113,4 taško – vidutiniškai tiek per šio sezono atkrintamųjų varžybų rungtynes pelno „Cavaliers“ komanda, kuriai pirmas pusfinalio rungtynes išvykoje „Raptors“ pralaimėjo 105:116.

95,4 – tiek taškų vidutiniškai renka „Raptors“ kolektyvas, o tai yra pats blogiausias rezultatas tarp visų turnyrą dar tęsiančių komandų. Dabar „Raptors“ vidutiniškai renka 11,4 taško mažiau nei reguliariajame sezone.

Debiutinį pusfinalio serijos mačą Klivlande J. Valančiūnas pradėjo aikštėje būdamas nuo pirmųjų minučių, tačiau aikštėje pernelyg neišsiskyrė ir už pasyvumą ir „minkštumą“ buvo sukritikuotas ne vieno krepšinio specialisto. „Raptors“ starto penketas neprilygo oponentų startiniams žaidėjams 63:94, todėl D. Casey per nemigo naktį laužė galvą, ką pakeisti savo auklėtinių žaidime.
Negalima sakyti, kad gynyba nėra svarbi, nes ji yra svarbi. Tačiau šiuo atveju mes turime sugebėti pataikyti – atsakyti į varžovų metimus taikliais metimais. Nes jeigu nesugebame jų sustabdyti, turime juos pagauti puldami patys.
Dwane'as Casey

Kaip rašo Sportsnet.ca, prieš antrąsias serijos rungtynes (jos prasidės 2 val. nakties iš trečiadienio į ketvirtadienį Lietuvos laiku), D. Casey nusprendė ant suolo pasodinti ir J. Valančiūną, ir kitą niekuo neišsiskyrusį komandos puolėją DeMarre Carrollą.

Jų vietas starto penkete turėtų užimti gynėjas Normanas Powellas ir NBA naujokas aukštaūgis Jakobas Poeltlas. N. Powello vaidmuo – greičiau skirstyti kamuolį ir atakuoti krepšį, o austras J. Poeltlas turėtų pridėti Toronto ekipai judrumo ginantis prieš varžovų derinius „du prieš du“ ir išlaikyti nemenką ūgį, kurio reikia grumiantis dėl kamuolių su „Cavs“ aukštaūgiais Tristanu Thompsonui ir Kevinu Love'u.

„Lyga keičiasi. Tu irgi turi keistis, arba užstrigsi purve. Šiuo metu tai yra daugiau taškų pelnančiųjų lyga. Jūs matėte kas nutiko pirmose rungtynėse San Antonijuje – „Rockets“ rungtynėse pataikė net 22 tritaškius metimus, o „Spurs“ komanda buvo nušluota“, – artėjant antrosioms pusfinalio rungtynėms kalbėjo D. Casey.

„Mes turime rinkti taškus. Negalima sakyti, kad gynyba nėra svarbi, nes ji yra svarbi. Tačiau šiuo atveju mes turime sugebėti pataikyti – atsakyti į varžovų metimus taikliais metimais. Nes jeigu nesugebame jų sustabdyti, turime juos pagauti puldami patys“, – apie besikeičiančias krepšinio madas užsiminė D. Casey.
Jonas Valančiūnas

Kaip pastebi Sportsnet.ca analitikas Michaelis Grange'as, pasikeitusios NBA krepšinio mados yra absoliučiai nepalankios J. Valančiūnui.

Kai 2015-ųjų vasarą „Raptors“ generalinis vadybininkas Masai Ujiri keveriems metams pratęsė sutartį su su lietuviu, vidutiniškai pelnančiu po 12 taškų ir atkovojančiu po 10 kamuolių, tai atrodė puikus pasiekimas – 16 mln. per metus perspektyviam 24 metų aukštaūgiui.

Tačiau M. Ujiri tikrai negalvojo, kad krepšinis per keletą metų keisis taip gretai. Sezoną prieš tai, kai J. Valančiūnas pasirašė sutartį, NBA komandos per rungtynes vidutiniškai išmesdavo po 22,4 tritaškio, ir tik viena komanda tai darydavo daugiau nei 30 kartų.

Dabar NBA komandos vidutiniškai per rungtynes išmeta 27 tritaškius (20 proc. augimas), o net 7 ekipos per mačą išmeta 30 tolimų metimų ir daugiau. Žinoma, priešakyje yra po 40 tritaškių metimų per 96,4 atakos atliekanti „Rockets“, tačiau, savo ruožtu, „Cavaliers“ taip pat daro viską, kad tritaškiais išplėstų erdvę aplink savo lyderį LeBroną Jamesą. Dabar „Cavs“ per mačą vidutiniškai išmeta po 33,6 tritaškio.

„Tai formatas, kuriame J. Valančiūnas negali žaisti nei puldamas, nei gindamasis“, – konstatuoja M. Grange'as.

„Gynyba? J. Valančiūnas ir DeMaras DeRozanas kartu – tai kaulas su mėsa „Cavaliers“ ekipai. Tai duetas, kurio varžovai naudosis ir naudosis, kadangi J. Valančiūnas nespės padėti varžovo atitvertam D. DeRozanui, paliks Patricką Pattersoną vieną prie du varžovus, o oponentų ataka baigsis T. Thompsono dėjimu į „Raptors“ krepšį“, – pastebi kanadietis.

Anot jo, puolime JV taip pat nėra naudingas.

„Dar vienas iššūkis „Raptors“ su J. Valančiūnu – sunkūs lietuvio dvitaškiai metimai, dažnai per varžovo rankas, o tai taip pat prasilenkia su modernaus krepšinio logika. Šie metimai dažnai netaiklūs, po jų oponentai atkovoja kamuolį ir taip įgyja patys progą rengti ataką. „Raptors“ tokių sunkių metimų atlieka daugiau nei kas kitas ir vienintelė paguoda Toronto komandai yra ta, kad D. DeRozanas sugeba išprovokuoti pražangų“, – konstatuoja M. Grange'as.

Kad J. Valančiūnas šioje serijoje neturi konkretaus vaidmens, pažymi ir „Raptors“ žaidimą analizuojantis portalas „Raptors Republic“.

„Jis negali gintis varžovams išsidėsčius plačiai, o „Cavs“ tuo naudojasi. Jis nėra geras pasirinkimas rengiant greitas atakas, o jo atkovotų kamuolių faktorius taip pat neutralizuotas, nes „Cavaliers“ žaidėjai meta laisvi ir, žinoma, pataiko. Abejoju dėl JV vaidmens šioje serijoje rimtumo“, – rašo „Raptors Republic“.