29 taškus į viešnių iš Rusijos krepšį įmetė Marina Solopova, 19 - Monika Grigalauskytė (14 atkovotų kamuolių), 10 - Lina Aglinskaitė.

Nugalėtojoms 15 taškų pelnė Emma Meesseman, po 12 - Nika Barič ir Jekaterina Fedorenkova.

Komentaras:

„Fortūnos“ vyr. trenerė Ramunė Kumpienė:

„Pritrūko šiek tiek didesnio indėlio iš kai kurių starto penketo žaidėjų. Mūsų komandą pelnytais taškais tempė dvi krepšininkės Marina Solopova ir Monika Grigalauskytė. Nepaisant visko, nesakyčiau, kad po pertraukos sugrįžimas į Europos taurės varžybas „Fortūnai“ prasidėjo nesėkmingai.

Merginos iš tiesų gerai kovėsi - įmesti 68 taškus prieš komandą, kuri pernai žaidė Eurolygoje, yra neblogas rezultatas. Daug darbo atlikta ir gynyboje. Žinant tai, kad varžovės turi galingą priekinę liniją ir geras žaidėjas, mes gerai tvarkėmės. Europos taurės varžybos – labai naudinga praktika, patirtis ir iššūkis jaunoms žaidėjoms. Norint tobulėti, reikia varžybų su galingomis priešininkėmis.“

Kitose C grupės rungtynėse „Mersin BB SK“ krepšininkės savo aikštėje 79:66 (25:22, 17:12, 18:17, 19:15) nugalėjo „Orduspor Sportif“ (abi Turkija) ekipą.

„Kibirkštis-VIČI“ apmaudžia nesėkme pradėjo varžybas

Vilniaus „Kibirkšties-VIČI“ moterų krepšinio komanda pradėjo pasirodymą šio sezono Europos taurės varžybose. Pajėgiausias praėjusių metų Lietuvos klubas, antrame pagal pajėgumą moterų krepšinio turnyre Senajame žemyne, D grupėje, 53:63 (18:16, 16:17, 6:6, 13:24) nusileido Noginsko „Spartak“ krepšininkėms iš Rusijos.

Justina Kraujūnaitė

Susitikimą komandos pradėjo taikliais metimais (7:8), tačiau Vilniaus klubo legionierės Chastity Reed 4 iš eilės pelnyti taškai išvedė šeimininkes į priekį (11:8). Likus tris minutėms viešnios susigrąžino iniciatyvą (15:16), tačiau Justinos Kraujūnaitės pastangomis sostinės klubas kėlinį laimėjo (18:16).

Antrą ketvirtį geriau pradėjo vilnietės (23:19), tačiau sužaidus šešias minutes „Kibirkšties-VIČI“ merginų puolimas sustojo ir rusės išsiveržė į priekį (25:27). Paskutines kėlinio minutes rezultatas svyravo, tačiau puikus Ievos Šimkutės žaidimas puolime leido Lietuvos čempionėms pirmauti po dviejų kėlinių (34:33).

Trečias kėlinys buvo itin nerezultatyvus. Komandos daugiau dėmesio skyrė savo gynybai, o puolime strigo. Paskutinėmis sekundėmis pelnytas I. Šimkutės dvitaškis leido vilnietėms pirmauti (40:39).

Viskas sprendėsi per paskutines 10 minučių. Ketvirčio pradžioje komandos apsikeitė taikliais metimais ir sužaidus 4 minutes rezultatas buvo lygus (44:44), o „Spartak“ trenerių štabas paprašė minutės pertraukėlės. „Kibirkštis-VIČI“ suklydo puolime ir likus dviem su puse minutės rusės nutolo 3 taškais (48:51). Likus pusantros minutės viešnių pranašumas padidėjo iki 7 taškų (50:57). Vilniečių mėginimai pakreipti rungtynių eigą buvo nesėkmingi ir šeimininkės patyrė pirmą nesėkmę Europos taurėje.

Vilniaus komanda taikliau metė dvitaškius metimus (36 proc./32 proc.), tačiau nusileido grumtynėse po krepšiais (41-43) ir lietuvės metė vos vieną tritaškį metimą (0/1), kai varžovės pataikė 5 iš 10.

Rezultatyviausiai Vilniaus komandoje žaidė Ieva Šimkutė. Vidurio puolėja per 30 minučių pelnė 13 taškų (5/12 dvitaškiai, 3/4 baudos) ir atkovojo 3 kamuolius. Chastity Reed surinko 12 taškų (5 atk. kam.), Justina Kraujūnaitė – 10 (6 rez. per., 5 klaid.), Vita Gorobec – 8, Ny Hammonds – 7 (6 rez. perdav., 4 klaid.), Daugilė Šarauskaitė – 3 (11 atk. kam., 5 blk.), o Eglė Šniokaitė, Vitalija Kaminskytė ir Vita Žilinskaitė taškų nepelnė.

„Kibirkšties-VIČI“ komandoje šiame mače aikštėje nepasirodė Akvilė Vitunskaitė ir Indrė Dudėnaitė.

„Spartak“ komandoje M. Karpunina pelnė 20 taškų.

Kitose D grupės rungtynėse Stambulo „Bešiktaš“ krepšininkės iš Turkijos namuose 56:46 nugalėjo Minsko „Horizont“ klubo atstoves iš Baltarusijos.

Kitas rungtynes „Kibirkšties-VIČI“ komanda žais jau šeštadienį, tai bus Lietuvos čempionato (LMKL) mačas su Vilniaus „Jaunųjų talentų“ komanda. Kitos rungtynės Europoje – lapkričio 13 dieną. Tąsyk vilnietės išvykoje kausis su „Horizont“ klubu.

Komentarai:

Jurgita Štreimikytė-Virbickienė („Kibirkšties-VIČI“ vyr. trenerė):

„Ketvirtame kėlinyje žaidimas sugriuvo, nes neatkovojome kamuolių. Leidome turėti antras galimybes, o jos tas galimybes išnaudojo. Pirmą ataką apsigindavome, neatsitverdavome savo žmonių, o antra ataka jau būdavo sėkminga.

Kol kas mes mokame sužaisti protingai vieną kėlinį. Tikėkimės, kad eisime į priekį ir pradėsime žaisti du kėlinius, o vėliau - ir tris. Kol merginos nepavargusios ir galvos šviežios, tai priimame normalius sprendimus, kai merginos pavargsta, tai viskas tampa sudėtinga, galva atsijungia.

Tai neteisingas sprendimų priėmimas. Žaidžiant du prieš du, ateina pagalba iš silpnosios pusės, mūsų žmogus kyla, tačiau mes jam nesugebame duoti kamuolio, lipame į medį ir bandome pataikyti.
Rusijos klubas buvo tikrai įveikiamas. Manau, ramiai įveikiama komanda. Potencialo turime, tačiau išpildymo – ne.“

Justina Kraujūnaitė („Kibirkšties-VIČI“ gynėja):

„Pirmos rungtynės, pritrūko šiek tiek patirties. Rusijos klubas buvo stiprus fiziškai, o mes silpnesnės, taip ir gavosi. Leidome varžovėms daug kartų kartoti metimus po mūsų krepšiu, jos rinko lengvus taškus. Nebuvo daug progų mesti tritaškius, stengėmės daugiau veržtis ir rinkti taškus iš po krepšio. Manau, „Spartak“ buvo įveikiama komanda, ją paleidome rungtynių pabaigoje ir nepavyko pasivyti. Tikiuosi, kad kitas mačas bus geresnis.“

Žana Milanovič („Spartak“ vyr. trenerė):

„Esu laiminga, kad pasiekėme pergalę. Mes sunkiai dirbome visas rungtynes ir ketvirtame kėlinyje mums pavyko perlaužti rungtynių eigą. Džiaugiuosi savo krepšininkių pasirodymu.“

Pirmas blynas prisvilo ir Utenoje

Nesėkme Europos taurės turnyro B grupės kovas pradėjo „Utenos“ klubas, kuris namuose 68:70 (16:11, 17:13, 18:26, 17:20) nusileido Vologdos „Čavakata“ komandai iš Rusijos.

Utenos komanda kontroliavo mačo eigą per pirmus du kėlinius ir įpusėjus susitikimui pirmavo 33:24. Po didžiosios pertraukos viešnios ėmė puolime rungtyniauti agresyviau ir gerokai pagerino savo dvitaškių pataikymo procentą, kas leido pasivyti „Utenos“ komandą – 51:50 po trijų ketvirčių.

Sandra Linkevičienė (bcutena.lt nuotr.)

Lemiamame kėlinyje užvirė tikra drama. Legionierių vedama „Čevakata“ išsiveržė į priekį ir pirmavo 2–3 taškų persvara, kurią uteniškės vis sunaikindavo per vieną ar kelias atakas.

Likus žaisti 53 sekundes R. Montgomery tritaškiu išvedė viešnias į priekį – 68:66. Pražanga sustabdyta Eglė Šulčiūtė išlygino rezultatą – 68:68. Lemiamai atakai „Čevakata“ turėjo 17,7 sekundės. Kamuolys atiteko R. Montgomery, kuri pataikė iš vidutinio nuotolio – 70:68. „Utena“ turėjo dar 4 sekundes, bet jų tinkamai neišnaudojo, kadangi neturėjo minutės pertraukėlės ir Greta Šniokaitė buvo priversta atakuoti krepšį iš vidurio aikštės.

„Utena“: S. Linkevičienė (9 atk. kam.) ir E. Šulčiūtė (6 atk. kam.) po 20, K. Alminaitė 12 (7 atk. kam.).

„Čevakata“: R. Montgomery 27, K. Alexander 12 (13 atk. kam.), A. Raževa 8 (5 atk. kam.).

Iš viso dvejose konferencijose ir aštuoniose grupėse žais 32 ekipos, o į antrą varžybų etapą pateks dvi geriausias grupių komandos.