje „Iš viršaus“ su krepšinio komentatoriumi Roku Grajausku.

Daugiausiai dvigubų dublių per NBA sezoną sukaupę lietuviai:

1. Domantas Sabonis 37 (2020 m.)
2. Arvydas Sabonis 36 (1998 m.)
3. Žydrūnas Ilgauskas 35 (1998 m.)
4. Žydrūnas Ilgauskas 29 (2008 m.)
5. Jonas Valančiūnas 29 (2017 m.)



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)