Geriausias visų laikų krepšininkas. Vienas sėkmingiausių visų laikų sportininkų. Čikagos „Bulls“ ikona. „Air Jordan“ prekės ženklo savininkas. Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi. Be viso to, 56-erių amerikiečiui priklauso Šarlotės „Hornets“ klubas, kuris penktadienį Paryžiuje varžėsi su geriausia NBA komanda Milvokio „Bucks“.

Šia proga NBA komisaras Adamas Silveris jį bei vieną iš „Bucks“ savininkų Marcą Lasry pakvietė į neeilinę spaudos konferenciją, sulaukusią milžiniško žurnalistų susidomėjimo. Joje lygos vadovas patvirtino, kad „NBA Europe“ rungtynės kitų metų sausį vėl vyks Paryžiuje. Sprendimas buvo argumentuojamas tuo, jog Prancūzija turi vieną geriausių krepšinio rinkų.

Po įžanginių pasisakymų, daugiausiai žiniasklaidos dėmesio sulaukė pastaraisiais metais savo nuomonės viešai nereiškęs M. Jordanas. Žurnalistai pirmiausia pasiteiravo legendinio krepšininko apie jo įtaką NBA sprendimui perkelti „NBA Europe“ rungtynes iš Londono į Paryžių, o netrukus buvo pereita prie dažniau eskaluojamų temų.

Šešiskart NBA čempionas ir penkiskart lygos MVP yra nuolat lyginamas su geriausiu šio dešimtmečio krepšininku LeBronu Jamesu, kuris pastaruoju metu vis aplenkia M. Jordaną įvairiose lygos statistinėse kategorijose, tačiau vis dar turi dvigubai mažiau čempiono titulų. Klausimo apie Los Andželo „Lakers“ žvaigždę sulaukusi legenda papokštavo.

„Kas toks? Koks, sakėte, jo vardas? LeBronas? Ar jis šiandien žaidžia?, – šypsojosi M. Jordanas. – Mes tiesiog žaidėme skirtingose erose. LeBronas yra neįtikėtinas krepšininkas. Jis vienas geriausių žaidėjų pasaulyje, jeigu ne pats geriausias. Žinau, kad lyginti skirtingų erų žaidėjus yra natūrali tendencija. Tai tęsis visuomet.

Galiu pasakyti tik tiek, kad esu LeBrono talento gerbėjas. Vis dėlto, kaip matote, NBA plečiasi ir pildosi labai talentingais krepšininkais iš viso pasaulio. LeBronas jau paliko savo žymę. Savo palikimą jis vis dar kuria, bet, kad ir kaip susiklostys likusi jo karjera, LeBronas neabejotinai bus laikomas vienu geriausių visų laikų krepšininku.“

Vėliau M. Jordano buvo prašoma palyginti save ir su Jamesu Hardenu, tačiau apie Hjustono „Rockets“ vedlį daugžodžiauti nenorėjęs MJ pasuko atsakymą kita linkme – prabilo apie europietiško krepšinio privalumus.

„Žaidimas šiais laikais kitoks. Jį stebėti smagu. Daug daugiau tritaškių. Manau, kad žaidėjai iš Europos savo universalumu pakeitė NBA žaidimo stilių. Manau, kad krepšiniui tai yra gerai, nes rezultatyvumas auga. Europiečiai mus, amerikiečius, išmokė, kaip taškus rinkti yra geriausia“, – teigė M. Jordanas.

Mikrofoną į rankas gavęs ir savojo šanso užduoti klausimą sulaukęs DELFI žurnalistas taip pat pasiteiravo apie Europos įtaką NBA. Tituluotojo amerikiečio buvo paprašyta įvardyti, jo manymu, geriausius visų laikų NBA krepšininkus iš Europos.

Išgirdęs tokį klausimą garsusis M. Jordanas plačiai nusišypsojo ir susiėmė už galvos.

„Tai bent. Ar mes turime tam laiko? Tu bandai egzaminuoti mano atmintį“, – šypsojosi „Hornets“ savininkas, pripažinęs, kad greitai įvardinti penkis geriausius europiečius krepšininkus jam yra per sudėtinga. Vis dėlto netrukus tris legendinius europiečius M. Jordanas išsirinko.

Geriausiu visų laikų NBA europiečiu ilgametis „Bulls“ lyderis įvardino kroatą Tonį Kukočių, kuris 1995-1998 metais rungtyniavo kartu su juo Čikagoje. M. Jordanas taip pat prisiminė Draženą Petrovičių, o greta dviejų kroatiškų legendos lūpose suskambo ir lietuviška pavardė.

„Toni Kukočius yra numeris vienas ir visi žinote, kodėl taip yra. Kiti – Draženas Petrovičius ir Arvydas Sabonis... Jei tu nieko prieš, plačiau atsakysiu į šį klausimą vėliau. Man reikia gerai pagalvoti, nes NBA lygoje didesnę ar mažesnę žymę yra palikę visi čia žaidę europiečiai“, – mandagiai išsisuko MJ.

Gali būti, kad geriau pagalvojęs Michaelas tarp savo visų laikų NBA europiečių TOP-5 būtų paminėjęs ir kitą lietuvį – Europos pionierių Šarūną Marčiulionį, apie kurį yra atsiliepęs itin pagarbiai. Sklando net legenda, kad per vieną NBA mačą tarp „Warriors“ ir „Bulls“ kažkam metant baudas Scottie Pippenas ir M. Jordanas diskutavo apie tai, kuris iš jų turėtų dengti Šarūną, o Michaelas iškart pareiškė: „Ne, aš to tikrai nedarysiu“.

Įdomu ir tai, kad Marčela, Sabas ir D. Petrovičius, skirtingai nei T. Kukočius, yra įtraukti į Jameso Naismitho Šlovės muziejų. Toniui tokia laimė gali nusišypsoti jau šiemet – jis kartu su Kobe Bryantu, Timu Duncanu, Kevinu Garnettu, Chrisu Boshu yra tarp kandidatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)